Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| scarabei
 | | Član od: 08 Pro 2009 | | Poruke: 465 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 5:29 pm Naslov poruke: NATO boje |
|
|
| Ev otvaram ovu temu jer sam u teskoj nedoumici. Naime Leclerca sam farbao sa Vallejo bojama, i nisu me bas odusevile za fini rad, jer se boja na igli brzo susi i previse vremena ode na ciscenje. Probao bih na kraju Gunze boje, al problem je sto ne mogu naci odgovarajucu nijansu za smedu, al ni za zelenu i crnu bas nisam 100%. Cak razmisljam probat i sa Tamiya akrilnim, ako ispada da Gunze nema nijanse. Sva misljenja i sugestije dobrosli. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1300 | |
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
ili radi sa retarderom, ili pređi na enamel boje...
nije problem u proizvođaču, nego u bazi... akrili su jednostavno takvi ,brzo se suše... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| scarabei
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 5:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| Retarder za Vallejo imam, al je isto, kao da ga nisam ni stavio. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 6:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Vallejo Glaze pomaze , tako sam cuo. Al dobio sam toliko pozitivan feedback od ljude koji koriste Gunze boje, da ne vidim razlog zas njih ne isprobat. Vani svi "avio maketari" koriste obavezno Gunze, jednostavno postavio je nekakav standard.
Sto se tice boje, smede ima , al treba nac jedna koja je dovoljno bliska i slicna. Po meni bolje da je malo "kriva" nijansa al da se lijepo sprica, nego da je 100% tocna a da je losa za freehand. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 7:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajd teskom mukom cu se suzdrzati od komentara na probleme na koje sve naleces pri radu sa Vallejom, poduzi je spisak, a ako te bas bude interesovalo, cucemo se na PM.
Malo mi nije jasno iz tvog posta da li si do sada radio sa Tamiyom ili ne, ali po meni je smrtni greh porediti to dvoje, barem za rad ABom.
Moj savet ti je kupi Tamiyine boje i Gunzeov razredjivac, ovo ide zajedno i upravo to licno i koristim, tako da imas otvorena dva fronta a Tamiya svakako ima ove 3 nijanse koje tebi trebaju, naravno uz to i crnu i belu. _________________ http://zlikovacscale.blogspot.com/
http://www.facebook.com/MaketarskaEkipaBanjaLuke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| scarabei
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa iskreno sa Tamiyom sam radio samo jednom, tako da nisam stekao dojam kakve su za rad. A ako ti kazes da ova formula Tamiya boja+ Gunze razrijedivac ide, budem probao A sto se tice Valleja, ako si otkrio kako smanjit problem sa susenjem na igli slobodni mi javi na PM. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Iskreno da znam neki fazon koji 100% kod svih resava problem, i ne samo ovaj nego i zrnasti mlaz, lepljivost u zavisnosti od pritiska i sl, istetovirao bih odgovor preko celih ledja Ne jednom sam zapocinjao ovu temu po raznim forumima, posebno po stranim i uvek kod nekih naletis da kapiraju post kao prvokaciju a onda krecu da se masovno javljaju ljudi koji imaju iste probleme a nije ih sramota sto su spucali pare a ne mogu ljudski da rade sa tim bojama. Sijaset resenja koji ljudi pominju najblaze receno ne prolaze ni kod polovine, sa istim setovanjima i slicno. Sve sto pricam isprobavao sam na po 3 AB, od no name do Iwate i jedino ti mogu reci da nema pravila ili resenja.
Samo da znas da ni Gunze ni Tamiya nisu u sustini prave akrilke, jer ih ne mozes razredjivati samo vodom, ali zato kvalitetom, ako ih dobro razredis (ne stedi razredjivac 1/3 - 1/5 odnos boja razredjivac) nadoknadjuju sve.
Znaci ganjaj ovo http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=GU%20T102 sao budi pametan pa potrazi odmah ono vece pakovanje, mislim da je od litar. _________________ http://zlikovacscale.blogspot.com/
http://www.facebook.com/MaketarskaEkipaBanjaLuke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 13, 2012 12:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Čudno ... niti sa jednim brandom boja koje sam do sada koristio , bila to Tamiya (razrjeđena sa izopropanolom,) bilo Gunze , Revell i enamel i acryl , Humbrol (vrijedi isto kao i za Revell), LifeColor (acryl), Akan (acryl), Valejo , Alclad (nitro) nisam imao nikakvih problema ali treba doći do adekvatnog omjera razređivača i boje te pritiska zraka bri bojanju.
Doduše , Valejo Panzer treba razrjediti malo drugačije od Air boja koje su rjeđe. Stvar je često samo u omjerima , sa svim bojama sam zadovoljan. Neke treba nanjeti jedan do dva puta , neke u tri tanka sloja , neke četiri.
Od hobija ne treba stvarati znanost , treba samo malo vježbe i , malo hrabrosti da se eksperimentira .
Edit: 14.10.2012. Možda sam prenaglio . Naime skužio sam po pisanju nakih članova da dio vas koristi onaj stari , mlječni razjeđivač , ustvari radi se o sredstvu za mješanje sa pigmentima. Ako je to slučaj , nije čudo da se boja brzo suši i čepi diznu. Ja stalno koristim novi razređivač o kojem je tek sada netko pisao. Otuda i moje čuđenje kako ne možete pogoditi pravi omjer boje i razrjeđivača. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Lis 22, 2012 11:00 am Naslov poruke: |
|
|
Zašto ne koristite votku? Jeste uopće probali? Iz osobnog iskustva znam da radi savršeno kad se koristi običan kist. Za zračni nemam osobnog iskustva ali mnogi kolege iz vana se slažu da radi odlično.
Jedino pripazite na činjenicu da sluznica pluća prenosi u krv etanol vičestruko efikasnije od sluznice probavnog trakta. No, dobro...sluznica pluća prosječnog maketara je ionako navikla u krv prenositi svakakvo smeće. Etanol je mala maca u odnosu na nitro ili, na primjer, metil benzen...mjau.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Lis 22, 2012 11:10 am Naslov poruke: |
|
|
Opet ti potičeš mlade na alkoholizam...
Srami se... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Lis 22, 2012 12:25 pm Naslov poruke: |
|
|
 _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Lis 24, 2012 11:30 am Naslov poruke: |
|
|
Ne znam zašto se svi pale na te vallejo boje kad je očito da su obično sr.... Radim već godinama s Revell i MM enamelkama i nikad, ali nikad mi se nije dogodilo da mi se nešto štopa, zrnati ili slično. Ne razumijem kako vam se da trošiti vrijeme i živce na nešto što vam ne valja.
I da ne zaboravim, nema te nijanse boje koju ne mogu kupiti od MM ili smiješati od Revella, osobito to vrijedi za NATO boje koje revell daje u potpunosti točne.
Pozdrav! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Lis 24, 2012 2:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| tole Napisao/la: | Ne znam zašto se svi pale na te vallejo boje kad je očito da su obično sr.... Radim već godinama s Revell i MM enamelkama i nikad, ali nikad mi se nije dogodilo da mi se nešto štopa, zrnati ili slično. Ne razumijem kako vam se da trošiti vrijeme i živce na nešto što vam ne valja.
I da ne zaboravim, nema te nijanse boje koju ne mogu kupiti od MM ili smiješati od Revella, osobito to vrijedi za NATO boje koje revell daje u potpunosti točne.
Pozdrav! |
A ljudi imaju drugacija iskustva. Recimo ja sam jaako lose prosao sa Revellovim i Humbrol bojama, jednostavno preguste i jaki pigment, i nisu mi volile AB.
Model Mastera sam jako dugo korsitio, imaju stvarno puno nijansa i spricaju se dobro, pogotovo njihova akril aircraft black interior. No odbijalo me jaki smrad kod njih.
Koristio sam i dosta WEMove enamel boje, kantice ko i Revell i Humbrol, al finije su, dobre za rad, iako sam imao problema kod susenja, mrlja, zrnasti finish i slicno.
Vallejo eto korsitim kad mi treba bilo sta farbat, spricaju se super, dosta je razrijedit i sa obicnom vodom. Naravno kako stoji situacija sad, nisu mi dobre za finije radove, i free hand, kako je i kolega Scarabei reko. Ali sam sad cuo da su izbacili neki novi razrijedivac i retarted s njim unutra, pa treba to isprobat.
Nisam puno radio, ali sam ostao iznenaden sa kvalitetom Gunzinih Mr color boja, jest da malcice smrde, al finish koji se s njima dobije je odlican. Imam set boja za Tomcata i jedva ga cekam koristit. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 24, 2012 2:47 pm Naslov poruke: |
|
|
....Gunze akrilke razređujem sa 96% etanol alkoholom, to je moj recept koji me oduševio... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Lis 24, 2012 3:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sve akrile razrijeđujem s votkom. Super omjer vode i alkohola... A litra traje pola života. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|