Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Kol 28, 2012 9:59 am Naslov poruke: M4A2 Sherman, Academy 1:35 |
|
|
Započeto prije 20-ak dana, nastojat ću ga zgotovit do CK.
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| xsyxs
 | | Član od: 24 Lis 2009 | | Poruke: 300 | |
|
Upisano: Uto Kol 28, 2012 1:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ljepi početak...zanima me očete li raditi kakve detalje, teksturu po kupoli ili neke slične detalje? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Kol 28, 2012 2:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| xsyxs Napisao/la: | | Ljepi početak...zanima me očete li raditi kakve detalje, teksturu po kupoli ili neke slične detalje? |
Teksturu po kupoli već ima, malo ću dotjerat po liniji spajanja gdje je kitano ali ništa previše. Maketa je sama po sebi odlična tako da neko pretjerano detaljiranje nije ni potrebno, imam Eduardove PE štitnike za svjetla ali mi se čine pretanki i nisu u mjerilu, čak mi se plastični iz kita čine uvjerljivijima. Dodat ću nešto opreme po tenku a najveću pažnju ću posvetit bojanju. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5802 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Kol 28, 2012 9:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: | | Lipo da se radi!! |
Ja uvijek radim.
Problem je što nikako da se uhvatim jedne makete i zgotovim je do kraja nego se svakih nekoliko dana prebacim na nešto drugo pa put do rubrike "Galerija - dovršene makete" jako dugo traje.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
 | | Član od: 02 Velj 2011 | | Poruke: 294 | | Mjesto: Dubrovnik/Bec |
|
Upisano: Sri Kol 29, 2012 10:59 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | su27rules Napisao/la: | | Lipo da se radi!! |
Ja uvijek radim.
Problem je što nikako da se uhvatim jedne makete i zgotovim je do kraja nego se svakih nekoliko dana prebacim na nešto drugo pa put do rubrike "Galerija - dovršene makete" jako dugo traje.  |
Moram priznat da me ovo utjesilo, nisam jedini. Zena mi je nedavno nabrojala 20 maketa koje stoje u raznim policama, napola zavrsene. A da zna koliko ih ima po raznim kutijama  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2012 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Sastavljen, dodane neke điđe-miđe u samogradnji, prednji štitnici svjetala su Eduard PE, stražnje je Edo napravio premalenim (ili je Academy napravio prevelika svjetla, whatever...) pa sam stavio one iz kutije.
Revell Antracit akril (kockica) glumi temeljnu boju.
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| xsyxs
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2012 6:07 pm Naslov poruke: |
|
|
odlično izgleda zanima me samo kako razrijedite revell akrilke u kockici ja imam jednu matt 88 i probo sam sa vodom i ne mogu je uopće raspršiti kroz zračni kako spada pa eto mali saviejt samo ostalo na maketi je sve pet  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2012 7:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| xsyxs Napisao/la: | odlično izgleda zanima me samo kako razrijedite revell akrilke u kockici ja imam jednu matt 88 i probo sam sa vodom i ne mogu je uopće raspršiti kroz zračni kako spada pa eto mali saviejt samo ostalo na maketi je sve pet  |
Kombinacija destilirane vode i sredstva za pranje automobilskih vjetrobrana u omjeru 80:20, tim razrjeđivačem jako razrijediš boju (teško je reć omjer jer je Revellova akrilka ko pasta za zube), otprilike kao da razrjeđuješ običnu enamelku u omjeru 50:50 boja-razrjeđivač.
Špricaš iz malo veće daljine (cca 20-25 cm) tako da "oblak" raspršene boje zahvaća velike površine i samo šaraš lijevo-desno, gore dolje pazeći da ne pretjeraš tj. da ti se na maketi ne stvore kapljice boje. Nakon prvog sloja nećeš primjetiti skoro nikakvu razliku na maketi, samo će malo potamnjeti, ali svakim novim slojem nakon sušenja prethodnog sloj boje će se popunjavati.
Potrebno je nanijeti najmanje tri-četiri pa i pet slojeva boje, ali pošto se akrilka brzo suši sve može bit gotovo za sat, sat i pol. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| xsyxs
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2012 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolega hvala puno  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Uto Ruj 04, 2012 8:19 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | xsyxs Napisao/la: | odlično izgleda zanima me samo kako razrijedite revell akrilke u kockici ja imam jednu matt 88 i probo sam sa vodom i ne mogu je uopće raspršiti kroz zračni kako spada pa eto mali saviejt samo ostalo na maketi je sve pet  |
Kombinacija destilirane vode i sredstva za pranje automobilskih vjetrobrana u omjeru 80:20, tim razrjeđivačem jako razrijediš boju (teško je reć omjer jer je Revellova akrilka ko pasta za zube), otprilike kao da razrjeđuješ običnu enamelku u omjeru 50:50 boja-razrjeđivač.
Špricaš iz malo veće daljine (cca 20-25 cm) tako da "oblak" raspršene boje zahvaća velike površine i samo šaraš lijevo-desno, gore dolje pazeći da ne pretjeraš tj. da ti se na maketi ne stvore kapljice boje. Nakon prvog sloja nećeš primjetiti skoro nikakvu razliku na maketi, samo će malo potamnjeti, ali svakim novim slojem nakon sušenja prethodnog sloj boje će se popunjavati.
Potrebno je nanijeti najmanje tri-četiri pa i pet slojeva boje, ali pošto se akrilka brzo suši sve može bit gotovo za sat, sat i pol. |
Nije li jednostavnije s enamelkom jednom prešpricati? Za maketu ove veličine potrebno je cca 3 min, a osuši se za sat vremena..... _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Ruj 04, 2012 9:42 am Naslov poruke: |
|
|
| tole Napisao/la: |
Nije li jednostavnije s enamelkom jednom prešpricati? Za maketu ove veličine potrebno je cca 3 min, a osuši se za sat vremena..... |
To sve ovisi o načinu na koji netko radi.
Ne znam koja se to enamelka osuši za sat vremena, ja takvih nemam. Ja sve Humbrol, Revell i MM enamelke pustim najmanje 12 sati a najčešće 24 jer je to jedini način da poslije nemam problema sa skidanjem boje i drugim neugodnim iznenađenjima. Meni je i sa enamelkom postupak potpuno isti: vrlo rijetka boja (najmanje 50:50), 2-3 sloja, tako da nema neke razlike osim u brzini sušenja a pošto si rijetko mogu priuštit više od 30-40 minuta rada dnevno ponekad mi je bitno da sa akrilkom mogu nanijeti dva sloja u jednom "radnom danu".
A i nisam toliko brz u radu da bih ovakvu maketu prešpricao za 3 min, u stvari, evo jutros sam prvu ruku olive draba špricao skoro punih pola sata. Ja to sporo al' temeljito. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5802 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Uto Ruj 04, 2012 11:55 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | tole Napisao/la: |
Nije li jednostavnije s enamelkom jednom prešpricati? Za maketu ove veličine potrebno je cca 3 min, a osuši se za sat vremena..... |
To sve ovisi o načinu na koji netko radi.
Ne znam koja se to enamelka osuši za sat vremena, ja takvih nemam. Ja sve Humbrol, Revell i MM enamelke pustim najmanje 12 sati a najčešće 24 jer je to jedini način da poslije nemam problema sa skidanjem boje i drugim neugodnim iznenađenjima. Meni je i sa enamelkom postupak potpuno isti: vrlo rijetka boja (najmanje 50:50), 2-3 sloja, tako da nema neke razlike osim u brzini sušenja a pošto si rijetko mogu priuštit više od 30-40 minuta rada dnevno ponekad mi je bitno da sa akrilkom mogu nanijeti dva sloja u jednom "radnom danu".
A i nisam toliko brz u radu da bih ovakvu maketu prešpricao za 3 min, u stvari, evo jutros sam prvu ruku olive draba špricao skoro punih pola sata. Ja to sporo al' temeljito. |
Istina, svaki majstor zna kako mu najbolje paše , no kako god ti radio, rezultat je odličan! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sri Ruj 05, 2012 4:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Osnovna boja je legla ko budali šamar.
Usput sam napravio mali test, fotografirao sam maketu na istom mjestu u razmaku nekoliko minuta ali sam mijenjao postavke i okolinu. Interesantno je kako se boja samog vozila mijenja već i kod najmanjih promjena u okolini fotografiranja. Oblačno popdne, svjetlo dopire kroz prozor sa strane, ništa nije obrađivano na kompjuteru, na fotoaparatu (Olympus Fe) je sve podešeno na automatski.
Blic:
Prirodna dnevna rasvjeta, na stolu bez ikakave podloge i pozadine:
Prirodna rasvjeta, ispod i iza makete postavljena bijela podloga, fotoaparat na istim automatskim postavkama:
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|