Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Pet Stu 15, 2013 1:10 pm Naslov poruke: JG5 9.Staffel FW-190A4, Siegfried Ballerstädt |
|
|
Pozdrav
Evo jedan projekt sa temom iz hladnijih krajeva. Istrazujuci po internetu (nesto vezano uz Tirpitza, hint „Crni petak“) naisao sam na zanimljivu stranicu o pilotima sa Herdla aerodroma u Norveškoj.
http://fliegerwilli.gmxhome.de/JG_5_Piloten/jg_5_piloten.html
http://www.gerstel-53.de/html/fw_-190a_3_32.html
Kontaktirao sam vlasnika stranice, covjeka koji je bio prijatelj jednog od pilota, (postavio je par fotki FW-ova iz Herdle na web) i odlucio se bas za zrakoplov Siegfrieda Ballerstädta – „Annemarie“, kako zbog relativno zanimljive zivotne price spomenutog pilota tako i zbog toga sto sam za njegov zakoplov dobio najvise (2-3 lose fotografije )fotki i informacija od spomenutog gospodina.
Samo malo kratko o pilotu Siegfriedu Ballerstädtu pošto nije as i nesto poznat, pa se o njemu ne moze puno dobiti googlajuci (kome je dosadno neka preskoci ovaj dio ).
Siegfried Ballerstädt je roden 1923. u Töplitzu (gradic u blizini Berlina) i u svijet zrakoplovstva se vec relativno rano ukljucio. Sa 15-16 godina poceo je obuku za pilota jedrilice na obliznjem aerodromu – Flugplatz Schönhagen na kojem su se skolovali buduci pripadnici Luftwaffea.
http://www.edaz.de/en/redaktion/edaz/133010100000005665.php?a=6&b=&c=
Sa 17 godina prijavljuje se za skolovanje pilota Luftwaffea te je rasporeden u Flieger-Ausbildungs-Regiment 11 u Schönwaldeu. Medutim, na lijecnickom pregledu planove da postane pilot Luftwaffea prekida psiholog, koji ga proglasava nesposobnim za letaca/pilota.
1941. svoje skolovanje nastavlja kao zrakoplovni tehnicar u Höheren Technischen Schule, u Wismaru (vjerovatno neki kurs od par mjeseci do maks. godinu). Kao tehnicar prvo radi u bazi Weimar/Nohra (http://www.fliegerhorst-nohra.de/), a nakon toga je premjesten u Finsku, Rovaniemi. U Rovaniemiu opsluzuje/je dodijeljen Aufklärerketteu (izvidacka grupa, Do-17) pod zapovjednistvom Oberleutnanta Konrada Knabea. Oberleutnant Knabe (http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-41759892.html) vjerovatno prepoznaje potencijal i zelju u Ballerstädtu i salje ga u skolu za casnika/pilota u Stettinu (valjda Flugzeugführerschule A/B 118) u svibnju 1942. Ovo je Knabe (desno, lijevo je Dietl):
I sada Ballerstädt krece sa skolovanjem od Flugzeugführeranwärtera do Flugzeugführera po raznim bazama odnosno skolama za oficire letace, od FFS A/B 114 gdje prolazi osnovnu obuku na trenazerima tipa bu-131 i sl. preko skole za pilote lovaca JG 103 gdje ide na preobuku za tip FW-190 (Mackfitz) te naposljetku Ergänzungs-Jagdgruppe West (Märkisch-Friedland).
U rujnu 1944. dobiva prekomandu u JG5, ceka nove FW-190A8 u Aalborgu(Danska) i s njima dolazi u Bardufoss (Norveska) gdje se vrsilo regrupiranje jedinica JG5 koje su se povlacile sa sjevera (Petsamo). Ulazi u 9. Staffel III. Gruppe JG5 i s njom pocetkom sijecnja 1945. (zajedno s 12. Staffelom III. Gruppe) prelazi u Herdlu (prekrasan aerodrom ). Spomenute jedinice u Herdli pokrivali su povlacenje ostalih jedinica sa sjevera Norveške.
Tu je u Herdli Ballerstädt „duzio“ „Annemarie“, FW-190 kojeg pokusavam rekonstruirati.
„Annemarie“ i Ballerstädt docekuju kraj rata u Herdli zivi i zdravi te im se tu putevi rastaju. „Annemarie“ je zajedno s ostalim strojevima sanirana tako sto je dignuta u zrak na sredini piste i postala sekundarna sirovina, a Ballerstädt je osuden na dvije godine zatvora u Francuskoj gdje je cistio mine zaostale iz rata. Nakon odsluzenja kazne vratio se u rodni Töplitz (u DDR-u mu je zabranjeno letenje), ozenio pravom Annemarie i umro 6/3/2007. Oboje su bili ucitelji u lokalnoj skoli ako se ne varam. Annemarie je umrla 28/12/2011.
Sad kad ste upoznati s covjekom, red je i na upoznavanje stroja. „Annemarie“ je rani model Focke Wulfa FW-190A – FW-190A3 ili A4. I evo fotki do kojih sam dosao, a na kojima bi trebala biti „Annemarie“ bijela cetvorka (u kokpitu je Ballerstädt) :
Naravno, na fotografijama se ne mogu razaznati ili nisu u kadru detalji bitni za razliku.
Ja nazalost nemam Mombeekove biblije na temu JG5 pa ne znam sto on kaze o ovom stroju. Ali zato imam knjigu Akra/Brekkena gdje je ovaj stroj na razlicitim mjestima u knjizi razlicito predstavljen – na 114 str. kao A4, a na 115 str. kao A3.
Nista, fotografije i literatura te gledanje o cemu bi se tu moglo raditi:
Na prvoj slici vide se otvori za hlađenje motora . Mislim da se radi o kasnijem tipu otvora sa regulacijskim "klapnama" koji se koristi od kasne serije A4 pa nadalje.
Fotografije otvora za hlađenje za usporedbu:
Kasniji tip (zadnja serija A4 pa nadalje):
Rani tip:
Na trecoj slici moguce je vidjeti obris zastitnog naslona koji ,po meni, odgovara kasnijem tipu (mada sam tip naslona nije definitivni pokazatelj A4 serije, jer ga je moguce naci i na nekim A3 ).
Naravno najbolji pokazatelj - vertikalac i radio antenu nije moguce vidjeti na dostupnim fotografijama cetvorke.
Svoje dileme sam poslao FalkeEinsu i on je spomenuo ovu malu izbocinu (radi smjestaja ventila spremnika stlacenog zraka za naoruzanje, prva slika povise otvora za hladenje) karakteristicnu za Arado tvornicu (prema Rodeikeu) kao pokazatelj da se radi o A3. Medutim, listajuci Rodeikea naisao sam na fotke potpisane sa A4 i izbocinom, a ovaj tekst o izbocini o kojem govori (109. str. Rodeike) bas i ne iskljucuje pojavljivanje izbocine na Aradovim A4-kama.
http://falkeeins.blogspot.com/2013/08/herdla-based-jg-5-fw-190-annemarie-uffz.html
Jos jedna stvar koja ide u prilog tome da se radi o A3 verziji je i popis koristenih aparata u 9. I 12. Staffelu u knjizi Akra/Brekkena gdje nema podataka o A4 (autori su podatke vadili iz izvjesca o stanju snaga, koje su zapovjednici slali u glavni stozer).
Medutim, u Herdli je bilo A4 u ranijem periodu 1942./43. koje je koristila I. Gruppe JG5 pa je mozda koji uredaj i ostao tu .
Uglavnom, trebalo se odluciti za jednu od verzija i mene su ove klapne na otvorima za hladenje „uvjerile“ da radim A4. Sad jesam pogrijesio ili ne ....
Od drugih detalja na fotografijama je moguce primjetiti da cetvorka ima nosac ETC 501 (mislim, ispravite ako grijesim) i jedan od 300 litarskih spremnika. MG FF 20mm-skih topova nema na krilima kao ni Morane antene .
Maketa koju sam uzeo za ovaj projekt je FW-190A3/4 Hasegawa u 1/48, uzeo sam i Eduardov zoom set (o njemu malo kasnije). Ovaj projekt povlacim vec neko vrijeme, biljeske sam vodio u Wordu kako sam imao vremena , pa sad samo copy/paste-am. Za sada evo ovo, pa cu postavit kroz par dana jos toga do trenutne faze izrade.
E da, jedno pitanje ako netko zna. Na dosta slika pilota JG5 vidim da nose neke ukrasene stapove. O cemu se tu radi?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Stu 15, 2013 3:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiv projekt. Podržavam te u detektiranju varijante kao A-4. Štapove su imali asevi, koji su u njih urezivali pobjede. To je još tradicija iz 1.sv.rata. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Stu 15, 2013 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Pratim ovo... Slažem se ,najvjerovatnije se radi o A-4. A za štap ti je reko Grunf: palica/štap koju su asevi dobivali od članova eskadrile za više pobjeda ,a neki su ih i sami radili/ukrašavali upisujuči na njih svoje pobjede.Mislim da je običaj varirao od eskadrile do eskadrile... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Ned Stu 17, 2013 4:36 pm Naslov poruke: |
|
|
@ Grunf i Poky
Moze neki link na kakav clanak i literaturu gdje ima malo vise o stapovima. Googlao sam ja, ali nasao sam samo jednu temu na aerodrom forumu, tu cak i ne spominju urezivanje pobjeda.
Krenuo sam od kokpita. Slika kokpita ima vrlo malo ili se zapravo radi o A3 kokpitu potpisanom kao A4, tako da sam malo pretrazivao po internetu i literaturi. Literatura koju imam se uvijek bazira na glavnim verzijama A3 i za kasnije A8 tako da tu nisam nesto previse nasao. Googlajuci dosao sam do par zanimljivih stranica i informacija.
Naisao na link za objavljeni video zarobljenog A4 na istocnom frontu,
http://www.youtube.com/watch?v=qayREUJe65w
kao i stranice s detaljnijim informacijama o kokpitu Fw-190A3
http://www.cockpitinstrumente.de/Flugzeuge/Jeager/Fw190A3/cockpit/analyse/Hauptbeschr.htm
Osim ovoga gore nasao sam stranicu i manual za simulaciju leta u FW-190 gdje su autori dosta autenticno i detaljno obradili kokpit FW-a i mislim da su vrlo dobra referenca.
http://www.flight1.com/products.asp?product=fw190a
http://www.classics-hangar.de/downloads/manual_fw190a_early_variants_2.0.pdf
Ja sam malo prilagodio ovaj kokpit koji sam dobio u kutiji prema gore sakupljenim referencama. Uglavnom se sve to svelo na malu korekciju lijeve strane kokpita i sjedista. Dodao sam iz Eduard seta pojaseve i pedale kormila pravca i ovih par rucica, polugica, ventila... Nije to nista specijalno, to se da puno bolje napraviti. Sjedalo sam popravio – izbacio ovaj jastuk i napravio udubinu za padobran.
Inace ne volim ove Eduard PE setove. Osim par korisnih stvari kao sto su pojasevi, pedale i jos neke sitnice, ovo sve ostalo je nekorisno. Jos su vise te setove pretvorili u neupotrebljive bojajuci ih. Ta njihova boja stvara probleme nama maketarima – moramo uskladiti njihovu nijansu sa nasom, a i sama rezolucija printera je prevelika pa to ispadne „zrnato“ – katastrofa. Osim toga ovaj set ima pogresku na samoj tabli - krivo su otisnuli jetkali gornju tablu - zrcalno suprotno (osim ako ja nesto nisam krivo skuzio).
Za kraj ostale su dvije zanaimljivosti koje sam prmjetio. Prva je raspored intrumenata na ovom zarobljenom primjerku. Mozete primjetiti da su brzinomjer i indikator klizanja kao i kompas i indikator tlaka na usisu zamijenili mjesta. Ja sam ostavio klasicni raspored kako prikazuju u literaturi.
Druga stvar je brojac municije za MG-FF - Zähl- und Verschlusskontrollkasten ZVK-FF (Fl.47298-1). Pitanje je da li su strojevi kojima su uklonjeni MG-FF ostali i bez tog instrumenta?
Jos malo fotki nakon sklapanja trupa i krila:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2013 5:09 pm Naslov poruke: |
|
|
odlicno zasad,volim ove projetke u koje se jako studiozno ulazi,zanimljivi su, i posluze kao dobra referenca
mali O.T. jeste li zadovoljni sa tom hasegawinom maketom i i od kojeg je proizvođaca Fw-190A najbolji? _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2013 5:51 pm Naslov poruke: |
|
|
pratim _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2013 9:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Izuzetan projekt ,pratim svakako . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2013 9:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, Eduard setove odavno izbjegavam, posebno su ocajni ti obojani zbog i gresaka i lose kvalitete, a koliko sam sretan uglavnom sam dobivao one starije proizvodnje... Ne znam, možda je sa novijima bolje, no ne želim se kockati više... Najjace mi je bilo kada sam dobio za Doru cijeli kokpit obojan u RLM 02 , iako ni ta rlm 02 nije ličila kako valja...
Enivej, krasan projekt, samo tako dalje! 
st65uka: poruka promijenjena dana: Ned Stu 17, 2013 9:18 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2013 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
...jako lijepo...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pon Stu 25, 2013 2:15 am Naslov poruke: |
|
|
Malo pitanje.
Sto je sa "walkway" oznakama na gornjaci krila kod FW-ova? Gledam fotke i ne mogu vidit nigdje bijele ondosno rlm 77 isprekidane crtice. Nasao sam info da su mogle biti i crne ili crvene isprekidane linije.
Ja sam pogrijesio i stavio ove bijele koje sam imao tako da tesko da cu moc nesto izvuc. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|