Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MACCHI MC.200 SPECIAL HOBBY 1/48
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lis 30, 2012 11:30 pm    Naslov poruke: MACCHI MC.200 SPECIAL HOBBY 1/48 Citiraj ovaj komentar

Eto nakon duže pauze od više mjeseci (puno crtanja za Revell) ugrabio sam malo predaha i sklopio prvu maketu poslije dosta vremena - Macchi C.200 u 1/48, Special Hobby. Svi koji znaju tu kompaniju svjesni su da je to određena Short-run filozofija, ali s obzirom da proizvode neke tipove i varijante koji teško da će se raditi u većim serijama poznatijih kompanija, sretni smo što nas Special Hobby svako toliko obdari nekom dobrom maketom. Privukla me je varijanta Macchija sa zastakljenom kabinom, puno ljepšom od one kasnijih serija, poluotvorene kakvu sam kupio od Italerija i koja me još čeka. U međuvremenu je Italeri izdao i ovu ranu varijantu sa zastakljenom kabinom, ali kako sam ja moju SH maketu kupio ranije i zadovoljan sam sa kvalitetom, nastavio sam sa radom.
Dakle, Special Hobbyjeva maketa je izlivena u svjetlo sivoj plastici, ima resinski set za cockpit, motor, leđni "roll bar",kotače i još neke sitne dijelove plus četiri (da, četiri) fino izlivena poklopca kabine, tako da ako želite otvorenu kabinu, imate puno rezervnih kabina ako prvu promašite.
Morao sam stanjiti izlazne rubove krila (jer rijetki proizvođači zaista paze na taj detalj pa on na maketi izgleda tako da bi u naravnoj veličini bio debeo pola decimetra), kao i mnoge sitnije dijelove unutrašnje konstrukcije od cijevi koja se dobro vidi kroz otvoreni prostor za kotače. Unutrašnji resinski dijelovi za cockpit dosta dobro pašu ali ih ipak treba izbrusiti da potpuno legnu na svoje mjesto. Izdetaljirao sam unutrašnjost prostora za kotače jer se dobro vidi, a onda sklopio glavne komponente. Motor je dobio svjećice, ožičenje i sl. Poklopac motora je od resina i vrlo vjeran, izgleda mi dosta finije nego na Italerijevoj maketi.
Sklapanje ide klasičnim putem, ima nešto kitanja na prednjem spoju trupa i krila, ali sve to nije puno i da se poslije dobro izbrusiti i maskirati. Cijelu maketu prešpricao sam temeljnom bijelom bojom, na koju je potom došla Model Masterova Italian Green. Kada se osušila slijedile su svjetlo smeđe tj. oker mrlje (Giallo Mimetico), a poslije njih tamno smeđa (Bruno Mimetico). Tako se dobije ova vrlo atraktivna i neobična shema bojanja koja mi se jako dopala od početka. Bijela traka oko zadnjeg dijela trupa i žuti poklopac motora dodatno su "zašarenili" ovu već ionako šarenu zvjerku. Donje površine bojane su svjetlo sivo plavomm bojom (Grigio Azzuro Chiaro). Poklopac kabine sam lako izrezao skalpelom i još dodatno otvorio desni pilotov prozor na pokretnom dijelu poklopca kabine, da bude malo zanimljivije.
Naljepnice sa oznakama išle su lako i dobro sjele na sloj sjajnog laka, tako da se nosivi film ne vidi. Slijedila su dva sloja polusjajnog bezbojnog laka, a prije njih još wash za panelizaciju koja je jako fino urezana i u mjerilu.
Na kraju još par sjena od ispušnih plinova, cijevi strojnica, pitot cijevi na vrhovima krila (koje imaju čudne završetke ali kako sam imao fotke toga dijela mislim da sam ih dobro odradio), i-gotovo! Simpatična maketa i atraktivna shemica za mediteransko ratište. Moja ocjena makete : 4+. Jedva čekam sklopiti i Italerijevog Macchija - ali o tome kad dođe vrijeme.
I na kraju, evo i par fotki. Uživajte!

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zorro

Član od: 30 Tra 2012
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Lis 30, 2012 11:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan!
Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 9:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično urađeno
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 9:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvanredno! Klap klap

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 10:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

master Jedi ponovo u akciji.......
nema se tu kaj rec, skinut slike na komp i uzivat....

Winner
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Poky

PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 10:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Točno tak ,skinut fotke i učit Smile
Danny

Član od: 19 Pro 2008
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako je dobar!!!
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 11:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo, mestre! Salutiranje
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 11:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da , Master class .
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 11:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odličan.

Meni su ti taljanski avioni zanimljivi izgledom, nekao mi djeluju zdepasto, malo.
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićan Very Happy
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 3:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala dragi prijatelji, i meni treba malo poticaja da se više bavim ovom našom razbibrigom jer svakodnevica nas neumoljivo gazi...
Potrudit ću se da uskoro izbacim još kakvu zanimljivu kreaciju!
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlicno izgleda,volin vidit ove talijanske avione.
jel moze samo ukratko kako ste radili ova curenja sa donje strane ?
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2012 4:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:

jel moze samo ukratko kako ste radili ova curenja sa donje strane ?

meni izgleda kao olovka Wink
Odličan posao, stvarno je krasan!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
rudi čajevec

Član od: 07 Ruj 2010
Mjesto: ŠTORE
PorukaUpisano: Čet Stu 01, 2012 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan,što se od Leonarda DA VINCIJA maketarstva i očekuje.vrhunski rad starih meštra. Pivo
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma