Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5801 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Pet Tra 19, 2013 1:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Obožavam napol.ratove i oni su mi glavna tema u maketarstvu kojim se bavim. Uh, kako bi ovo bilo super vidjeti uživo. Hvala za link  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Pet Tra 19, 2013 2:07 pm Naslov poruke: |
|
|
naš mentalni sklop još nije definiran i složen  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 19, 2013 4:54 pm Naslov poruke: Re: A di smo mi...!? |
|
|
"Slucajno" sam upoznat sa situacijom u Ceskoj.
Nije stvar u novcu, vec u mentalnom sklopu i enormnom interesu citavog naroda za povijest, muzeje i povijesne akcije. Tamo je normalno da citave obitelji svakog vikenda odlaze u obilazak nekog drugog grada ili gradica unutar drzave, nekog muzeja ili dvorca (u Zagrebu, pretpostavljam, bar 98 % stanovnistva nema pojma gdje je povijesni muzej).
Tijekom sezone lijepog vremena, svakog se vikenda događa na raznim mjestima u Ceskoj bar 10 "povijesnih događanja", uprizorenja srednjovjekovnih bitaka, srednjovjekovnih viteskih turnira, raznih pokazivanja obrta i sokolarstva po dvorcima i tome slicno (naravno, sa standovima "srednjoivjekovnih kobasa" i" srednjovjekovne" pive ) . I uvijek je sve puno obitelji s djecom.
Ono sto je za to sve skupa jako bitno je entuzijazam pojedinaca. Po tome je to razlicito od nasih srednjovjekovnih dogadjanja tijekom ljeta na moru, onih koji su za turiste. Cini se da Ceskoj skoro svaki covjek ima kod kuce nekakav srednjovjekovni oklop i mac, ili renesansnu uniformu, ili neku od napoleonskih uniformi, ili unirofrmu RAF-a ili Wermachta i sl., i onda bez ikakvog "posebnog razloga" i placanja, neke vikende sudjeluje u nekakvim bitkama. Uvijek je to dobra zajebancija, cuga, micanje od zene taj vikend... (a ona grinta da se opet "igras rata"..)
PS: kod nas ima lijep renesansni sajam s bitkom u Koprivnici, takodjer bitka kod Samobora... Nazalost, uvijek moramo zvati strance da "popune vojsku"... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Pet Tra 19, 2013 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| damire, jel znaš, jel se te bitke kod nas unaprijed negdje najavljuju? ja uvijek o tome pročitam tek nakon eventa u nekim novinama, pa mi bude žao kaj nisam svratio, ak je negdje tu blizu... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 19, 2013 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| daneel Napisao/la: | | damire, jel znaš, jel se te bitke kod nas unaprijed negdje najavljuju? ja uvijek o tome pročitam tek nakon eventa u nekim novinama, pa mi bude žao kaj nisam svratio, ak je negdje tu blizu... |
Imas pravo, kod nas se uvijek u medijima to objavi naknadno. Zato treba otprilike znati kad se sto dogadja, pa onda unaprijed traziti po netu. Npr. bitka kod Samobora se odigrala 1. ozujka, 1441., pa se onda otprilike u to vrijeme odigrava i danasnje uprizorenje. Renesansni festival u Kprivnici je obicno s prijelaza kolovoza na rujan
http://www.renesansnifestival.hr/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Pet Tra 19, 2013 6:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| Daneel, evo jedan: Turnis u Sv.Heleni, nadomak zagreba. Ove godine 24., 25. i 26.5. Nisam nikad bio, ali ove godine namjeravam... kažu da je odličan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Tra 20, 2013 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kekso Napisao/la: | | Daneel, evo jedan: Turnis u Sv.Heleni, nadomak zagreba. Ove godine 24., 25. i 26.5. Nisam nikad bio, ali ove godine namjeravam... kažu da je odličan |
Tocno, i sveta Helena je za nase prilike OK. Sjetio sam se i da je proslih godina tijekom jeseni bilo srednjovjekovno dogadjanje jedne subote i na Medvedgradu. Srednjovjekovni "sajam" i nesto malo "akcije", koliko to tamo prostor dopusta. Svakako se isplati doci.
Uglavnom se kod nas radi o malom broju kostimiranih sudionika, mozda jedna ili nekoliko srednjovjekovnih skupina od po par ljudi. Kad treba malo pojacati, onda se pozove po nekoliko skupina iz inozemstva (Madjarske, Ceske, Slovenije...). Na kraju ispadne koliko-toliko "popunjeno" stanje (bitka npr. 15 protiv 15 vojnika..), ali svi izgledaju dosta razlicito, a i grupe se tek neposredno prije dogovore sto ce raditi, pa zna ispasti komicno... U Koprivnici je najveselije tijekom "bitke", a i prije i poslije...
U Ceskoj je takodjer veselo, ali se same bitke odigravaju vrlo dobro, i uz zaista uvjerljive velicine vojski. Prosle godine sam bio na srednjovjekovnoj bitki u jednom malom mjestu pored Praga, bilo je bar 100 poptuno opremljenih oklopnika i konjanika, uz vrlo uvjerljiv scenarij i trajanje od oko sat vremena. Odusevila me i rekonstrukcija svedsko-carske bitke iz 30-godisnjeg rata u jednom malom mjestu juzno od Brna. Sudjelovao je enorman broj ljudi (cinilo se da su stvarno prave velike vojske), a tad sam prvi puta shvatio taj "renesansni" nacin ratovanja (musketiri u nekoliko redova, pikadiri, topovi, izmjene... ) Trajalo je toliko da je i meni vec bilo previse (realno vrijeme), sve je bilo puno dima od baruta, a "mrtvi" su zaista ostajali mrtvi do kraja. Tako velika stvar se ne moze odraditi sa par profesionalnih skupina od po 5 ljudi, to je skup svih amatera koji kod kuce imaju kostim i oruzje renesansnog vojnika, a svi su ipak dovoljno ozbiljni da uvjezbaju stvar i drze se plana... I sve to bez ikakve naknade.
No najbolje je bilo prosle godine u Ceskom Krumlovu. To je prekrasan srednjovjekovno-renesansni gradic ciji je citav sredisnji dio taj dan bio "autentican" i zatvoren. Placao se ulaz u grad (besplatno za ljude koji dodju u povijesnoj odjeci!), odrzavalo se brdo povijesnih dogadjajaja sirom tog centra, sa svih strana ce sula srednjovjekovna glazba, klopa i cuga su bili samo srednjovjekovni. U jednom trenutku je kroz grad prolazila "kraljevska povorka", a taj prolazak je trajao oko sat i pol! Dakle, ljudi hodaju u povorci, i toliko je srednjovjekovno odjevenih ljudi da pored vas prolaze sat i pol. Sto je jos bolje, i vecina gledatelja je odjevena srednovjekovno (zbog besplatnog ulaza za tako odjevene), pa dok hodate gradom zaista imate osjecaj da ste u srednjem vijeku... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|