Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 2:10 pm Naslov poruke: obadva oba su pala |
|
|
malo sam se vozio sa ocem od marine do primostena,malo usli u zecevo da vidimo kakvo je mjesto kad ono:
ovu sam kutiju nasa iza repa
produzili mi jos malo naprijed,kad ono neka vojarna,nije bilo nikoga i ja uđem unutra kad tamo krilo:
eto,to je to od slika
P.S.trazio sam po forumu jeli bila vec ova tema i nisam nista nasao,ako je bila neka administratori ili tko vec to radi slobodno izbrise _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Ned Tra 11, 2010 11:57 am Naslov poruke: |
|
|
sta je ovo,pa nada san se da ce bar netko komentirat  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Ned Tra 11, 2010 6:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Onaj horizontalac je od MiGa 21. A krilo bi trebalo biti od Jastreba. Koliko znam nešto se ronilo poslije na mjestu pada Jastreba, a čak nešto se komada i izvadilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Ned Tra 11, 2010 7:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| frka Napisao/la: | | Onaj horizontalac je od MiGa 21. A krilo bi trebalo biti od Jastreba. Koliko znam nešto se ronilo poslije na mjestu pada Jastreba, a čak nešto se komada i izvadilo. |
je,ovo sivo (ne znam sta je to vjerovatno neki unutarnji dio krila) sa lijeve strane krila je izronjeno iz mora _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Pet Svi 28, 2010 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
| kod krila od jastreba bi se po mogućnosti sa druge strane trebao vidjeti eskadrilski broj ako imas slučajno sliku |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Pet Svi 28, 2010 12:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| tupoljev Napisao/la: | | kod krila od jastreba bi se po mogućnosti sa druge strane trebao vidjeti eskadrilski broj ako imas slučajno sliku |
zalost nemam sliku gdje se vidi eskadrilski broj,al ovav vikend idem u marinu,pa mogu zamolit roditelje da me odvedu do zeceva pa da vidim
P.S.to vi mislite na ono krilo koje je u vojarni,i ako sam dobro razumio taj bi broj trebao pisati na donjeoj strani krila (ako ih polozimo vodoravno)? _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pet Svi 28, 2010 12:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Mene malo bode greška u natpisu. Nisu li ti heroji viknuli nešto kao: "Pogodija ga je...pogodija ga je! Obadva...obadva! Obadva! Yeargh!!! Obadva! Oba su pala!!! YEARGH...!!!"?
U stvari...na snimci se čak ne vidi tko točno viče "Pogodija ga je", a tko "Obadva, obadva". Herojski brko je snimljen samo kada viče ono prekrasno i radosno "yeargh!".
Mislim...sad ja malo kenyam, filozofiram i tražim dlaku u jajetu (možda zato što sam blizak Slajinoj generaciji pa patim od povjesne točnosti)...al' bar da piše samo "Oba su pala" i riječ ne bih rekao.
Ma nevažno. Važno je da je događaj ovjekovječen snimkom...i spomenikom...da je postao simbol...i da je famozno "oba su pala" postala čak fraza za dvostruki uspjeh u bilo čemu u životu u modernom hrvatskom jeziku.
Uglavnom...OBA SU PALA...YEARGH!!! Kraj priče.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
|
Upisano: Pet Svi 28, 2010 4:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| josipww2 Napisao/la: | | tupoljev Napisao/la: | | kod krila od jastreba bi se po mogućnosti sa druge strane trebao vidjeti eskadrilski broj ako imas slučajno sliku |
zalost nemam sliku gdje se vidi eskadrilski broj,al ovav vikend idem u marinu,pa mogu zamolit roditelje da me odvedu do zeceva pa da vidim
P.S.to vi mislite na ono krilo koje je u vojarni,i ako sam dobro razumio taj bi broj trebao pisati na donjeoj strani krila (ako ih polozimo vodoravno)? |
da kad budeš mogao ovo krilo gdje je zvijezda sa druge strane (na donjoj strani) bi trebao biti broj ako ga nisu prefarbali jer su u jrv negdje
u 9/1991 dobili naredbu da se bjeli ili crni brojevi na trupu i krilima prefarbaju zbog prevelike uočljivosti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Ned Svi 30, 2010 1:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| tupoljev Napisao/la: | | kod krila od jastreba bi se po mogućnosti sa druge strane trebao vidjeti eskadrilski broj ako imas slučajno sliku |
bio sam danas u zecevu s namjerom da poslikam te brojeve ali ih nazalost nema,vjerovatno su uklonjeni jos prije akcije.
u mjestu kruzi prica kako su pale avione vozili jedan srbin i hrvat,s tim da je hrvatu canopy bio zakatancen sa vanjske strane tako da se ne moze katapultirat i da mu je citavo vrijeme srbin bio na repu,postoje ocevidci,ribari koji su taj dan bili na moru i svjedocili tom dramaticnom dogadjaju,koji tvrde da se srpski pilot,koji je proglasen nestalim uspio katapultirat dok su drugog pilota (jos se nije znalo da je hrvat) iduci dan ulovljen u ribarskim mrezama,te su ga ribari odmah vratili u more,eto toliko o tome,ako saznam nesto vise obavezno postam komentar  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mr. Wrong
 | | Član od: 26 Ruj 2009 | | Poruke: 60 | | Mjesto: Gračani Tralfamadore |
|
Upisano: Pon Svi 31, 2010 11:36 am Naslov poruke: |
|
|
Poginuli pilot oborenog zrakoplova J21 iz 240. lbae zvao se Valter Jurišić. Što je bio po nacionalnosti ne znam ali priča o zaključanom canopyiju je malo prava narodna predaja. O tome jesu li stvarno oba oborena naveliko se raspravljalo. ABG navodi da je istoga dana kod Kornata pao G2 ev. broja 23254 nepoznate jedinice i da je njime upravljao stanoviti Dragan Maksimović. Zna li tko jesu li pouzdani ti podatci s ABG-a?
P.S. Nadam se da ne će doći do flame wara tipa samo jedan, oba! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 31, 2010 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mr. Wrong Napisao/la: | | ABG navodi da je istoga dana kod Kornata pao G2 ev. broja 23254 nepoznate jedinice i da je njime upravljao stanoviti Dragan Maksimović. |
Prema nedavnoj info od očevica obaranja, vjerojatno je riječ o G-2 koji je pogođen "iglom" sa Žirja (nakon napada na bitnice na tom otoku), a pao u more negdje između Kaprija i Murtera ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
|
Upisano: Sri Lip 02, 2010 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala josipe što si pogledao postoji li broj , šteta al nema veze saznat ćemo jednom a ova priča o zabrtvljenom kanopiju mi je smiješna ako su i htjeli nešto onda su mogli izvaditi motor iz sjedala mada se više covjek ne može nicemu ni cuditi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Sri Lip 02, 2010 9:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| tupoljev Napisao/la: | hvala josipe što si pogledao postoji li broj , šteta al nema veze saznat ćemo jednom a ova priča o zabrtvljenom kanopiju mi je smiješna ako su i htjeli nešto onda su mogli izvaditi motor iz sjedala mada se više covjek ne može nicemu ni cuditi |
ne znam,samo prenosim sta govore ti ljudi koji su koliko toliko upuceni u te stvari  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 03, 2010 12:08 am Naslov poruke: |
|
|
Evo bas sam nasao snimku rusenja Galeba ili Jastreba koji je napadao Paski most http://www.youtube.com/watch?v=ljUPMcZ7zAU
Ne kuzim zakaj je pilot letio na tak velikoj visini, fakat je bio prelaka meta za strele...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Lip 09, 2010 7:21 am Naslov poruke: |
|
|
| Mr. Wrong Napisao/la: | Poginuli pilot oborenog zrakoplova J21 iz 240. lbae zvao se Valter Jurišić. Što je bio po nacionalnosti ne znam ali priča o zaključanom canopyiju je malo prava narodna predaja. O tome jesu li stvarno oba oborena naveliko se raspravljalo. ABG navodi da je istoga dana kod Kornata pao G2 ev. broja 23254 nepoznate jedinice i da je njime upravljao stanoviti Dragan Maksimović. Zna li tko jesu li pouzdani ti podatci s ABG-a? |
Samo da se nadovežem na dosadašnju diskusiju ....
- Prvo, poginuli pilot se zvao JURŠIĆ Valter, a ne Jurišić. Ako je nekome bitno, on je po nacionalnosti bio Hrvat, rodom iz Mostara.
- Drugo, nije još dokazano da je taj pilot poginuo u akciji 'Oba dva .... oba su pala ....', odnosno do nas nisu stigli podaci/dokazi o tome (iako je, navodno, tijelo pilota izvučeno iz mora, ali podaci o identitetu istog nisu nikada javno objavljeni).
- Treće, ako malo bolje pogledate snimak obaranja u 'Oba dva ....' vidjet ćete, nakon jedno par stotina gledanja, da se uopće ne vidi je li prvi avion pao, on jednostavno leti dalje van iz kadra. Dakle, nažalost, postoji video dokaz samo za jedno obaranje.
- Prema pisanju 'stručnjaka' na ABG-u, u akciji 'Oba dva ....' su nedvojbeno sujelovali avioni tipa J-21 Jastreb. Prema tome slika Galeba G-2 br. 23256 koja je objavljena u Slobodnoj Dalmaciji ne bi trebala spadati u taj gubitak.
- I na koncu, ako smo imalo ozbiljni, trebamo diskutirati na osnovu činjenica a ne rekla-kazala podataka. Dakle, dok se ne objave imena poginulih, dok se ne izvade (ili slikaju) olupine aviona, dok se ne dozna evidencijski broj aviona, sve je to pre niski nivo za ozbiljne rasprave.
Nisam neki stručnjak, ali bez materijalnih dokaza se ne može (ozbiljno) razgovarati .... sve ostaje na nivou plana želja.
Vojo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|