Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Špicfajer
| | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Kastela,Croatia |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 2:10 am Naslov poruke: 1/72 I-16 Matchbox ... |
|
|
...tj. Revell
Mislio sam ovog bucka sredit na brzinu ali se to oteglo na nekoliko tjedana(ipak nisu bili svi 'radni' dani ).
Počelo je s krilima, više odgovaraju ranim verzijama tipu 4 i 5, pa sam ih malo upristojio
Unutrašnjost
sjedište oriđiđi i vaku
bojano MM 2036 Dark Gray
Rep
Podvozje
motor, ne vidi se najbolje da su cilindri šejdani bojom čelika
celofan isprid motora
još slika
Mislija sam a napravim tip 24, a ona sam odusta bilo mi je jednostavnije napravit tip 10.
spiner i krakovi elise
skija umisto točka
puno kitanja Loctiteom i brušenja
Još prepravaka
zatim
još malo kitanja
preksinoć ...
... nisam dovršio jer je bila kasna ura, a kompresor(Einhell)se skoro ispraznio. Poklopac motora bojan sa MM 2038 Licht Gray, a ostatak sa Revell 90 Silver.
Jučer, otkrio još neke stvari za preuredit
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 7:11 am Naslov poruke: |
|
|
bogme si se potrudio oko njega... samo dalje tako  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
U, bome si si dao truda, svaka čast  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
prava lekcija maketarenja!
nego,jesu li sad krila po nacrtu? _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 3:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| L 555 BAT Napisao/la: | prava lekcija maketarenja!
nego,jesu li sad krila po nacrtu? |
Hm, krila... jedino točno u vezi njih je raspon i položaj podvozja i mitraljeza, drugim riječima triba druga krila.
Inače, sam ga kupio u Zagrebu, robna kuća(nesićam se kako se zvala) na Zagrebačkoj aveniji prije 14 godina, bio sam kad sam ga našao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 3:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Špicfajer, ovo je GENIJALNO. Upravo radim nekoliko maketa iz spanjolskog gradjanskog rata. Izmedju ostaloga, paralelno radim I-16 od A-modela i upravo ovaj od Revella. Mislim da u ovom trenutku nitko bolje od mene ne razumije koliko si truda uložio i koliko je to zapravo dobro ispalo.
Neka se nitko ne naljuti, ali ovo je maketarstvo kojemu se treba pokloniti. Ovo je bolje od Tamijinog Spitfajera sa metalima od Eduarda.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| T34
 | | Član od: 20 Ruj 2010 | | Poruke: 275 | | Mjesto: Dalmacija |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 5:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo jedan komentar u stilu " Veritas amara est - istina je gorka", "u maketarstvu treba težiti što realnijem prikazu", a tu su i grane borova na njemačkim autoputevima haha.
Ne vidim čemu se ovde treba pokloniti, niti kakva je ovo lekcija?
Iz škrtosti ili nostalgije?
Stari ne valja to ništa. Maketa ne liči ni na šta, kao i tvoje "dorade". Groteskno, neuredno, netočno - neda mi se ni nabrajati.
Mene ste izmesarili kad sam počeo Bf-109F u 1/72 Italeri, kao trebao sam kupiti Finemolds...Kolega Špicfajer je također komentirao u tom pravcu...a ovde sad hvalospjevi...meni dođe da idem na zahod kad ovo vidim...
Jednostavno ne mogu vjerovati kakve komentare ostavljate.
Meni se čini da ovakve makete rade ljudi koji ne žele ni lipe uložiti, a onda nas (još u 1/72???) danima maltretiraju nacrtima i kvaziznanstvenim pristupom i raspravama o točnosti aviončića u 72-ojci na tri strane...a ovo sad valja, dapače, treba se pokloniti???
Dabome, bolje od Tamiye, domaće, nedlje't sveta, od stirena do svega!
Ne vidim ovde ništa genijalno, niti vrijedno naklona. Jedini naklon koji ovde treba uložiti je onaj kad se sa ovim u kompletu naginješ nad kantu smeća.
Ps. ako sam pretjerao molim admine da me brišu... _________________ ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 6:02 pm Naslov poruke: |
|
|
T34, nemoj se ljutiti, ali - tko te "izmesario"?
Italerijeva maketa Bf-109 je jako daleko od originala, kao i ovaj I-16 od Revella. Vidiš li ti što je sve Špicfajer na tome preradio? Krenuo je "oštro" u "totalnu preradu" loše makete, i u tome uz puno truda uspijeva. Od osnove koja jedva da sliči I-16, došao je do nečega što zaista sliči I-16.
Ja sam zadnji koji bi zagovarao skupe i točne makete, to se vidi i po raspravi o Spitfireu Italeri vs. Revell. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 6:43 pm Naslov poruke: |
|
|
E sad da ne može biti urednije, može, ali da je baš groteskno, sigurno nije. Mislim da ste prešli malo granicu i došli u zonu vrijeđanja. Ako vam se uradak ne sviđa onda se to može kulturno obrazložiti i ne gubit živce.
Treba napomenuti da nisu svi u stanju potrošiti stotine ili tisuče kuna na razne fajn moldse, tamije i eduarde. Ne sječam se da se itko Aranzi rugao kad je od raznih krampova radio krasne makete.
Ljudi opustite se, ovo je hobi.
Iko samo naprijed, radiš to za sebe i da sebe razveseliš. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolegi T34 - ovo nije maketa za natjecanje
kad je rep poravnan sa nacrtom ispod
i kad su poravnana krila
No kako je i trup 1mm kraći naprosto nema smisla pomicat krila. Druga stvar je što si jednostavno ne mogu pomoći kad su u pitanju detalji, sve to može i bolje ali ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| T34
 | | Član od: 20 Ruj 2010 | | Poruke: 275 | | Mjesto: Dalmacija |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2012 11:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja se ispričavam na svom postu.
Priznati ću iskreno da sam se spojio u trenutku loše volje i ubrzo mi je bilo krivo što sam ostavio takav komentar. Ništa osobno protiv autora, dapače, čovjeka ni ne znam. Sve što sam otipkao vezano je za rad, ne za čovjeka. Ali moram napisati da što se tog dijela tiče, stojim pri svome. Imao sam i poklonio ICM I-16 (tip 24), smiješne nabavne cijene, dajte ljudi ovo je 1/72, nije to tako skupo - a ja sam možda zadnji koji ovde zagovara "elitno" maketarstvo, što god to bilo.
Što se tiče mog Fritza,
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=18953&start=0 , silni komentari a zatim i bombardiranje PM-ovima su me obeshrabrili pa sam već kupljeni scriber i riveter (RB productions) također poklonio kolegi Rugbiju.
Dvostruki standardi komentiranja, iako ovo je samo hobi, (i da, Aranzi jesu sugerirali "što ne kupi Tamiyu" i sl.) me smetaju no to ne opravdava mene i moj ishitreni post. Radi dobri čovječe što želiš, ako si ti sretan, svi smo. Neka moderator obriše moj post slobodno, ionako sam prekršio po meni osnovu forumske kulture - komentiranje nečeg što sam ne objavljujem. Moja isprika još jednom. Andro _________________ ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5407 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 16, 2012 12:28 am Naslov poruke: |
|
|
Ne znam zašto opet poćinjemo ,ovaj hobby bi trebao liječiti živce ,a ne ih trošiti.... Nema "točnog" maketarenja ,svatko želi nešto drugo iz svake druge makete: neke su za gušt ,neke za natjecanje,neke za isprobavanje tehnika i vlastitih mogučnosti....
Ljudi ,kolege maketari smirite strasti ovo nije sabor ,niti politika ,ovdje smo da se opustimo i pomognemo jedni drugima!Ajmo sad natrag komentirati čovjekov rad.
BTW Špicfajer možda sad ne izgleda sve bajno ,ali na kraju će to nadam se biti vrhunska ptica, uložio si puno truda u detalje i to će definitivno dić maketu, znam kak je raditi krampove pa ti držim fige da izdržiš! Ako se radi o samo 1-2mm prekratkom trupu, što ga ne probaš izrezat u nekom djelu pa ubaciti komad strirena izrezan u taj profil... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
|
Upisano: Pon Sij 16, 2012 4:15 am Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: |
... Ako se radi o samo 1-2mm prekratkom trupu, što ga ne probaš izrezat u nekom djelu pa ubaciti komad strirena izrezan u taj profil... |
Nema smisla, vjerovatno nisi pogleda moj prethodni post u potpunosti.
evo snimki još od petka, daklen da ponovim ispravke
Naknadno sam požalija što nije ostalo na ovom
A onda istu večer
Uglavnom još sam petlja u vez (jbn kineska tipovnca - umeđuvremenu proradila)
nastavak slijedi ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 16, 2012 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
T-34 je možda bio malo pregrubo iskren sa svojim mišljenjem, ali činjenica je da maketa nije baš dobra što se tiče same maketarske vještine-tj. tehnika. Sve je rudimentarno, pa i nepravilno, puno mrvica, grubih tragova kitanja i brušenja... Definitivno nedostaje finoća izrade. Znam kakva je to meketa jer sam je napravio prije 20-tak i kusur godina i ne bi je ponovno radio ni kad bi mi je netko poklonio uz prekrasni i jeftini ICM. Svakako, autor se zabavio, a to što maketa nije za klanjanje "pravom maketarstvu", nema veze. Svatko radi u skladu sa svojim željama i mogućnostima. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Sij 16, 2012 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | a to što maketa nije za klanjanje "pravom maketarstvu", nema veze. Svatko radi u skladu sa svojim željama i mogućnostima. |
I svatko se klanja nečemu prema vlastitim afinitetima. I oni koji se klanjaju ovome, i oni koji se klanjaju Tamiji. Niti jedno klanjanje nema prednost. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|