Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

čišćenje PE

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
bojanko

Član od: 09 Ruj 2006
Mjesto: karlovac
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2012 4:22 pm    Naslov poruke: čišćenje PE Citiraj ovaj komentar

pozdrav!

evo mene opet nakon duže pauze.. bližim se kraju gradnje makete stuG III ausf G ali imam par pitanja za vas.. nabavio sam si sve PE dijelove za njega (schurzen, blatobrane, cijev i svi ostali upgradeovi) i sad je prilično natrpan njima tj. ima daleko više metalnih nego plastičnih dijelova.. e sad me zanima nešto:

ostalo mi je na nekim dijelovima crnih tragova od paljenja, na nekim drugim packa od prstiju, a na nekim ima i tvorničkih fleka (ko neka mast, ulje..)

kad gledam neke makete na netu, PE se sjaje ko zlato, ko da ih niko nikad nije ni dodirnuo, a moji PE nisu baš takvi Smile

zanima me: trebam li čistiti PE prije primera ili boje? i čime??
mislim, nijedna od fleka i packi nisu trodimenzionalne da bi smetale ili da bi na tom mjestu nastale grbice i nepravilnosti kad se ofarba, nego je na tim nekim dijelovima metal samo promijenio boju...
palo mi je na pamet da ih očistim alkoholom ali ne znam kako bi reagirao sa CA ljepilom pa se ne usudim dok ne pitam....

drugo- trebam li staviti primer prije farbanja ili može i ona tehnika preshadinga kad se cijela maketa prvo oboja u crno poslužiti kao primer?
bojim se primera, nikad ga još nisam koristio, a previše sam truda uložio u gradnju do sad da bi nešto zeznuo u farbanju...... Smile

hvala!
kad bude nešto vrijedno gledanja, stavit ću fotke u 'radove' pa ćete me vodit dalje Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2012 4:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

PE bi se trebao ofarbati prije nesto sto ga zaljepis, okupat ga u med. alkohol recimo. Sto se tice primera, obavezno ga koristi, bilo koja boja je dobra al bitno da je primer, ako imas od Vallejo black primer, mos i njega koristit
bojanko

PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2012 4:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo, probao sad i white spirit i alkohol... i skinuo sam samo malo čađe od paljenja, a tvorničke fleke su još uvijek gore i kolko god trljao, niš se ne zbiva..
Natrag na vrh
bvuk

Član od: 09 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2012 5:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

PE trebaš očistiti prije.
Ja u principu koristim dvije opcije:
1. Topla ili vruća voda s deterdžentom za suđe
2. Otopina kaustične sode (NaOH) isto u toploj vodi

Prva varijanta bi trebala zadovoljiti u većini slučajeva, skida svu masnoću i PE se lijepo sjaji nakon pranja.

NaOH se inače i u industriji često koristi kod čišćenja metala.
bojanko

PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2012 5:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo, probao i to.. i ništa.. tvorničke fleke i dalje ostaju gore.. čini mi se da mi jedino ostaje pošmirglat sa nekim finim papirom..
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2012 8:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ako imaš žičanu četku na bušilici (dremelu ili sl) probaj s tim. samo pazi da nije pretvrda, da ti ne ošteti pe
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma