Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bell 47 - boje?
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sub Lip 07, 2008 8:08 am    Naslov poruke: Bell 47 - boje? Citiraj ovaj komentar

Pozdrav cijeloj ekipi!
Molio bih svakoga ko zna koje su bile ovo boje na Bell 47 da to podijeli sa svima na forumu Smile . Unaprijed zahvalni do neba...

Ako pogledate zastavu na donjoj fotki (skroz desno, na kraju slike) i njenu crvenu boju pa uporedite s ostatkom... Meni se cini da je ovaj Bell bio crven...? Confused Ali - ovo je samo moja pretpostavka, zato i postavljam pitanje tj. molbu za pomoc na forum

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SZVO

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 09, 2008 8:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ne znam koje je boje, ali ti se zahvaljujem do neba za ove fotke. Sliku tog helikoptera imam isto kao i ti (crno-bijelu) ali kod mene je slikano od naprijed. Btw. mogu li se nekako dobiti slike u malo vecoj rezoluciji? Cool
Edit: evo sad sam se posavjetovao sa jednim prijateljem i on mi je rekao da ako se radi o helikopteru koji je letio i za SUP (Miliciju), onda se radi o ovoj boji (na slici je Bell 47J-2, ali boja je bila ista):
Natrag na vrh
dr. vlado

PorukaUpisano: Pon Lip 09, 2008 1:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zao mi je, i ja sam ove fotke skinuo negdje s interneta, ovakve kakve su, i sad pojma nemam gdje je to bilo Rolling Eyes
Mozes li ti postaviti tu svoju fotku?
Sto se boje tice - po nekoj logici bi i trebala biti plava ( i gore bijela), ako je letio za SUP (miliciju)... Ali kako rekoh, to su samo moje pretpostavke.

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 09, 2008 1:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

što se tiče boja na AB-47G, usporedite boje kabine i boje zastave koja se vidi ispod repa. Meni to više vuče na svijetliju nijansu trobojke, a to je u konkretnom slučaju crvena. Ako je pak kabina s plavim tonovima (meni se čini u decentnim nijansama dva različita tona), onda je sigurno znatno svijetlija od plave na trobojci.
Ja ne bih brkao boje s tih milicijskih AB-47J s ovim "rešetkastim" AB-47G. I ova kompjutorska reprodukcija YU-HAG mi se po fotkama koje sam ja viđao (može se na forumima pronaći par fotki) na fotkama milicijskih AB-47J čini kao umjetnička sloboda. Pa neka "umjetnik" demantira ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
SZVO

PorukaUpisano: Pon Lip 09, 2008 3:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prelude: Kad se vidimo, umjetnik ce Vam donijeti fotke YU-HAG u boji od MILICIJE i slike (koje ste vjerovatno vidjeli, a to su fotke poslije sluzenja u SUP-u, tj. kad su presle u ruke Saobacajne skole... ne znam tocan naziv skole) YU-HAG, kada je bio potpuno drugacije obojan, koje su takodjer u boji. Isto tako, imam fotku YU-HAG ili HAC dok je imao JRV rondelu i eskadrilski broj... i to u boji!!!
Ovako je YU-HAG izgledao nakon sto je odsluzio svoje u SUP-u...

Za dr. Vladu: Ne znam da li ste iz Zagreba, ako jeste mogu Vam pokazati tu sliku Bella 47G koju ja posjedujem(i ostale slike drugih helikoptera). Ako niste iz Zagreba, cujemo se na PM.
S stovanjem
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 09, 2008 11:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drago mi je da sam isprovocirao "umjetnika", to mi je bila i namjera ... Wink odn, drago mi je da postoje relevantni izvori za takvu tamniju shemu, jer mi se jako dopada ...
Btw., kojem SUP-u su pripadali YU-HAG/YU-HAC?

A evo, za ispriku kaj sam bio malo zločest, jedna fotkica Bell-a "in action" koju vjerojatno nemaš u kolekciji ...
Radi se o YU-HAM, SUP-a SRH, fotkan pri polijetanju s Lučkog, negdje između 1969. i 1973.:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dr. vlado

PorukaUpisano: Uto Lip 10, 2008 6:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo jos dvije, isto skinute negdje s interneta, vjerujem da su vec vidjene Smile

Ali, jos uvijek nismo napredovali sto se tice boja "resetkastog" Bell-a...
Posto imam jednog nezavrsenog, a htio bih ga obojati u nase boje, sta mi savjetujete?

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
SZVO

PorukaUpisano: Uto Lip 10, 2008 7:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YU-HAG c/n 1149 je pripadao SUP-u SRH. Kada su dosli Jet Rangeri je, kako sam vec napisao, promjenio vlasnika i presao u ruke Prometne škole (u to vrijeme Saobracajne) ne znam tocno njen naziv. Tada je dobio drugu shemu bojanja s kojom je i zavrsio svoje sluzenje u Yugi. Bell 47J reg. YU-HAC, c/n 1052 bi trebao pripadati SSUP-u, ali to ne mogu tvrditi 100%.
Prelude: neces vjerovati koliko sam podataka i slika do sada sakupio o helikopterima milicije Very Happy Very Happy Very Happy , jedino s cim sam stvarno kratak su helikopteri tipa Sa.341 Gazelle koje su sluzile u miliciji. I za sada nemam podataka o ovom resetkastom Bell-u.
O njemu vise mogu saznati oni koji zive u Rijeci i okolici, jer pilot sa slike koju ja posjedujem zivi u Rijeci i moze ga se vidjeti u AK Krila Kvarnera. Ime mu je Julijan. Vec neko vrijeme pokusavam pokrenuti zajednickog prijatelja (njemu iz njegovih radnih dana, sa mnom trenutno radi) da ga kontaktira i da mi od njega donese obecane scanove slika iz privatnih albuma Very Happy
Sve u svemu, cim saznam vise javit cu vam se...
Natrag na vrh
SZVO

PorukaUpisano: Uto Lip 10, 2008 7:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YU-HAG u svojim prvim bojama...
Natrag na vrh
Pig-XIIC1
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 11, 2008 10:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YU-HAC

Natrag na vrh
SZVO

PorukaUpisano: Pon Ruj 01, 2008 2:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dr. vlado,
potvrdjeno je!!! Bell-47 sa tvojih slika ima plavu boju, malo svijetliju od plave boje na zastavi Jugoslavije. Info sam dobio od umirovljenog pilota ZJ MUP-a RH.
Natrag na vrh
TISO

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska
PorukaUpisano: Pon Ruj 01, 2008 8:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YU-HAK odnosno Borduš se sada nalazi potpuno kompletan (ništa skidano) u hangaru Letalske Enote Policije (LEP) Republike Slovenije kao relikivija te jedinice. Bio več u tehničkom muzeju Bistra ali je spašem od gotove propasti sa strane LEP i prevezen u hangar naše jedinice na aerodromu Brnik. Bili su neki planovi (osobito među nama mehaničarima), da bi ga sredili u leteče stanje ali fale financije to jest interes velikih šefova. U osnovi bih ga bilo potrebno potpuno restaurirati, pregledati, zamjeniti limited time komponente, te obnoviti resurse. Djelovi su još dobavljivi ali su relativno skupi (agusta jih još proizvodi). Moram jednom uzeti fotoaparat na posao pa da napravim par fotografija.
dr. vlado

PorukaUpisano: Uto Ruj 02, 2008 6:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

SZVO Napisao/la:
dr. vlado,
potvrdjeno je!!! Bell-47 sa tvojih slika ima plavu boju, malo svijetliju od plave boje na zastavi Jugoslavije. Info sam dobio od umirovljenog pilota ZJ MUP-a RH.

E, ovo je super vijest!!! Zahvaljujem se u ime cijele ekipe sa foruma.
Sad znam sta cu raditi za vikend... Wink
Natrag na vrh
SZVO

PorukaUpisano: Uto Ruj 02, 2008 10:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sluzimo narodu! Smile
TISO ti radis u LEP kao mehanicar? Iz nekog razloga sam mislio da se vasa jedinica zove LPE (Letalska policijska enota), ali sada znam tocan naziv Cool Negdje imam oznaku vase jedinice dok je jos bila LEM na kojoj je A-109 Hinduro zte boje s nekom crvenom crtom preko njega. Ali da skratim, ja ti skupljam materijal koji se tice helikoptera milicije do 1991. godine. Pa ako imas nesto i voljan si podijeliti sa mnom javi mi se na P.M.
Natrag na vrh
SZVO

PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 12:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dr. vlado,
dodatak mojoj poruci.
U miliciji, tj. u SUP-u SR Hrvatske je Bell 47 sa tvojih slika imao registraciju YU-HAJ. Ocekujem ovih dana i sliku tog helikoptera... Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma