Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

U-218 Typ VII D

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
@ki

Član od: 22 Stu 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Velj 18, 2012 8:24 pm    Naslov poruke: U-218 Typ VII D Citiraj ovaj komentar

Tip VII D je bila klasa podmornica predviđena za polaganje mina. Od 1940-1942. napravljeno je 6 podmornica ovog tipa( U-213 - U-218). Bile su duže od VII C verzije, zbog silosa za mine iza komandnog tornja.
Konkretno podmornica koju sam ja radio, U-218, tokom rata potopila je 2 broda tonaže 346 GRT, oštetila 1 brod (7.361 GRT), i oštetila jedan ratni brod (7.177 GRT). Jedina je iz svoje klase dočekala je kraj rata, i predala se u luci Bergen 12. maja 1945. Potopljena je krajem 1945. u savezničkoj operaciji potapanja zarobljenih nemačkih podmornica.
Zanimljivo je da je U-218 jedna od tri podmornice kojima se pripisuju poslednja potapanja u ratu. Vremenski gledano, to je definitivno ova podmornica. Naime, u julu 1945. britanski ribarski brod potopila je mina, postavljena ranije od strane ove podmornice.

Što se tiče makete, to je dobro poznata revelova maketa u razmeri 1/144. Izvrsni detalji, dobro uklapanje, vredi svaku paru.
Započeo sam je još davne 2007. ako se dobro sećam, kada je i sklopljena, i sve do kraja prošle godine je skupljala prašinu, kada sam rešio da je završim za NG kup. Ovih dana sam pozavršavao neke sitnice, i u suštini ostalo je da ofarbam pojaseve za spasavenje.
Najviše sam se mučio oko sajli, koje služe kao zaštita od protiv-podmorničkih mreža. Na kraju sam to odradio sam elastomerom iz najlon čarapa, koji se pokazao kao idealan za te stvari.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sub Velj 18, 2012 9:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Opak stroj odlicno odradjen Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sub Velj 18, 2012 9:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

:O naaajs! Imam u ormaru istu maketu i Griffon set, inspirirajuce!
Kapitän zur See

Član od: 17 Ruj 2010
Mjesto: Konjščina
PorukaUpisano: Ned Velj 19, 2012 8:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Precizno i uredno! Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 20, 2012 10:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije loše. Doduše, imaš nekoliko grešaka koje proizilaze iz Revellove sastavnice. Dosta sam se potrudio prikupiti dokumentaciju za ovu podmornicu i detektirati kako je izgledala u kojem vremenskom periodu, uz veliku pomoć kolege Alaske. Moja je maketa stala kad sam izbušio otplavne otvore i počeo tražiti prikladne žice za izradu ograda, koje su u ovom mjerilu previše debele, a trebalo bi i zamijeniti periskop. Što se tiče boja i oznaka, neznam koliko je do fotografiranja, ali podmornica je u ovoj najranijoj fazi bila bojena Dunkelgrau 51 po gornjim površinama (boja odgovara RLM76), a na donjim Schiffboden Grau (odgovara bilo kojoj panzer-grau), a meni se čini kao da si gornji dio obojao sa Hellgrau 50, a donji je previše svijetao... Uz ove tri ribice na provi idu dva zelena pilana na stranama tornja. Kasnije je podmornica radikalno preuređivana još dva puta, od čega u zadnjoj fazi ima jako pojačano PZO naoružanje, Schnorchel i još dodatne opreme, kao i dvobojnu kamuflažu. U toj zadnjoj fazi ima pilana na prednjoj strani tornja, ali tri ribe više nema...Ove oznake kakve si stavio na toranj nisu nikad postojale. Isto tako, ovaj valoviti prelaz donje zaštitne boje na krmi je isto zabluda-na boljim fotografijama iz luke u Kielu se vidi da je taj rub valovit zbog jednostavnog razloga- valova, a ne bojanja kamuflaže...Na lošijim printevima te iste fotografije izgleda kao kamuflaža. Osim toga, niz "rupica" koji se vidi na trupu negdje ispod pramčanog topa, na ovoj podmornici ne postoji, jer nije imala ugrađen sustav za koji služe ti otvori. nedostaju i tamno sivo obojene površine ispod stepenica za penjanje na toranj, a te su stepenice i jedna od stvari koje svakako treba zamjeniti-izraditi od žice, jer ove plastične ne liče na ništa. Što se tiče weatheringa,hrđa ne bi trebala curiti ispod vodene linije,nego se samo nakupljati po površini, osim ako je podmornica na suhom doku. Pojasevi za spašavanje su skidani sa podmornica u borbenoj uporabi, a dobro bi došla i zastava...Sorry na ovakvoj ocjeni makete, iako u cjelini izgleda vrlo dobro. Ovo sam više napisao radi onih koji o tematici nisu previše upućeni, pa im sve izgleda dobro i mogli bi pogreške uzeti kao reference za svoje makete.

Group build - Metal finish battle

Grunf: poruka promijenjena dana: Pon Velj 20, 2012 11:05 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Nosonja

Član od: 16 Jul 2009
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pon Velj 20, 2012 10:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično napravljeno
Natrag na vrh
Kekso

Član od: 18 Lip 2011
Mjesto: Bjelovar
PorukaUpisano: Pon Velj 20, 2012 10:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napokon jedna koja nije "crno-crvena" Very Happy . Sviđa mi se.
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pon Velj 20, 2012 11:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

starenje je 5+
Natrag na vrh
cromodeler

Član od: 18 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Velj 20, 2012 11:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
starenje je 5+

Osim elisa/propelera/vijaka !
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
@ki

Član od: 22 Stu 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Velj 20, 2012 10:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@Grunf
Hvala na konstruktivnim kritikama, ovakve kritike su mi najkorisnije, jer uvidim gde sam eventualno pogrešio.
Što se tiče boja, uglavnom sam mešao revelove boje da dobije adekvatne nijanse, a posle sam ih u toku ostarevanja malo i izbledeo, da izgleda istrošeno.
Na slikama se i ne vide baš najbolje boje, kakve su stvarno, potrudiću se da napravim bolje slike.
Imam sliku tornja u kasnijoj fazi, i po tome sam i stavio oznake, jer sam bio ubedjen da nisu menjali oznake na tornju, znam da su jedino ribice izbacili.
Znam da je bilo diskusije oko talasastog prelaza donje zaštitne boje, ali meni po fotografijama ipak ne deluje kao greška. Kad se bolje pogleda, ipak se jasno vidi ivica talasa, i talasast prelaz boje.

Za te rupice ispod topa na pramcu nisam znao, imaću to u vidi u sledećem projektu. Ovu maketu sam sklopio 2007. i tada nisam imao nameru ništa da detaljišem, pa stepenice i ogradu nisam dirao, iako bi ih trebalo zameniti.
Curenje rdje sam namerno malo spustio i ispode vodene linije, pogotovo na krajevima, jer ipak ti delovi nisu baš stalno pod vodom, pogotovo ako je loše vreme, ili kad izranja.
Ali videću da eventualno još malo ublažim curenje ispod linije.
Zastavu treba da napravim, ali nemam baš neku ideju to, da ispadne realno, a ne veštači i kruto. Imaš li ti neki predlog?
To za pojaseve nisam znao, dobro će mi doći za ubuduće.

@cromodeler

Propeleri na podmornicama napravljenim pre januara '42 su bili od mesinga, a poznato je da mesing ne korodira.
Oksidacijom mesinga na površini se stvara patina(zelenkasto-plave boje).
Medjutim da bi oksidirao, sem vode, mora biti izložen i kiseoniku, a propeleri skoro nikada nisu bili van vode.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2012 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče zastave, metodu sam opisao u recenziji U-Boot Typ XXI, a primjenio sam je i kod izrade Typ XXIII. Potraži ovdje na OMF sa tražilicom...Pronađi negdje svastiku koja se uklapa na krug u revellovoj zastavi, komadić tanke alu-folije i onda strpljenje i mirna ruka. U-218 je vrlo zanimljiv subjekt, ali i kompliciran za istraživanje zbog više izmjena bojanja i označavanja na tornju. Jedno vrijeme me kopkalo napraviti zadnju fazu jer je najatraktivnija i postoje dosta dobre fotografije malo prije i nakon predaje Saveznicima, ali trebalo bi jako puno skrečati i uložiti u aftermarket naoružanje, a neki detalji se ipak ne vide baš najbolje...
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2012 12:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zastava - nadji na netu, isprintaj na onaj preslikac za majice, uzmi tanku maramicu, ispeglaj zastavu s jedne strane, pa s druge, izrezi i imas pravu zastavu koju mozes savijat kak hoces ( najbolje dok je jos topla od pegle)
tom tehnikom sam radio zastave od 1 do 8 cm duzine, i super ispadnu
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
MIAMI

Član od: 12 Stu 2009
Mjesto: Medulin, Pula, CROATIA
PorukaUpisano: Sri Velj 22, 2012 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...maketa ti je boli glava, odličan uradak, A1, svaka čast......... Razz Laughing Razz Laughing Cool Razz Cool Laughing
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma