Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Drvena pasara
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Lip 26, 2010 6:40 pm    Naslov poruke: Drvena pasara Citiraj ovaj komentar

Pozdrav ekipi

Radiom kolekciju naših tradicionalnih brodica uglavnom po Keberovim planovima (barem za sada). Mislio sam da makete dovršim i da onda postavim gotovu stvar na forum, ali (uvijek ima taj ali) pošto radim kolekciju odlučio sam raditi po nekim fazama, sada uglavnom radim trupove brodova, pa ću onda krenuti na snast i jedra. Ova pasara je bila prva i na njoj sam najdalje došao pa ću prvo nju postaviti. Ideja cijele kolekcije je da bude samo minimum opiturana, uglavnom lakirano drvo. Imam ja i veliku, pravu pasaru pa će znalci vidjeti odstupanja od Keberovih planova, palubu sam napravio kako je i meni meštar radio na pravoj pasari.

Nadam se da će se i slike pojaviti

Slike prije ovoga ne postoje, ako pratite Didin leut, otprilike je to to, ali Dida je puno precizniji. Ja sam radio rebra od šperploče.

Oplatu sam radio od lipinih letvica 5X2mm.

Pa sam nakon toga krenuo na izradu razme i palube.

Nakon toga sam napravio ostatak na palubi, jarbol i došao do zaključka da ne mogu više izdražati i da je moram lakirati. Mislim da ne moram naglašavati dosta brušenja između raznih koraka.

Krenuo sam i jedro raditi, da vidim da li to mogu sam ili da nađem nekoga da mi to radi. Uglavnom jedro je sašiveno bez mašine što je ostavilo posljedice i na mojim rukama, ali sve je to prošlo.

Varijanta spuštena jedra

Varijanta sa dignutim jedrima

Može usput i anketa, koja vam verzija bolje izgleda spuštena ili dignuta jedra. Meni je osobno sa spuštenim jedrima ljepša.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Lip 26, 2010 6:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pivo Pivo čovjeće pa ovo je raj za oći, svaka čast.
U nkojem je mjerili?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
barba

PorukaUpisano: Ned Lip 27, 2010 9:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam ti točno mjerilo, to sam ja izvlačio iz knjige pa malo razradio u photoshopu. Uglavnom maketa je velika 50cm. Ta njegova knjiga mi je super, možeš napraviti mali brod ili veliki, nacrt je tu pa ko voli nek izvoli!
Natrag na vrh
krivukov

Član od: 22 Stu 2009
Mjesto: Zagreb, Sesvete
PorukaUpisano: Ned Lip 27, 2010 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je stvarno predivno.
Svaka čast!

Što se jedra tiče, meni se čini da ako si se već namučio da ih sam sašiješ, bilo bi šteta ne pokazati ih.
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Lip 28, 2010 5:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jesan ti lipo reka da ih staviš na net da su super.
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pon Lip 28, 2010 5:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajme! Shocked Prvoklasna gradnja i što je najbolje od svega, rađena kao i kada se gradi prava. Čestitam.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
turky-ri

Član od: 08 Lip 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Lip 28, 2010 9:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A što novoga reći ? Pasara je prekrasna ! Smile Svaka čast Exclamation Što se tiče jedra mislim da ga je šteta skupljati (kad si ga već napravio i to još ručno). Pitanje, kako si radio ove crne linije na palubi Question
Natrag na vrh
barba

PorukaUpisano: Pon Lip 28, 2010 10:28 pm    Naslov poruke: Crte na palubi Citiraj ovaj komentar

To sam pročitao u knjizi. Staviš crni karton na neku podlogu, namažeš lijepilom za drvo karton gdje ćeš postaviti letvice, uzmeš jedno 7-8 letvica (ja uglavnom radim sa letvicama 5 X2) i bočno ih stisneš sa nekim stegama na karton. Nemoj čekati da se osuši skroz, nego ranije sa skalperom odvojiš letvice. Znači, dobiješ letvice koje na kraju (strana od 2 mm) imaju crni rub. Nakon toga slažeš palubu i na kraju sve dobro pobrusiš. Neznam da li sam dobro objasnio, ako je nejasno, javi.
Natrag na vrh
turky-ri

PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 8:00 am    Naslov poruke: Re: Crte na palubi Citiraj ovaj komentar

barba Napisao/la:
To sam pročitao u knjizi. Staviš crni karton na neku podlogu, namažeš lijepilom za drvo karton gdje ćeš postaviti letvice, uzmeš jedno 7-8 letvica (ja uglavnom radim sa letvicama 5 X2) i bočno ih stisneš sa nekim stegama na karton. Nemoj čekati da se osuši skroz, nego ranije sa skalperom odvojiš letvice. Znači, dobiješ letvice koje na kraju (strana od 2 mm) imaju crni rub. Nakon toga slažeš palubu i na kraju sve dobro pobrusiš. Neznam da li sam dobro objasnio, ako je nejasno, javi.

Sve je jasno ! Wink slična fora ima s pituranjem bokova letvica crnom piturom al onda te crne crte ispadnu puuuno tanje ! Tvoj način mi se čini puno realniji ! Very Happy Još jednom SVAKA ČAST NA TRUDU !
Natrag na vrh
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 9:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako, jako lijepo! Ne samo pasara, već i ideja da si napraviš kolekciju naših tradicijskih brodica. Trud vrijedan poštovanja i opće podrške.
Mislim da ni ja neću farbati svoj leut, poći ću istim putem kao i ti. Pratit ću te, iz potaje, dok sve to ne napraviš. Very Happy
Radiš lijepo, uredno i rekao bih s puno gušta, kao da smo iz iste škole.
barba

PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima, sada sam na godišnjem, ali još koji dan i nazad u svoj mali škver. Imam trenutno trupove gajete i štilca u poodmakloj fazi. Plan mi je još napraviti braceru i leuta i nakon toga ide stanka sa trupovima dok ne pozavršavam prvih 6 maketa.

Ovako zamišljam kolekciju:

1. Pasara
2. Gajeta
3. Trabakul
4. Štilac
5. Bracera
6. Pelig
7. Brik
8. Batana
9. Guc
10. Leut
11. Gajeta falkuša

Ako sam nešto izostavio, podsjetite me. Jedino mi je upitna gajeta falkuša jer nju nekako ne mogu zamisliti bez tamno plavih bokova, a misllio sam da ne pituram bokove.
Natrag na vrh
turky-ri

PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 2:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Barba ! Ako sam te dobro shvatio ti imaš nacrte za falkušu Shocked !? Dali je moguće nekako doć do kopije tih nacrta ?
Natrag na vrh
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 2:18 pm    Naslov poruke: Lazure Citiraj ovaj komentar

Probaj s lazurama. One su "providne", a ima ih u raznim bojama. Prvo probaj na nekom bezveznom komadiću drveta da ne napraviš štetu na barci. Meni se takvo bojanje čini prihvatljivim.
barba

PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 3:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Probati ću Dida bez brige. To mi je prelijepi brod, a pogotovo kada razvije jedra. Nisam je u startu imao u planu.

Turki-Ri - nemam za sada nacrt od falkuše i mogu ti reći da je neke nacrte dosta teško nabavaiti. Pošto mi je kolekcija veća, barem imam vremena za istraživati. Veliki mi je plus što imam kuma koji se odlično služi nekim kompjuterskim programima pa uspijemo šložiti nacrt. JA znam što želim, a on zna kako da to stavi na papir.

Ako nabavim, javim se!
Natrag na vrh
turky-ri

PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

barba Napisao/la:

Ako nabavim, javim se!

Very Happy Super !
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma