Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Lis 15, 2011 8:50 am Naslov poruke: |
|
|
Pošto mi je lemljenje u opisu radnog mjesta, a i sebi sam radio neke stvari za makete, pokušat ću pomoći..
Princip lemljenja je taj da se rastapanjem tinola, kalaja, soldera...kako tko već kaže (mješavina kositra i olova) mehanički spoje dva metala. Tinol se topi na oko 180 stupnjeva.
Površina metala (bakar, mesing, kositar, željezo, čelik...aluminji se NE MOŽE lemiti) koji se spaja mora biti čista i obavezno bez oksida tog metala na površini.
Tu pomaže flux.
Flux je najčešće smolasta tvar koja se topi na još nižoj temperaturi i zadatak joj je očistiti lemno mjesto prije rastapanja samog tinola; te pomaže da tinol bude više tekuć tj. da se lijepo razlije. No i flux nije svemoćan, pa se prije lemljenja kontaktne površine dvaju dijelova moraju mehanički ili kemijski očistiti. NA tom linku spominje da je on prvo oprao dijelove.
Takav smolasti flux poslije lemljenja ostavlja tragove koji se onda čiste i peru.
Postoji i tekući flux poslije kojeg nema ostataka nakon lemljenja
Tinol najčešće dolazi u obliku žice namotane na kolut. Debljine takve žice su od cca. 0.5- 2 mm i kod njih se flux (smolasti) nalazi u srcu žice. No često ta količina fluxa nije dovoljna za neke primjene, pa se posebno dodaje čisti flux prije lemljenja.
Pošto bi tinol u obliku žice bilo teško dozirati za lemljenje preciznih stvari, postoji ta pasta koju on spominje. NA slikama je tamno sive- skoro crne boje, koja je u biti flux u koju su ubačene minijaturne kuglice tinola. Lijepo se vidi kako je on takvu pastu nanio na spoj dvaju dijelova i s njom kao zalijepio dva dijela i onda zagrijao...prvo se rastopi flux i onda te mini kuglice tinola koje na kraju mehanički povežu dijelove. Pri tome dijelove prije lemljenja treba fiksirati jer kad se rastopi flux dio bi počeo plivati na njemu.
Takva pasta košta 100-ak kuna za malu bočicu, ali za ovakve poslove se ne troši puno i bočica traje. Jedino ju je malo teže naći, samo u specijaliziranim trgovinama . U zagrebu su to Elmatis, Tevetron i sl...
Kod tih plinskih lemilica bitno je ne grijati plamenom direktno u lemno mjesto, nego malo sa strane jer bi plamen mogao otpuhati dio (ako nije dobro fiksiran), otpuhati flux ili tinol.
A i visoka temperatura plamena bi mogla "presušiti " tinol...tj. sav flux bi mogao izgoriti i tinol ne bi bio tekuć...
Dosta velik problem je ako treba lemiti više dijelova međusobno. Tu postoji opasnost da dok se lemi jedan dio, onaj prije zalemljeni se odlemi i pomakne ili otpadne. Tu treba dosta prakse, kontrolirati vrijeme grijanja, hladiti već zalemljene dielove i sl...
domagoj: poruka promijenjena dana: Sub Lis 15, 2011 8:09 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
Upisano: Sub Lis 15, 2011 1:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Domagoj, jedno veliko hvala jer sam naizad docekao da mi neko objasni cemu sluzi flux. Nemas pojma kako su me zblanuto prodavci i kojekakvi strucnjaci gledali kad bi ih upitao da mi to objasne. Ta pasta je za mene jedno veliko otkrice, i definitivno strahovito olaksava posao, sad je na meni da se ispraksam, barem u onoj meri u kojoj mi je to potrebno u modelarstvu. _________________ http://zlikovacscale.blogspot.com/
http://www.facebook.com/MaketarskaEkipaBanjaLuke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2531 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Lis 15, 2011 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| zahvala i s moje strane za super objašnjenje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Lis 15, 2011 8:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma nema frke...samo ponavljam flux je jedno , a ovo sto koristi taj lik je drugo. To je flux zajedno sa tinolom u sebi.
Budem u ponedjeljak vidio tocno kako se to zove...imamo to u firmi, pa javim... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Čet Stu 22, 2012 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Prvo isprcavam se sto dizem temu iz mrtvih,ali imam pitanje.
Naime planiram raditi neke vece foto-jetkane djelove i mislio sam to napraviti lemilicu.
Malo sam pogledao ponudu i iskreno nemam pojma sto mi je najbolje uzeti.
Ima li netko preporuku koju lemilicu i to za petstotinjak kuna?
Lp. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pet Stu 23, 2012 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
Ne znam koliko si vješt u lemljenju, no ovako bih ti nesta preporucio
http://www.kronos.hr/lemna-stanica-mini-20w-p-2921.html
Mozes regulirati temperaturu i to ti je dosta bitno ako si pocetnik, sve je ostalo stvar prakse, jedino ako trazis plinsku lemilicu, za to sam duduk |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Azagtoth
| | Član od: 04 Svi 2006 | | Poruke: 198 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 26, 2012 11:06 am Naslov poruke: |
|
|
Zaboravi plinsku lemilicu za te stvari...najbolja ti je ova tipa lemna stanica koju je kolega prije mene naveo...najbolje su ti Weller, ali su proporcionalno tome i najskuplje, kupis jos i najtanji vrh, kao i bunt najtanje tinol zice, i na konju si...nema toga sto ne mozes zalemiti.Inace, tekuci flux ti se samo i jedino koristi za poluvodice u SMD tehnici! _________________ You hear voices too...?!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|