Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dule
 | | Član od: 12 Sij 2009 | | Poruke: 907 | | Mjesto: Plandiste |
|
Upisano: Pon Ruj 28, 2009 6:38 pm Naslov poruke: Kompresor je zavrsen |
|
|
Projekat kompresor je konacno zavrsen ,zahvaljujem svima na pomoci i saradnji . Takodje preporucujem svima da se upuste u ovu malu avanturu koja ne kosta mnogo a vredi truda.

dule: poruka promijenjena dana: Uto Ruj 29, 2009 5:19 pm; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Pon Ruj 28, 2009 7:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Izgleda profi napravljeno.
Bilo bi dobro kad bi pukno još neku šemu spajanja (nazivi potrebnih dijelova itd.)
Onaj na kraju ti je šef projekta ili ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
|
Upisano: Pon Ruj 28, 2009 9:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bero Napisao/la: | Izgleda profi napravljeno.
Bilo bi dobro kad bi pukno još neku šemu spajanja (nazivi potrebnih dijelova itd.)
Onaj na kraju ti je šef projekta ili ... | pa nije problem napisacu tacnu specifikaciju ali moram pitati mog malog mackica pre toga  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Ruj 28, 2009 10:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm i ja se moram upustit u ovaj posao. Imam jedan mali kompresorčić, ali s obzirom na ternutni obim radova i više nego dovoljan.
Nego ova tlačna sklopka je o hidrofora ili šta? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zoki_008
 | | Član od: 31 Lis 2007 | | Poruke: 164 | | Mjesto: Slavonski Brod/Osijek |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 10:08 am Naslov poruke: |
|
|
| Pravo majstorski odradjeno - svaka cast! Jel to i nepovratni ventil? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
| odlinčno kompresor izgleda! svaka čast! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 5:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bero Napisao/la: | Izgleda profi napravljeno.
Onaj na kraju ti je šef projekta ili ... |
Uh ne znam odakle da pocnem jer sam pregledao more crteza i upustava i na kraju radio iz glave ali ovako:potrebano je 9navodim najpotrebnije elemente)
1.Nepovratni ventil
2.PTA sklopka (zasto ne pitajte ali ima puno prednosti )i vredi svaki dinar a i nije skupa oko 9€ ovde u mojoj okolini
3.Sigurnosni ventil .
4.Manometar .
5.Polovan motor od frizidera ili zamrzivaca.
6.Par reduktora kolena spojnica (sve ze moze naci u radnji sa vodovodnim materijalom)
7.Mala slavinica koja ide na dno rezevoara i sluzi za ispustanje kondezata.
8.Malo cevi par srafova stara boca od PP aparata i ako imata malo majstorske vestine.
Eto to bi bilo to u glavnim crtama izgleda malo komplikovano i skupo ali nije mene je sve kostalo oko60-70€ (a moglo je i manje da nisam napravio par brljotina).Nadam se da sam bar malo pomogao pa ako treba pomoc pitajte slobodno a najvise bih voleo da mogu svakome pomoci u izradi istog ali nazalost to jos nije moguce uciniti preko neta .
@vrsa sklopka nije od hidrofora nego bas namenska za kompresore
@zoki-008 jeste zoki nepovratni ventil oko koga se mnogo polemisalo ali zaista vredi i sada kada vidim kako sve to funkcionise to je ipak neophodno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vpradic
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 6 | | Mjesto: Nis |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 7:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo Dusko, majstore! Vrlo dobro izgleda! I moj je u istim bojama, kao da smo se dogovarali... Elem, zanima me gde si stavio ispusnu slavinicu? Ne vidim je na slikama.
