Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2014 7:21 pm Naslov poruke: Sea Hurricane, boje |
|
|
Može li mi netko od poznavatelja tematike reći kojim nijansama su bili bojani Sea Hurricanei Naval Air Squadrona (mislim na maskirne a ne bijele).
Nabavio sam Revell Sea Hurricane Mk.IIc i Revell po svom dobrom običaju daje mješavinu svojih boja čega baš i nisam ljubitelj.
Dakle, za jednu boju mi daje mješavinu panzergrau 78 i greyish blue 79, 25%+75%, druga nijansa mu je greenish grey 67 a donja sky blue 59.
Pošto mi je Revellove boje najlakše nabavit (u Mulleru), koliko su ove dvije nijanse koje se ne trebaju mješat točne i koja bi recimo Humbrolova (ili neka druga) nijansa odgovarala ovoj prvoj mješavini?
Zapravo, radi li se tu u stvari o klasičnoj RAF-ovoj kontinentalnoj shemi (sve potrebne nijanse imam od Model Mastera) ili su ti Sea Hurricanei bili ipak bojani u drukčije nijanse? _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2014 7:47 pm Naslov poruke: Re: Sea Hurricane, boje |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
Zapravo, radi li se tu u stvari o klasičnoj RAF-ovoj kontinentalnoj shemi (sve potrebne nijanse imam od Model Mastera) ili su ti Sea Hurricanei bili ipak bojani u drukčije nijanse? |
Ne znam koje su točno nijanse, ali mi se čini da to nije klasična kontinentalna, već ona "morska" kamuflaža, kao ovaj Walrus u Hendonu:
http://plane-crazy.k-hosting.co.uk/Aircraft/WW2-Planes/Walrus/Walrus-Hendon.jpg
NEkakva tamnija siva i svjetlija sivozelena (slična RLM02 ili engleskoj boji za unutrašnjost cockpita). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2014 8:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Jednokrilni avioni
extra dark sea gray
dark slate gray
sky
http://www.jpsmodell.de/dc/schemes/uk_faa_41_e.htm
Dvokrilni imaju tzv shaded camo -
gornje povrsine gornjeg krila - vidi gore
gornje povrsine donjeg krila:
dark sea gray
slate gray
od ispod sky
revel mislim da nema nist od toga, humbrolke i MM ne znam napamet al vidi ovdeka:
http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/colorcharts_2.asp
ps ovaj wallrus u Hendonu je obojen u trobojnu shermu, a ne petobojnu, i nijanse ( kazu ponavaoci a i meni se cini) su totalno fulane....i da su tocne, krila nisu razlicito bojena, a to nije bilo po propisau...e sad mozemno mi nagadjat da su ga ''bojali na terenu'' ili slicno, ali ja sam uvjeren da je ta kamuflaza natocna....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2014 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: |
ps ovaj wallrus u Hendonu je obojen u trobojnu shermu, a ne petobojnu, i nijanse ( kazu ponavaoci a i meni se cini) su totalno fulane....i da su tocne, krila nisu razlicito bojena, a to nije bilo po propisau...e sad mozemno mi nagadjat da su ga ''bojali na terenu'' ili slicno, ali ja sam uvjeren da je ta kamuflaza natocna....  |
Možda su nijanse fulane, ali to je ta vrsta boja.. Ono što sam htio naglasiti jest da su svjetline i kontrasti te "zelene" i "sive" jako različiti od onih na standardnoj kontinentalnoj shemi, to su potpuno druge boje. Zelena je svjetlija od sive...
Daj stavi link na neku fotku sa ispravnim bojama...
Čini mi se da je to ovo:
http://i.imgur.com/trXUNTi.jpg
Zar ne? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2014 9:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Što kaže moj Humbrolov katalog:
extra dark sea gray - Hu 123
dark slate gray Hu 102
sky - nema (obično se uzima Hu 90)
dark sea gray Hu 164
slate gray - nema (obično se uzima Hu 31, iako meni po fotkama dobro djeluje Hu 7
No to sve su priče, ja uvijek gledam fotke u boji i zamješam to što vidim... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2014 9:06 pm Naslov poruke: |
|
|
yap, boje su tocne, ja isto koristim 90
i da- na slici kaj si poslal su ove dve gornje
isprika kaj mi se nije dalo kopat po katalogu  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 12:13 am Naslov poruke: |
|
|
Okej, pokušat ću nešto iskemijat s tim kombinacijama iako mi još uvijek nije jasno zašto u ovoj njihovoj kamuflaži "zelena" ima u svom nazivu "gray" a ne "green"?  _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Sub Ožu 08, 2014 12:17 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 12:16 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Okej, znači ako su u igri "ekstra dark sea gray" i "dark slate gray", to znači da su obje "gray" tj. sive, ali u kamuflaži je očigledno u igri i neka zelena nijansa.  |
nope, tj dark slate gray je zelena
odi na temu gotovih od jankovica, dragisa je dao link na krasnu fotku restauriranog, to su te boje.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 12:18 am Naslov poruke: |
|
|
Nemoj odgovarat dok ja editiram svoju poruku, zbunjujemo narod... a zbunjen narod je opasan narod!
BTW, kad već spominješ Jankovićevog, ja sam se nadao da je u ovoj Revellovoj kutiji barem jedna shema "bijeli" kad ono, oba šarena.
Tko u kutiji daje onog bijelog? _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Sub Ožu 08, 2014 12:21 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 12:20 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Nemoj odgovarat dok ja editiram svoju poruku, zbunjujemo narod... a zbunjen narod je opasan narod!  |
posluzil bum se taktikom rasnog politicara - ''ko j...e narod''.....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
znam da ga deje Hase u jednom combo pakiranju...bas s Nairane....dalje ne znam.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|