Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Bruce
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 1641 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 11, 2013 11:15 am Naslov poruke: Kompresor - pitanje |
|
|
Neznam da li je bilo već ovakvo slično pitanje ovdje, pa evo ga
Primjer - kompresor od nekog večeg frižidera, koji brutalno pumpa zrak i vrlo je tih.
Budući da pumpa zrak brutalno cijelo vrijeme, da li je u nekoj teoriji moguće ugraditi neki ventil koji bi jednostavno ispuštao "višak" pritiska i držao ga na željenoj, naravno ne prevelikoj vrijednosti, te na to spojiti airbrush? Da li bi takvo što moglo uopće funkcionirati "normalno" bez boce i ostalih dodataka?  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzerfaust
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 467 | | Mjesto: Reich Istra |
|
Upisano: Čet Tra 11, 2013 11:50 am Naslov poruke: |
|
|
| mislim da i ne baš ali bi mogao probat stavit regulator zraka odmak na izlazu i time odredit tlak samo je pitanje kolko bi to utijecalo na rad motora jer kolko znam frižiderski kompresori nemaju sklopku koja isključi motor na odredjenom tlaku |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
|
Upisano: Čet Tra 11, 2013 11:56 am Naslov poruke: |
|
|
Da, motor pumpa cijelo vrijeme, nema nikakvu sklopku. Zato i je pitanje kako bi se rješavalo "viška" zraka bez isključivanja. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Tra 11, 2013 1:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Bez boce neznam kako bi to funkcioniralo, ali ja sam imao home made sa bocom i najnormalnije radi sa sklopkom, namjestis sklopku da iskljuci motor od frizidera na recimo 6-8 bara i to je to, kad padne ispod 4 onda se pocne punit opet.. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Tra 11, 2013 10:16 pm Naslov poruke: |
|
|
moze se
ja sam imao prvi kompresor s tom forom
znaci, bakrena cjevcica koja na strani prema motoru( ja sam ju zalemio na metalnu piksu od WD-a) ima dosjed,pa kugla celicna istog promjera kao i cjevcica(koja pase na dosjed) pa malo iza nje rupa na cjevcici, pa feder, pa saraf koji stisce feder - sto ga jacce stisce, teze se kuglica makne( tj stisne feder) i pusta zrak, to je veci pritisak na izlazu kompresora
ali, uz sve to - bolje ti je s bocom i tlacnom sklopkom- poanta je da fsvi ti kompresori nemaju konstanatan izlazni pritisak, nego on varira u sinusoidi, zbog same konstrukcije kompresora
osim toga, ak direktno bez neke posude ides s tim zrakom na airbrush, ide ti i ulje koje se ulijeva za podmazivanje
iako malo i rasprseno, ponekad zna ukakat boju pa se ne susi danima
sve ovo ti je iskustvo iz prve ruke _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alfred
 | | Član od: 21 Kol 2009 | | Poruke: 43 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 11, 2013 11:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam to riješio na ovaj način i već me 15 godina služi bez problema. Jedini nedostatak je što se nakon nekog vremena zagrije pa bimetal isključi sklopku.
Alfred |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
|
Upisano: Pet Tra 12, 2013 12:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na odgovorima.
Alfrede, ne vidim zadnje 3 slike  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Salix
 | | Član od: 06 Ruj 2012 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Ned Stu 10, 2013 12:01 am Naslov poruke: |
|
|
Da ne otvaram temu, napravio bi nešto slično.
Želim napraviti mali kompresor sa rastavljivim dijelovima. Buka mi nije problem jer ga imam namjeru koristiti u garaži ili vani.
Razlika bi kod mene bila:
- koristiću kompresor za auto
- imaću kompresionu posudu ( plastična posuda ) iz koje bi se ventilom ispuštao višak zraka.
Problem mi je ideja - kakav ventil bi mogao poslužiti ( trebao bi biti relativno mali - posuda od cca 5-7L ) .
Jednostavno nemam nikakvu ideju, ventili za akvarije su gotovo sigurno premali. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sivcev
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 346 | | Mjesto: Novi Sad |
|
Upisano: Ned Stu 10, 2013 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
ja godinama koristim friziderski kompresor bez sklopki, boca, reg. ventila i sl iz prostog razloga sto me mrzi to da pravim. airbrush je direktno spojen sa kompresorom gumenim crevom na kome iglom izbusim nekoliko rupica koje rade posao regulatora pritiska. Nogom palim /gasim kompresor na prekidacu produznog kabla. Skupljac vlage imam na samom airbrushu, nekad sam stavljao filter za gorivo ispred airbrusha. _________________ Maketarski klub "Novosadski Ikar" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sivcev
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 346 | | Mjesto: Novi Sad |
|
Upisano: Ned Stu 10, 2013 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Salix Napisao/la: |
Problem mi je ideja - kakav ventil bi mogao poslužiti ( trebao bi biti relativno mali - posuda od cca 5-7L ) .
Jednostavno nemam nikakvu ideju, ventili za akvarije su gotovo sigurno premali. |
ventil od automobilske gume a iglicu uvrnes obratno, uvrtanjem /izvrtanjem iglice regulises pritisak _________________ Maketarski klub "Novosadski Ikar" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Salix
 | | Član od: 06 Ruj 2012 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Ned Stu 10, 2013 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Sivcev puno hvala, probaću.
Otvoriću posebnu temu da se vidi kako sam zamislio i što će na kraju ispasti .
Najveći problem mi je što nikad nisam uživo vidio rad sa kistom , niti odgovarajući kompresor. Puno toga nagađam i nastojim predvidjeti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|