Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kompresor - pitanje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 11, 2013 11:15 am    Naslov poruke: Kompresor - pitanje Citiraj ovaj komentar

Neznam da li je bilo već ovakvo slično pitanje ovdje, pa evo ga Very Happy

Primjer - kompresor od nekog večeg frižidera, koji brutalno pumpa zrak i vrlo je tih.

Budući da pumpa zrak brutalno cijelo vrijeme, da li je u nekoj teoriji moguće ugraditi neki ventil koji bi jednostavno ispuštao "višak" pritiska i držao ga na željenoj, naravno ne prevelikoj vrijednosti, te na to spojiti airbrush? Da li bi takvo što moglo uopće funkcionirati "normalno" bez boce i ostalih dodataka? Cool

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Reich Istra
PorukaUpisano: Čet Tra 11, 2013 11:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da i ne baš ali bi mogao probat stavit regulator zraka odmak na izlazu i time odredit tlak samo je pitanje kolko bi to utijecalo na rad motora jer kolko znam frižiderski kompresori nemaju sklopku koja isključi motor na odredjenom tlaku
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Bruce

PorukaUpisano: Čet Tra 11, 2013 11:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, motor pumpa cijelo vrijeme, nema nikakvu sklopku. Zato i je pitanje kako bi se rješavalo "viška" zraka bez isključivanja.

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Tra 11, 2013 1:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bez boce neznam kako bi to funkcioniralo, ali ja sam imao home made sa bocom i najnormalnije radi sa sklopkom, namjestis sklopku da iskljuci motor od frizidera na recimo 6-8 bara i to je to, kad padne ispod 4 onda se pocne punit opet..
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Tra 11, 2013 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

moze se
ja sam imao prvi kompresor s tom forom
znaci, bakrena cjevcica koja na strani prema motoru( ja sam ju zalemio na metalnu piksu od WD-a) ima dosjed,pa kugla celicna istog promjera kao i cjevcica(koja pase na dosjed) pa malo iza nje rupa na cjevcici, pa feder, pa saraf koji stisce feder - sto ga jacce stisce, teze se kuglica makne( tj stisne feder) i pusta zrak, to je veci pritisak na izlazu kompresora
ali, uz sve to - bolje ti je s bocom i tlacnom sklopkom- poanta je da fsvi ti kompresori nemaju konstanatan izlazni pritisak, nego on varira u sinusoidi, zbog same konstrukcije kompresora
osim toga, ak direktno bez neke posude ides s tim zrakom na airbrush, ide ti i ulje koje se ulijeva za podmazivanje
iako malo i rasprseno, ponekad zna ukakat boju pa se ne susi danima
sve ovo ti je iskustvo iz prve ruke
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Alfred

Član od: 21 Kol 2009
PorukaUpisano: Čet Tra 11, 2013 11:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam to riješio na ovaj način i već me 15 godina služi bez problema. Jedini nedostatak je što se nakon nekog vremena zagrije pa bimetal isključi sklopku.

Alfred
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Bruce

PorukaUpisano: Pet Tra 12, 2013 12:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na odgovorima.

Alfrede, ne vidim zadnje 3 slike Confused

Član od: 06 Ruj 2012
PorukaUpisano: Ned Stu 10, 2013 12:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram temu, napravio bi nešto slično.

Želim napraviti mali kompresor sa rastavljivim dijelovima. Buka mi nije problem jer ga imam namjeru koristiti u garaži ili vani.
Razlika bi kod mene bila:
- koristiću kompresor za auto
- imaću kompresionu posudu ( plastična posuda ) iz koje bi se ventilom ispuštao višak zraka.
Problem mi je ideja - kakav ventil bi mogao poslužiti ( trebao bi biti relativno mali - posuda od cca 5-7L ) .
Jednostavno nemam nikakvu ideju, ventili za akvarije su gotovo sigurno premali.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Sivcev

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Novi Sad
PorukaUpisano: Ned Stu 10, 2013 10:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja godinama koristim friziderski kompresor bez sklopki, boca, reg. ventila i sl iz prostog razloga sto me mrzi to da pravim. airbrush je direktno spojen sa kompresorom gumenim crevom na kome iglom izbusim nekoliko rupica koje rade posao regulatora pritiska. Nogom palim /gasim kompresor na prekidacu produznog kabla. Skupljac vlage imam na samom airbrushu, nekad sam stavljao filter za gorivo ispred airbrusha.
Sivcev

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Novi Sad
PorukaUpisano: Ned Stu 10, 2013 10:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Salix Napisao/la:

Problem mi je ideja - kakav ventil bi mogao poslužiti ( trebao bi biti relativno mali - posuda od cca 5-7L ) .
Jednostavno nemam nikakvu ideju, ventili za akvarije su gotovo sigurno premali.

ventil od automobilske gume a iglicu uvrnes obratno, uvrtanjem /izvrtanjem iglice regulises pritisak
Salix

Član od: 06 Ruj 2012
PorukaUpisano: Ned Stu 10, 2013 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sivcev puno hvala, probaću.

Otvoriću posebnu temu da se vidi kako sam zamislio i što će na kraju ispasti Padaju govna .
Najveći problem mi je što nikad nisam uživo vidio rad sa kistom Embarassed , niti odgovarajući kompresor. Puno toga nagađam i nastojim predvidjeti.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma