Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 8:20 am Naslov poruke: Postaje li maketarstvo sve nedostupnije |
|
|
Otvaram ovaj topic ponukan nekim svojim razmišljanjima.Nije mi cilj da se ovo pretvori u neku svađu i pametovanje,samo bih volio čuti druga razmišljanja.Zašto mi se čini da je maketarstvo sve skuplje i nedostupnije zbog ekonomske krize i općenito besparice?!Zato što sam ušao u fazu tri puta razmisliti hoću li nešto naručiti,kupiti,treba li mi to,imam li još neku alternativu,rezervu,trebao bih platiti nešto drugo nevezano za maketarstvo...Jučer sam imao očiti primjer tog razmišljanja.Otišao sam u Muller i vidio opet korekcije cijena,naravno na gore.Ako se dobro sjećam Revell boje su im na početku bile oko 9.90 Kn sada su došli već na famoznih 14 Kn(13.90) da bi možda unutra već bila želitanasta i neupotrebljiva.I nisam uzeo ništa jer sam shvatio da je to skoro 3 kg kruha za ljude koji ne rade ili rade a ne dobivaju plaću ili luksuz za dugu kolonu ljudi koji su čekali besplatno djeljenje jaja na štandu u mojem gradu.Ne znam je li normalno danas dati 150 kn za neki gift set gdje je nepotrebno ubačena boja i kist kada je optimalna vrijednost po meni te makete puno manja.Sve teže se naručuju stvari iz vana(zapaljivost i tako to),cijena idu na gore,carina lutrija..Kod nas su makete i pribor sve nedostupniji i skuplji pa shvaćam kako je onaj zlatni period lakog kupovanja i izbora zauvijek za nama.Ne ulazimo u dnevnopolitičke rasprave ali svaki dan su ljudima blokirani računi,ovrhe uzimaju svoje,sve više ljudi je bez posla,krave u Udbini masovno ugibaju od gladi jer se nema krmiva,kontejneri su počišćeni do ujutro...i pitam se nije li ovo snobizam ili razbacivanje novca što još uvijek većina nas uspijeva ili ne baviti se maketarstvom.Svrha svakog hobbyja je uživanje,opuštanje,usavršavanje,skupljanje...ali stvarnost je svakim danom sve drukčija i gora pa mnogima to postaje sve više nedostupno i daleko a potencijalno su odlični maketari ali se ne mogu usavršavti jer jednostavno nemaju od kud krenuti.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1880 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 9:42 am Naslov poruke: Re: Postaje li maketarstvo sve nedostupnije |
|
|
| mustang Napisao/la: | .... Svrha svakog hobbyja je uživanje,opuštanje,usavršavanje,skupljanje...ali stvarnost je svakim danom sve drukčija i gora pa mnogima to postaje sve više nedostupno i daleko a potencijalno su odlični maketari ali se ne mogu usavršavti jer jednostavno nemaju od kud krenuti.  |
Mustang (i ostali),
moja razmišljanja u vezi krize i našeg hobija se djelomično poklapaju s tvojim - iako moram priznati da mislim da ova kriza ima i neke prednosti!
Mislim da je prednost to što, radi teže dostupnosti maketa (radi skupoće) možda više počnemo cijeniti te iste maketa, možda ipak zavirimo u svoje ormare i otprašimo neke davno 'tek tako' kupljene makete pa ih i složimo.
Dakle, možda počnemo više cijeniti materijalne stvari.
Ta kriza me neodoljivo podsjeća (znam što ćete reći i mrzim to isticati) na moju mladost odnosno djetinstvo kada sam uspjevao nabaviti i složiti jednu maketu godišnje (kad bi neki sretnik išao u inozemstvo). Današnji naraštaj (srećom) ne može to pojmiti.
Mislim da će se radi krize malo više se zavrtit i 'interna' prodaja, a možda malo živne i samogradnja, kad se uvidi da su rezini možda ipak malo i preskupi. Jer, tko kaže da je zadovoljstvo u našem hobiju samo ako se sve kupi gotovo pa se složi i poboja. Možda nam malo i mašta proradi ....
Dakle, jest, kriza je i crno je, ali ne nužno i za naš hobi.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 9:47 am Naslov poruke: |
|
|
Sve ti to ovisi kako gledaš na tu problematiku.
Kad bih uvijek razmišljao o nezaposlenima (BTW, i ja sam se nedavno pridružio toj golemoj skupini), gladnima, obespravljenima... onda ne bih još mnogo toga radio u životu.
Po meni je veća bahatost dati u kafiću 10 kuna za šalicu obojane zašećerene vodice nego 14 kuna za Revellovu boju koju ću vjerojatno koristit barem godinu dana.
Istina je da su makete relativno skupe, ali istina je da mi prečesto i pretjerujemo u trošenju novaca za svoj hobi, gomilamo doma kutije sa maketama koje još godinama ili možda čak i nikad neće biti sastavljene.
Ali, ako pogledaš na drugi način, da je investicija u neke skuplje stvari poput AB-a, kompresora i većinu alata zapravo jednokratna, jednom u životu, i da se maketarstvom možemo bavit i da ne stvaramo zalihe bjesomučno gomilajući kutije po ormarima i podrumima, tada i meni nezaposlenom i sa vrlo ograničenim prihodima dati 150 kuna za mjesec i pol ili dva zabave i opuštanja i nije skupo.
Zapravo, teško bi bilo naći jeftiniji oblik zabave, uzimajući u obzir koliko recimo koštaju članarine u raznim klubovima, udrugama, teretanama i sl.
Ja redovito viđam ljude koji skupljaju boce po kontejnerima i puše. Ako kutija cigareta košta 20 kuna, taj čovjek mora skupit 40 boca za kutiju cigareta. Njegov hobi (pušenje) je u tom slučaju mnogo skuplji nego ovaj naš, a njemu koji skuplja boce po kontejnerima je život sigurno crnji i sumorniji nego većini nas. Znači ,i pored krize, svi mi moramo imati jedan ispušni ventil, bez obzira u kavom obliku on bio i kojim se imenom zvao.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 9:55 am Naslov poruke: |
|
|
Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda ne bu
da nam nekak ne bu.
Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo,
kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo.
Tak i vezda bude da nekak nam bude,
kakti biti bude bilo da bi biti bilo.
Ar nigda ni bilo da ni nišče bilo,
pak nigdar ni ne bu da niščega ne bu.
Kak je tak je, tak je navek bilo,
kak bu tak bu, a bu vre nekak kak bu!
Miroslav Krleža _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 9:58 am Naslov poruke: Re: Postaje li maketarstvo sve nedostupnije |
|
|
| vojo Napisao/la: |
Mislim da će se radi krize malo više se zavrtit i 'interna' prodaja, a možda malo živne i samogradnja, kad se uvidi da su rezini možda ipak malo i preskupi. Jer, tko kaže da je zadovoljstvo u našem hobiju samo ako se sve kupi gotovo pa se složi i poboja. Možda nam malo i mašta proradi ....
Dakle, jest, kriza je i crno je, ali ne nužno i za naš hobi.
Vojo  |
Bravo Vojo,
ovo i ja mislim. Dosli smo do toga da ako napravis OOB maketu nisi dobar maketar i u pravilu se s takvom maketom niti ne moras pojavljivati na takmicenju (koliko god maketa bila odlicno napravljena). Ako na maketi nemas rezina i metala koji je bar pet puta skuplji nego sama maketa i nisi stavljao razne kupovne pigmente (koje se moze napraviti u kucnoj radinosti), nisi nikakav maketar. Ja mislim upravo suprotno. Pravi si maketar ako sve sam napravis za svoju maketu a od dodataka, uz boju, koristis samo kit za kitanje. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 10:22 am Naslov poruke: |
|
|
Problem ekonomske krize u maketarstvu po meni nije vezan uz materijalne mogucnosti pojedinca, nije toliki problem sto si mi maketari zbog manje novca mozemo priustiti manje maketarstva. Kao sto je Vojo rekao, i sa puno manje novca se moze maketariti (mi stariji to jako dobro znamo). Budimo realni, u trenucima blagostanja smo zaista pretjerivali sa bjesomucnim kupovinama velikih kolicina najskupljih maketa i gomile aftermarketa za njih (koji uglavnom stoje u ormaru). Osim toga, i sva sila novih maketarskih tehnika je ukljucivala veci broj raznih "vodica i trakica" koje mozda i nisu neohodne. Kriza ce nas otprilike vratiti u normalu, na kupovinu samo onog sto je potrebno, bez gomilanja nepotrebnih stasheva.
No problem krize ja vidim na drugoj strani, medju proizvodjacima i trgovcima. Vjerujem da ce mnogi od njih, zbog manje potraznje, jednostavno zatvoriti proizvodnju i prodaju. To ce sasvim sigurno otezati a mozda i poskupiti nabavku maketa, a s trzista ce vjerojatno nestati neki manje atraktivni subjekti koje su proizvodili neki ugasli short-run proizvodjaci... Pojednostavljeno, sindrom "Revellizacije kruga proizvodjaca, te Spitfajerizacije subjekata"...
Ono sto mene trenutno najvise nervira i sto ce me (ako ista moze) mozda jednom konacno odvratiti od maketarstva jesu apsurdne i idiotske promjene na podrucju maketarskih boja. Maketarstvo mi je hobby, nesto u cemu zelim uzivati i provoditi veselo slobodno vrijeme. No ovo u sto su se pretvorile moderne maketarske boje mi vec dulje vrijeme kontinuirano kida zivce. Potreba da maketarske boje budu "ekoloske" i da ih "djeca mogu mazati na kruh", dovela je do toga da je boje moguce koristiti vrlo kratko vrijeme (prije skrucivanja ili zelatinizacije"), a konzistencija i manipulativne osobine boja su sve losiji i losiji. Maketarske boje su podrucje u kojem se s vremenom situacija zapravo pogorsava... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
fakat se ne sjecam kad sam zadnji put u mullleru kupio maketu - uglavnom boje,i ljepilo
ostatak materijala nesto ostane od ''poslovnog'' dijela hobija( stireni i kojekakve sitnice- kit, razrjedjivac), makete sam zadnjih dvadesetak komada kupio iz druge ruke, od kolega, prijatelja....
uglavnom ne zato jer su jeftinije( a u konacnici jesu) nego zato sto imam specifican ukus pa ne kupujem mainstream makete u ducanima
kriza je, to je tocno
ali kako veli Boris - boje te traju za par maketa( i ja se kao vojo sjecam kad sam dobio prve humbrolke izvana- bio sam pravi maketar s tim mini bojama ( iako nisam znao da treba i kitati )))))))
i covjek treba imati neki hobi
moj klinac ide na strelicarstvo i 100 kuna mu je mjesecna clanarina
opremu ima klubsku, jer mu ne mozemo priustiti luk od1500 eura i strijele pd 30 eura komad( plus kojesta kaj nisam ni znal da treba)
ali dobil je vec dva zlata na turnirima
isto ti je i s maketama
treba ti boja, kit, maketa i ljepilo
sve ostalo - je super, ali nije nuzno ( jedino kod brodova trebas ograde, ali ne i one silne kerefeke plus)
tak da bi se slozil s Vojom- ovo danas je ElDorado prema nekad - sve ovisi o pristupu maketarstvu
ja od dodataka kupujem samo ono sto ne mogu ili mi se ne da raditi ( primjerice radijalne motore)
a ostalo - veci mi je gust napraviti ono kaj mogu sam
eto just my 2cents _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 11:33 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je prednost to što, radi teže dostupnosti maketa (radi skupoće) možda više počnemo cijeniti te iste maketa, možda ipak zavirimo u svoje ormare i otprašimo neke davno 'tek tako' kupljene makete pa ih i složimo.
Dakle, možda počnemo više cijeniti materijalne stvari.
Lijepo si to obrazlložio kao i svi ostali koji su se uključili u raspravu.u naše vrijeme KP je jedini bio za naći u trgovinama a kada se ESCI pojavio bio je skoro SF.
Par puta sam bio komentirao kako mi je žao što su neki kvalitetni maketari nestali odavde,odustali od maketaranja zbog ovih ili onih razloga.Kada sam vidio kako neki prodaju svoje makete koje su osvojili odličija ili sklopljene u koje su utukli stotine sati i hrpe love onda znam kako je došlo do grla.Režije,kreda,klinci...Prije dva dana me nazvao frend s kojim sam služio vojni rok.N.godina ne može naći posao u struci ili bilo što.Žena bez posla.Dvoje djece,vrtić,škola...Očajnog glasa mi priča kako nema što jesti a ja šutim i gledam na stolu maketu koju sam platio 170 kn.Ja sam srećković,primam još plaću(mislim to je sada ono kao vauuu prima je,umjesto da je to samo po sebi razumljivo) pa mogu kupiti neku maketu,uzeti neku knjigu..ali neki luksuz niti trebam niti sam naučio na njega.Zvoni mi na vratima prije n.mjeseci neki otac sa djetetom i pita mogu li mu dati ne novca nego nešto hrane e jeb.ga..Umjesto da neke stvari pojeftine kako bi navukli n ove kupce i potencijalne maketare sa tim pumpanjem cijena gube dugoročno.Jer kada roditelji tog klinca potencijalnog maketara vide cifre reći će sorry sine..Damire,ne znam koliko sam već boja bacio zbog želatine.Jesam ekološki osviješćen ali ni jedan maketar neće baciti kanticu sa bojom u vodu,šumu ili ne znam gdje.Boris,ne pušač sam ali mnogi ti nesretnici što skupljaju boce kure te cigare kao jedini izvor nekog tzv.luksuza makar rasturali pluća ili ne znam što.U svakom slučaju kriza je zahvatila sve pa i naš hobby na ovaj ili onaj način. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 11:49 am Naslov poruke: |
|
|
| mustang Napisao/la: | | Prije dva dana me nazvao frend s kojim sam služio vojni rok.N.godina ne može naći posao u struci ili bilo što.Žena bez posla.Dvoje djece,vrtić,škola...Očajnog glasa mi priča kako nema što jesti a ja šutim i gledam na stolu maketu koju sam platio 170 kn.Ja sam srećković,primam još plaću(mislim to je sada ono kao vauuu prima je,umjesto da je to samo po sebi razumljivo) pa mogu kupiti neku maketu,uzeti neku knjigu..ali neki luksuz niti trebam niti sam naučio na njega.Zvoni mi na vratima prije n.mjeseci neki otac sa djetetom i pita mogu li mu dati ne novca nego nešto hrane e jeb.ga..Umjesto da neke stvari pojeftine kako bi navukli n ove kupce i potencijalne maketare sa tim pumpanjem cijena gube dugoročno.Jer kada roditelji tog klinca potencijalnog maketara vide cifre reći će sorry sine..Damire,ne znam koliko sam već boja bacio zbog želatine.Jesam ekološki osviješćen ali ni jedan maketar neće baciti kanticu sa bojom u vodu,šumu ili ne znam gdje.Boris,ne pušač sam ali mnogi ti nesretnici što skupljaju boce kure te cigare kao jedini izvor nekog tzv.luksuza makar rasturali pluća ili ne znam što.U svakom slučaju kriza je zahvatila sve pa i naš hobby na ovaj ili onaj način. |
Razmišljajući o tužnim sudbinama tisuća (pa i milijuna) nesretnih ljudi diljem naše zemlje ili svijeta se ništa ne postiže sve dok se ne odluči poduzeti nešto konkretno. Činjenica je da tebe kao i mene ovaj hobi opušta i veseli i pruža nam određenu psihološku korist. Odreći se hobija zato jer milijuni ljudi nemaju što jesti nema smisla, osim ako novac koji trošimo na makete nećemo donirati nekome kome je potreban, bilo osobno ili putem neke udruge ili institucije. Opterćuje te pomisao koliko novaca trošiš na maketu dok je tvoj prijatelj gladan. Da li si razmišljao koliko hrane bacimo svaki dan dok milijuni ljudi gladuju? Svaki put kad se tuširaš, potrošiš godišnju zalihu pitke vode nekog klinca iz Afrike.
Ali, da li bi taj klinac bio manje žedan da se ti prestaneš tuširati?
Da li će itko na svijetu biti sretniji i sitiji ako ti ne kupiš maketu? Neće!
Možda će ti savjest biti neko vrijeme mirnija, ali bit ćeš nesretniji jer ti maketarstvo koristi više nego i možeš zamislit. Bavljenje stvarima koje nas opuštaju i vesele čini nas boljim očevima, muževima, kolegama na poslu i općenito, čini nas boljim ljudima sposobnijim pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Ako smo nesretni i nezadovoljni, ne možemo nikoga urećiti i učiniti zadovoljnim, ukratko, ne možemo nikome pomoći. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 12:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kužim ja Boris što pričaš,znam kako je na svijetu puno lošeg ali mi ostane uvijek loš osjećaj nakon toga...eh da,sada bi mogao preokrenuti pilu naopako..koliko puta smo ovdje čitali kako su mamice i žene šizile jer trošimo novac na "igračke"pa svi nešto cimamo iz tajnih fondova ili umanjujemo cijene stvarnih:)Džaba nam što smo dobri očevi i muževi onda:)U nekom normalnom okruženju,ljudi se nečim bave,imaju novca za većinu stvari koje se podrazumijeva i davanje novca za bilo koji hobby je njihovo zadovoljstvo.Kod nas je situacija malo drukčija..na žalost. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 12:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| mustang Napisao/la: | | Kužim ja Boris što pričaš,znam kako je na svijetu puno lošeg ali mi ostane uvijek loš osjećaj nakon toga...eh da,sada bi mogao preokrenuti pilu naopako..koliko puta smo ovdje čitali kako su mamice i žene šizile jer trošimo novac na "igračke"pa svi nešto cimamo iz tajnih fondova ili umanjujemo cijene stvarnih:)Džaba nam što smo dobri očevi i muževi onda:)U nekom normalnom okruženju,ljudi se nečim bave,imaju novca za većinu stvari koje se podrazumijeva i davanje novca za bilo koji hobby je njihovo zadovoljstvo.Kod nas je situacija malo drukčija..na žalost. |
To je sad već individualno, meni moja kupuje makete.
Draže joj je da sjedim doma i sastavljam tenk i avion nego da dan provodim u birtiji, kao što rade muževi njenih kolegica i prija.
Ako će ti bit lakše, uvijek kupovinom makete daješ nekome plaću. Od tih maketa netko živi, hrani se , školuje svoju djecu i plaća doprinose.
Nije bitno što te ljude ne poznaješ. Nije bitno štio su ti ljudi možda na drugom kraju zemaljske kugle. Sve te ljude bi mogao poznavati, oni bi ti kad bi ih poznavao vjerojatno bili bliski i dragi prijatelji i bilo bi ti drago da kupovinom makete pridonosiš školovanju njihove djece.
Novci koje dajemo za makete nisu "potrošeni", oni su samo promijenili vlasnika. Mi smo dali novac u zamjenu za nešto što nas ispunja, veseli i što nas uostalom čini ljudima. Taj novac nije bačen, netko će njime prehraniti obitelj, pomoći nekome, platiti nečije skupo liječenje u bolnici... čovjek ako hoće može stalno okretati prekidače u svojoj glavi i stvarati razne scenarije, al' mi kao smo nekako skloni samo smišljati tužne priče i horore.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | ...nekako skloni samo smišljati tužne priče i horore.  |
No dobro, ali moras proznati da su ove nove maketarske boje zapravo - horor ! Ja vrlo cesto, prilikom "opustajuceg maketarstva", pozelim neokoga zadaviti, odsjeci mu glavu motornom pilom i tome slicno. Nekog tko je ocijenio da maketarske boje vise ne smiju biti zapaljive, da moraju biti jestive, da nanosenjem na kozu moraju hidratizirati i obogacivati tijelo vitaminima...
A naravno da je veliki "napredak" to sto se "crvena boja proizvodjaca X" danas moze razrijedijvati ili naknadno prelakiravati jedino "razrijedjivacem za crvenu boju proizvodjaca X", odnosno "glos-varnišem za prekrivanje crvenih boja proizvodjaca X"... Ne daj Boze da upotrijebis razrijedjivac za plave boje ili slucajno uzmes lak firme Y...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 4:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: |
No dobro, ali moras proznati da su ove nove maketarske boje zapravo - horor ! Ja vrlo cesto, prilikom "opustajuceg maketarstva", pozelim neokoga zadaviti, odsjeci mu glavu motornom pilom i tome slicno. Nekog tko je ocijenio da maketarske boje vise ne smiju biti zapaljive, da moraju biti jestive, da nanosenjem na kozu moraju hidratizirati i obogacivati tijelo vitaminima...
A naravno da je veliki "napredak" to sto se "crvena boja proizvodjaca X" danas moze razrijedijvati ili naknadno prelakiravati jedino "razrijedjivacem za crvenu boju proizvodjaca X", odnosno "glos-varnišem za prekrivanje crvenih boja proizvodjaca X"... Ne daj Boze da upotrijebis razrijedjivac za plave boje ili slucajno uzmes lak firme Y...  |
Točno, potpuno si u pravu.
Zeleni i meni pomalo idu na živce.
Al' pošto se s njima i općenito sa rogatima ne valja i ne može bosti, treba samo promijeniti način razmišljanja.
A moj način u konkretnom slučaju je da mi je boja (recimo Revell, 14 kuna) potrošni materijal i da mi treba za tu i tu maketu. Naprimjer, prije dva dana sam kupio Revell 65 Bronze Green koja bi kao trebala glumit NATO green. Znam da to nije to al' sastavnica tako kaže a meni se ne da komplicirat, čekat da mi dođe Tamiyina boja tko zna odakle kad razlika nakon svih efekata koji če se koritit i neće biti vidljiva. Tu boju sam kupio s namjerom da obojam maketu tenka u mjerilu 1:35. Ako ta kantica boje ispuni taj zadatak, meni više ne treba. To je dodatnih 14 kuna koje sam investirao u tu maketu i kad završim maketu, ostatak boje može trajat dvije godine ili dva dana, meni sasvim svejedno (NATO black i NATO brown nisam htio niti nabavljat, to će glumit obična crna i neka približna smeđa). Kad i ako ponovno budem htio radit neki NATO oklop, ako ova kantica Reveloove zelene boje više ne bude valjala, kupit ću novu i to će biti dodatna investicija za tu maketu. Ne valja se živcirat zbog trivijalnih stavri, u životu ima savim dovoljno ozbiljnih problema.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 5:31 pm Naslov poruke: |
|
|
UH sto napistia a da nije receno.
Ovo s hranom me vratilo u doba rata i moje srednje skole dok se cekalo za crni kruh u redovim, bio sam ne kupovao sendvic ili nesto za gablec svaki dan u skoli pa skupio nesto i uz to MACH (o kojem smo vec pisali )je bio na putu kuci, svratio bih pa kupio boju ili neku maketu, te me kasnije mucila griznja savijest ja trosim na makete a drugi cekaju u redu za kruh.
No nekako bi me pustilo kada bih je poceo slagati i naravno zavrsio je.
A ova danasnja kriza uz vec spomenute nase zalihe, ja sam se rijesio nekih maketa uglavnom ono sto ne mislim slagati ili bi zadnje dosle na red a to je sigurno nikada. Sada imam samo ono sto bih kad tad sloziti, a novcem od prodanih sam kupio maketarski alat i/ili knjige i naravno necu zaobici skupljanje boca,doma a i na poslu poberem sve sto se misli baciti pa se i tu nakupi 30 do 50 kuna.
Moj maketarski fond u zadnjih par godina je sufinaciran dijelom na ovaj nacim pa ne opterecuje previse kucni budjet.
No moram priznati da sam u ovoj godini stvarno na nekoliko knjiga potrosio poprilicnu sumu. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
A netko ima i dok je kriza XD
Moje misljenje je da maketarstvo postaje sve vise dostupno, a ne nedostupno, kad cujem vase price vidim koliko u biti je bilo tesko nabavljat prije makete, ja sam kao klinac nabavljao Revell u Rijeckoj Karolini, nakon te pauze pronasao sam internet trgovine i eto... U danasnje vrijeme sa kreditnom karticom i malo znanja ne internetu mozemo dobit stvarno svasta, jos kad udemo u EU necemo imat ni problema sa carinom i jeftinije postarine.
Covjek se moze prilagodit ovisno u kakvoj je situaciji, ako mu je tesko doc do kraja mjeseca , onda normalno da takav covjek ce se opustit u neki OOB jeftiniji build, jer voli maketarit al si nemoze priustit nista vise, onaj koji "pliva" u parama ce kupit sve sto je potrebno i nepotrebno za jednu maketu jer si to moze prijustit. Naravno da postoje i oni koji imaju para i rade OOB jer im se svida taj nacin rada i to vole.
Ali nekako mi je glupo da se spominje da su neki aftermarketi silni visak, da netrebaju, da treba razrijedit tu boju sa tim a drugu kao nesmijes itd itd.
Normalno da zdrav i razuman covjek nece sjest na te glupe fore gdje moras koristit njihov proizvod da bi nesto ispalo dobro, to je marketing i oni to rade samo kako bi prodali njihov proizvod.
Kupnjom aftermarketa po meni niko ne postaje "preserator", kako bi Seke rekla "Ima se meze se, vala dragon Bogu".
Ja osobno kupim brod , potrosim 1000kn i radim ga recimo 6 mj, dok neko za 1000kn kupi 4-5 dobrih maketa i rade ih OOB isto toliko mj. Znaci na isto nam dode, smijesno je istaknut da neki ljudi se preseravaju sa kilom resina i jetkovine i pigmentima i sranja, svi smo u istom košu, svi radimo i uzivamo u rad. Sve vise i vise citam komentare koji umanjuju znanje i rad onih koji koriste brdo aftermarketa i sl, jos malo pa cu pocet razmisljat da to ljudi pisu iz ljubomore... _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|