Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pet Lip 13, 2008 9:20 am Naslov poruke: Tenkovski dvoboj u Domovinskom ratu? |
|
|
Dali su se ikada susreli hrvatski i srpski tenkovi u periodu od 1991-1995?
Ako jesu, kakav je bio ishod a ako nisu, zašto? Obje strane su ih koristile.
Hvala!
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 13, 2008 9:41 am Naslov poruke: |
|
|
Čuo sam za jedan tenkovski dvoboj koji se odigrao početkom rata u Dalmaciji negdje u okolici Drniša kojeg su tada držali krajinski Srbi. Oba tenka su bila T-55. U našem T-55 je kao vozač bio moj kolega iz škole. Srpski tenk je u tom susretu bio brži "na okidaču" i pogodio malo ispred našeg. Pogodak je odlomio prednji štitnik gusjenice i oštetio gusjenicu, Naši se nisu dali zbuniti i bili su daleko precizniji-prvom granatom su uništili neprijateljski tenk...Znam za još dosta slučajeva uništavanja srpskih tenkova, ali isključivo sa ručnim raketnim oružjem... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Pet Lip 13, 2008 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Koliko znam, u borbama u donjem Livanjskom polju u pravcu Grahova je doslo do jednog takvog dvoboja... T-55 HVO-a je pogodjen u kupolu, na srecu po mog dobrog prijatelja koji je bio zapovjednik na tom tenku- trenutnom a ne kumulativnom ("panzir") granatom...srpski T-55 su odmah unistili pjesaci RB-om. Detalja se ne sjeca ni on jer ga je od pogotka "dobro drmnulo"...
Napomena - ovo je " iz druge ruke", nisam bio tamo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pp5d6
| | Član od: 28 Svi 2006 | | Poruke: 122 | | Mjesto: Grad na sredini hrvatske obale |
|
Upisano: Pet Lip 13, 2008 10:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Bilo je u Poličniku kraj Zadra na kraju 1991 direktni dvoboj. U operaciji Maslenici/Gusar također.
Ali rekord u brzini i efikasnosti uništenja neprijateljskih tenkova drži ekipa iz 108 br. koja je kod Novske 1991 u 15 sekundi uništila 2 T-55 bivše JNA sa M-84AB.Vjerojatno posada- radnici ĐĐ SV  _________________ Hrvatske podmornice nebi imale prave ciljeve. Da,da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 101Airborne
 | | Član od: 18 Svi 2007 | | Poruke: 1430 | | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Pet Lip 13, 2008 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| pp5d6 Napisao/la: | Bilo je u Poličniku kraj Zadra na kraju 1991 direktni dvoboj.
Ali |
Da, dijelomično je opisan taj dvoboj u knjzi "Križ moje braće". _________________
You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tenkist4
| | Član od: 26 Velj 2009 | | Poruke: 5 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Velj 26, 2009 11:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| pp5d6 Napisao/la: | Bilo je u Poličniku kraj Zadra na kraju 1991 direktni dvoboj. U operaciji Maslenici/Gusar također.
Ali rekord u brzini i efikasnosti uništenja neprijateljskih tenkova drži ekipa iz 108 br. koja je kod Novske 1991 u 15 sekundi uništila 2 T-55 bivše JNA sa M-84AB.Vjerojatno posada- radnici ĐĐ SV  |
Za Novsku si u pravu i za posadu a dvoboj je bio u Suhovarama kod Poličnika...nerješeno i u Maslenici Kašić..uništenje našeg tenka...ali ja znam za još 5-6 dvoboja ajedan je spektakularan kod Mrkonjić -grada. _________________ In hoc signo vinces |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 27, 2009 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
| Tenkist4 Napisao/la: | | pp5d6 Napisao/la: | Bilo je u Poličniku kraj Zadra na kraju 1991 direktni dvoboj. U operaciji Maslenici/Gusar također.
Ali rekord u brzini i efikasnosti uništenja neprijateljskih tenkova drži ekipa iz 108 br. koja je kod Novske 1991 u 15 sekundi uništila 2 T-55 bivše JNA sa M-84AB.Vjerojatno posada- radnici ĐĐ SV  |
Za Novsku si u pravu i za posadu a dvoboj je bio u Suhovarama kod Poličnika...nerješeno i u Maslenici Kašić..uništenje našeg tenka...ali ja znam za još 5-6 dvoboja ajedan je spektakularan kod Mrkonjić -grada. | Ima li malo više mogućih podataka o našim tenkistima koji su sudjelovali u tim dvobojima? Može li se detektirati koji su to bili tenkovi, tj. njihov izgled/fotografija? Ovaj dvoboj kod Suhovara me zanima, jer sam bio tamo na položaju odmah nakon kraja akcije Maslenica, kad se to već sve dogodilo (141 Br.HV)... Dok sam bio na bunkeru, vidio sam dvije naše 55-tice koje su tukle po srpskim položajima u Dračama. Jedan od njih je bio odmah iza bunkera, pa kad je počeo pucat kolega i ja u bunkeru nismo sljedećih pola sata ništa čuli..Ono što sam zapamtio je da je jedan od tenkista bio crnac...Da li netko zna nešto više o tome?? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Jul 01, 2010 5:20 pm Naslov poruke: Tank vs tank |
|
|
Poštovani!
Neophodno je potrebno kontaktirati publicistu g.Denisa Kuljiša koji je postavio pitanje zašto o našem Domovinskom ratu nema pisanja o stvarnim junacima.Tih heroja je bilo posve sigurno i među oklopništvom.Veliki Denis je u tv eter izjavio da je malo istraživao,pa da zna za slučaj "tenkovskog dvoboja" u Posavini u kojem je s naše strane bio jedan Hercegovac.Kada vidim velikoga Denisa u gradu pokušat ću ga ,ako bude raspoložen,o ovome saznanju malo temljitije ispitati.Ako netko od vas bude brži,pa s nama podjeli saznanja o ovoj priči,bit će mi osobito zadovoljstvo.Osobno potičem svakoga ambicioznoga maketara na istraživanja povijesti ratovanja,a osebno u našim prostorima.Povijest se i tako piše s vremenskog odstojanja,isključivo po postoječim dokumentima,ali je potrebno znati da svaki ima razlog svojega nastanka.Tako bismo sada rekli da ima svoju vanjsku i unutarnju kritiku.Po meni se najšire i najbrže sukobi mogu ispričati sa osobnog gledišta kao pojedinačne priče,individualizirane sudbine.Dozvolimo svima da objave prvi svoje junačke fotografije ratne tehnike,prvi svoje priče,svoje zastave i ambleme.Nakon svega što se pojavi,dolazi trezvena naučna kritika,što će ispravnije izmjeriti pokazano i postignuto.Zatim dolazi"replika",tj. kritika na kritiku,pa ćemo tek tada doći do objektivne slike vremena,prostora i tadašnje situacije.
Daleko smo mi danas još od svega spomenutoga,ali mora netko prvi zaplivati u te vode ili prve korake uraditi.
LP.db _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CCCP Administrator
 | | Član od: 14 Ožu 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Jul 01, 2010 10:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Za ovog tenkistu crnca ne znam puno, ali znam da je bila prije par godina reportaža iz Slavonije o jednom afričkom crncu koji je došao kod nas za virjeme juge negdje kasnih 70-tih, naučio hrvatski i kad je počeo rat otišao u rat za Hrvatsku, tako da je možda to on, ne sječam se što su rekli u kojim je postrojbama bio... _________________ MK David Schwarz
ZMMS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|