Veliki pozdrav iz Nisa i nadam se da ce te dugo, duuuuuuugo sluziti. _________________ "What beautiful music they make..." |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
 | | Član od: 24 Stu 2009 | | Poruke: 385 | | Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a |
|
Upisano: Sri Sij 13, 2010 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
oprostite ako otvaram ovu temu ponovno aktivnom al nisam imo izbora jer pokusavam napraviti home made kompresor, naime zanima me sto predstavlja ova dva ventila na slici i ova plava zica ili crijevo ,cemu sluze , isto tako prema slici vidim da na ovom pt ima 3 zice , naime ja sam kupio pt koji ima dvje zice bez trece , naime na njemu pise cut on 1,5 bara, cut off 3,0 bar!
|
 |
| vpradic
|
Upisano: Sri Sij 13, 2010 2:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma kakva nova tema, DIY kompresori su uvek aktuelni...
Ovo na slici je PTA-12, ima dve zice (jedna za dovod struje a druga za odvod prema motoru) + crevo (ovo plavo). Svi presostati imaju po dve zice, ali neki (kao sto je ovaj) ima i crevo za rasterecenje. Koliko vidim, tvoj presostat je PT-5 koji nema rasteretnu granu, tako da nema prikljucak za ovakvo crevo. Ja uvek preporucujem PTA-12. Jedna od razlika je upravo rasteretna grana, ali i opseg pritiska, kao i crveni prekidac koji je obelezen na slici (PT-5 ga nema).
Ventili koje vidis su: nepovratni (sa rasteretnom granom, ali u kombinaciji sa PT-5 je neupotrebljiv, pronadji nepovratni ventil bez rasteretne grane ili promeni presostat u PTA-12), i sigurnosni ventil (sluzi da ispusti pritisak iz boce ako presostat otkaze poslusnost, ovaj trpi pritisak do 11 bara).
To je otprilike to. Prosurfuj malo po internetu i slicnim forumima, mnogo je pisano o ovome.
P.S: Dule, oprosti sto se mesam u pitanja vezana za tvoj kompresor.  _________________ "What beautiful music they make..."
vpradic: poruka promijenjena dana: Sri Sij 13, 2010 9:15 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
|
Upisano: Sri Sij 13, 2010 7:04 pm Naslov poruke: |
|
|
@Vpradic ma ne mesas se o mentoru moj .Dobro lepo si sve coveku pojasnio tako da ne moram mnogo kucati .Ako nesto jos nekom zatreba tu sam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
 | | Član od: 24 Stu 2009 | | Poruke: 385 | | Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vpradic
|
Upisano: Sri Sij 13, 2010 11:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je to odvajac vlage. Neophodan je kod svakog kompresora, jer se prilikom sabijanja i oslobadjanja vazduha menja i temperatura istog pa u boci dolazi do kondenzacije. Da vazduh koji koristimo za airbrush ne bi imao i kapljice vode koristimo odvajac vlage koji povremeno praznimo preko slavinice ne njemu (kao i bocu preko ispusne slavine na njoj).
Da li je ovaj tvoj dobar ne znam, pretpostavljam da zavrsava posao. Evo mojeg odvajaca vlage sa regulatorom pritiska, italijanski MetalWork, izuzetno precizan.
 _________________ "What beautiful music they make..." |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Čet Sij 14, 2010 9:12 am Naslov poruke: |
|
|
Odlicno napravljeno.
Samo, iz vlastitog iskustva, imam jedan savjet. Stavi jos jedan odvajac ulja izmedju izlaza iz kompresora i ulaza u bocu. Najbolje prije nepovratnog ventila posto tamo vec imas prikljucak. Stvar je u tome da ovaj kompresor izbacuje u zrak dosta ulja. Kod mene se pokazalo da odvajac svakih cca 5-6sati rada skupi 30-ak ml ulja.
Ovo ce ti rijesiti 2 problema: prvo, ne moze ti se dogoditi da ti kompresor nakon nekog vremena ostane bez ulja jer ces svo ulje moci vratiti kroz ulaz zraka i drugo, u boci ti se nece skupljati voda i ulje nego ces imati vec u boci suhi zrak. _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|