Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1517 | |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 11:30 pm Naslov poruke: MACCHI MC.200 SPECIAL HOBBY 1/48 |
|
|
Eto nakon duže pauze od više mjeseci (puno crtanja za Revell) ugrabio sam malo predaha i sklopio prvu maketu poslije dosta vremena - Macchi C.200 u 1/48, Special Hobby. Svi koji znaju tu kompaniju svjesni su da je to određena Short-run filozofija, ali s obzirom da proizvode neke tipove i varijante koji teško da će se raditi u većim serijama poznatijih kompanija, sretni smo što nas Special Hobby svako toliko obdari nekom dobrom maketom. Privukla me je varijanta Macchija sa zastakljenom kabinom, puno ljepšom od one kasnijih serija, poluotvorene kakvu sam kupio od Italerija i koja me još čeka. U međuvremenu je Italeri izdao i ovu ranu varijantu sa zastakljenom kabinom, ali kako sam ja moju SH maketu kupio ranije i zadovoljan sam sa kvalitetom, nastavio sam sa radom.
Dakle, Special Hobbyjeva maketa je izlivena u svjetlo sivoj plastici, ima resinski set za cockpit, motor, leđni "roll bar",kotače i još neke sitne dijelove plus četiri (da, četiri) fino izlivena poklopca kabine, tako da ako želite otvorenu kabinu, imate puno rezervnih kabina ako prvu promašite.
Morao sam stanjiti izlazne rubove krila (jer rijetki proizvođači zaista paze na taj detalj pa on na maketi izgleda tako da bi u naravnoj veličini bio debeo pola decimetra), kao i mnoge sitnije dijelove unutrašnje konstrukcije od cijevi koja se dobro vidi kroz otvoreni prostor za kotače. Unutrašnji resinski dijelovi za cockpit dosta dobro pašu ali ih ipak treba izbrusiti da potpuno legnu na svoje mjesto. Izdetaljirao sam unutrašnjost prostora za kotače jer se dobro vidi, a onda sklopio glavne komponente. Motor je dobio svjećice, ožičenje i sl. Poklopac motora je od resina i vrlo vjeran, izgleda mi dosta finije nego na Italerijevoj maketi.
Sklapanje ide klasičnim putem, ima nešto kitanja na prednjem spoju trupa i krila, ali sve to nije puno i da se poslije dobro izbrusiti i maskirati. Cijelu maketu prešpricao sam temeljnom bijelom bojom, na koju je potom došla Model Masterova Italian Green. Kada se osušila slijedile su svjetlo smeđe tj. oker mrlje (Giallo Mimetico), a poslije njih tamno smeđa (Bruno Mimetico). Tako se dobije ova vrlo atraktivna i neobična shema bojanja koja mi se jako dopala od početka. Bijela traka oko zadnjeg dijela trupa i žuti poklopac motora dodatno su "zašarenili" ovu već ionako šarenu zvjerku. Donje površine bojane su svjetlo sivo plavomm bojom (Grigio Azzuro Chiaro). Poklopac kabine sam lako izrezao skalpelom i još dodatno otvorio desni pilotov prozor na pokretnom dijelu poklopca kabine, da bude malo zanimljivije.
Naljepnice sa oznakama išle su lako i dobro sjele na sloj sjajnog laka, tako da se nosivi film ne vidi. Slijedila su dva sloja polusjajnog bezbojnog laka, a prije njih još wash za panelizaciju koja je jako fino urezana i u mjerilu.
Na kraju još par sjena od ispušnih plinova, cijevi strojnica, pitot cijevi na vrhovima krila (koje imaju čudne završetke ali kako sam imao fotke toga dijela mislim da sam ih dobro odradio), i-gotovo! Simpatična maketa i atraktivna shemica za mediteransko ratište. Moja ocjena makete : 4+. Jedva čekam sklopiti i Italerijevog Macchija - ali o tome kad dođe vrijeme.
I na kraju, evo i par fotki. Uživajte!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zorro
 | | Član od: 30 Tra 2012 | | Poruke: 306 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 11:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odličan! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1670 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 9:15 am Naslov poruke: |
|
|
| odlično urađeno |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 9:38 am Naslov poruke: |
|
|
Izvanredno!  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 10:26 am Naslov poruke: |
|
|
master Jedi ponovo u akciji.......
nema se tu kaj rec, skinut slike na komp i uzivat....
 _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
Točno tak ,skinut fotke i učit  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Danny
 | | Član od: 19 Pro 2008 | | Poruke: 931 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 10:42 am Naslov poruke: |
|
|
Kako je dobar!!! _________________ Overhead the albatross hangs motionless upon the air,and deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves
The echo of a distant time comes willowing across the sand,and everything is green and submarine |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 11:07 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo, mestre!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 11:11 am Naslov poruke: |
|
|
| Da , Master class . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 11:12 am Naslov poruke: |
|
|
odličan.
Meni su ti taljanski avioni zanimljivi izgledom, nekao mi djeluju zdepasto, malo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 11:34 am Naslov poruke: |
|
|
Odlićan  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1517 | |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala dragi prijatelji, i meni treba malo poticaja da se više bavim ovom našom razbibrigom jer svakodnevica nas neumoljivo gazi...
Potrudit ću se da uskoro izbacim još kakvu zanimljivu kreaciju! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
odlicno izgleda,volin vidit ove talijanske avione.
jel moze samo ukratko kako ste radili ova curenja sa donje strane ? _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 4:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| josipww2 Napisao/la: |
jel moze samo ukratko kako ste radili ova curenja sa donje strane ? |
meni izgleda kao olovka
Odličan posao, stvarno je krasan! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| rudi čajevec
 | | Član od: 07 Ruj 2010 | | Poruke: 210 | | Mjesto: ŠTORE |
|
Upisano: Čet Stu 01, 2012 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
Odličan,što se od Leonarda DA VINCIJA maketarstva i očekuje.vrhunski rad starih meštra.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|