Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Štilac
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 12, 2011 2:10 pm    Naslov poruke: Štilac Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima

Trabakul gotov, pasara ćeka nova jedra, vrijeme je da se krene dalje. Dok sam u Zagrebu radim štilca, a u Libiji napadam braceru.

Štilac: Nisam našao original nacrt pa smo kum i ja sastavili svoj nacrt, nešto iz knjiga, nešto iz slika. Ja sam bio istraživački dio tipa, a on je to pretočio u neki smisao. Nije to bilo dovoljno, nego kada smo več došli do nekog nacrta, odlučio sam da imam ofarbanu maketu, a da je ne farbam.

Ova maketa će biti ili predivna ili totalni fijasko, ali kako naučiti ako ne tako.

Uglavnom središnjica i rebra su napravljeni od 6mm špera, oplata je od kruške, paluba i ograda je od trešnje i pašamani i jedrilje će biti od bukve.

Kako to već i ide u životu, rezultati će se vidjeiti tek na kraju, pa kako bude bude!

Opatu i palubu sam sastavio u Libiji pa nemam slika, pa krečem sa ovime što imam.

Središnjica, kobilica, rebra, žurno rađeno prije odlaska na teren!

Nakon gotove oplate, palube i ograde

Kosnik u debelom radu!!

Simulacija bakrenih zakovica

Dva rebra gotova

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Sij 12, 2011 6:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E, pa ovo je ......
da ne psujem u pozitivnom smislu ali predobro
evo ako može samo par stvarno sitnih savjeta / niti primjedbi od starog zanovijetala (tako da naučiš stavljati superuvečanja na kojima se vidi i buvlja dlaka !!! hehehe)
Gle na ovom megauvećanju pramca vidi se da ti je zadnjih par letvica oplate ostalo kraće što je moguće zbog vrlo oštrog kuta nalijeganja pa mali pomak kod rezanja/brušenja puno odnese. moj savjet je da odrežeš komadić i ubaciš novi, da si olakšaš dobivanje pravilnog spoja (na nulu je teško) možeš označiti na kobilici liniju spoja pa je zarezati skalpelom i izdupsti tako da ne moraš letvicu oplate stanjivati na nulu.

par pitanja koje je mjerilo ili veličina?
i opet ja dosadan hočeš li bojati ili samo tonirati i lakirati (naravno mat lakom) znam da nema veze sa realnošću ali ovo je tako dobro obrađeno i daje takvu toplinu i živost drva....
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Bukh

Član od: 22 Svi 2010
PorukaUpisano: Sri Sij 12, 2011 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav barba,

štilac je nastao od bracere. Mogao bi koristit nacrte od bracere. Tako sam ja napravio, samo sam napravio provo od štilaca. Još malo pa če bit gotov. Ali moj če bit salbunjer.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
barba

PorukaUpisano: Sri Sij 12, 2011 9:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - brod je dužine 52cm. Situacija ti je ovakva, što više radim i znam, to mi stara zanovjetala bolje padaju. Pogledao sam ćim sam vidio tvoj post i ako misliš na prve prema ogradi, do razme, onda mislim da to moram samo pobrusiti. Provjeriti ću ja to još. Ima tu još brušenja, tek sam na šmirglu 80!

Što se farbanja tiće, ofarbati ću samo ispod vodene linije, gore ide samo mat lak, neka kruška, trešnja i bukva naprave svoje.

Bukh - Mi smo uzeli trabakul za krmu, ali ću na palubu na krmi staviti samo poklopac kao na braceri. I ići će jedra, oglavno i flok.
Hočeš stavljati fotke?
Natrag na vrh
Bukh

Član od: 22 Svi 2010
PorukaUpisano: Sri Sij 12, 2011 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nemam digitalca, inače bi
Natrag na vrh
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sub Sij 22, 2011 1:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To kod tebe ide kao na pokretnoj vrpci! Very Happy
Vrlo je lijepo, nema se što drugo za reći.
Dida

PorukaUpisano: Sub Sij 22, 2011 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
... zadnjih par letvica oplate ostalo kraće...

To muči i mene. I ja ću, također, tom problemu posvetiti posebnu pažnju.
barba

PorukaUpisano: Sub Sij 22, 2011 10:26 pm    Naslov poruke: Problem sa letvicama Citiraj ovaj komentar

I ja tražim neki sistem da se riješim tih situacija sa krajevima letvica. Najveći problem mi je kada radim maketu na nekom terenu, u principu radim na komadu šperploče 40x40- Štilac sam tako radio. maketu ne mogu učvrstiti, a kada postavim stege ne vidim više ispod njih što sam napravio. Sve se to može popraviti, ali ako neko ima kakav sistem u vezi postavljanja letvica neka pomogne. Vjerojatno ću na štilcu napraviti što mi je Leo rekao, napraviti ću jednu letvicu pa pobrusiti da vidim kako izgleda. Svaki savjet je dobrodošao.
Natrag na vrh
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Sij 23, 2011 1:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Problem se može riješit tako da se napravi žljeb na kobilici i onda se letvica ubaci u njega.
barba

PorukaUpisano: Uto Velj 01, 2011 10:43 pm    Naslov poruke: Evo još slika štilca izradi Citiraj ovaj komentar

Ima dosta poštelavanja, što bi moj stari meštar rekao "upasovati". Rekao sav da je to po nekom planu u kooperaciji kuma i moje malenkosti, drugi štilac bi bio vjerojatno bolji, ali ovoga sigurno neću otpisati.

Vodena linija

Pašaman

Slike štilca i detalja palube

Za sada toliko od štilca, mislio sam da ću ga uspjeti lakirati prije nego odem, ali nije još spreman, treba riješiti jiš dosta sitnica. Slike jesu kakve jesu. Lakiranje jedva čekam, ali to ne treba raditi u žurbi.

pozdrav od barbe

Natrag na vrh
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Velj 03, 2011 9:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pomalo vrag odnija prišu. Very Happy
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2011 8:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ko pomalo gre prin dojde.
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2011 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve lijepše izgleda! Shocked
barba

PorukaUpisano: Sri Ožu 23, 2011 12:47 pm    Naslov poruke: Novosti na štilcu Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima

Evo, pomaknuo sam se i ja pa da vam pokažem napredak. Maketa je skoro do kraja lakirana, mislim da će još jedna ruka laka bidi dovoljna.

Moj zaključak za sada je da mi je kruška za oplatu prva liga, trešnja za palubu je malo tamna. Svejedno ga volim Very Happy .
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Ožu 23, 2011 8:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da "svejedno ga volim" Evil or Very Mad
pa izvrsno je
skoro pa je prodaš za tikovinu..
kapa doli meštre
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma