Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:09 pm Naslov poruke: Izrada užadi |
|
|
Zašto se ne vide moje slike? Piše ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=279440#279440
Kako mi projekt s leutom ipak ulazi u završnu fazu, trebat će mi užad. Radi toga sam izradio jednostavnu napravicu za pravljenje užadi. Ništa nije na struju, niti se pokreće automatski.
Pogled na postrojenje iz ptičje perspektive:
Držači triju niti od kojih će se izraditi uže.
Ovaj dio je pokretan. Kliže se po vodilici kako bi pratio skraćivanje užeta radi uvijanja. Kuke na kojima su razapete niti zalemljene su na vijke M8. Vijke okrećem rukom, jedan po jedan, nasadnim ključem OK13.
Uvrtač užeta i odstojnik za pojedinačne niti. Prvo uvrćem pojedinačne niti na strani koja je nepokretna. Uvrćem svaku po 10 okreta, više puta, dok niti ne budu dovoljno usukane. U ovom slučaju jedna nit se sastoji od 4 niti običnog konca.
Kada je svaka nit podjednako upredena i ja sretan njihovim izgledom, blokiram ih sve tri, da se ne okreću, i prijeđem na drugu stranu "postrojenja" i počnem uvrtati sve tri niti u jedno uže. Važno je uvrtati uže u drugom smjeru od onoga kojim su se uvrtale niti.
Prvo izrađeno uže baš i nije prva liga. Ovakvo uže se dobije kada se i pojedinačne niti, a i cijelo uže uvrće u istom smjeru. Recimo, u smjeru kazaljke na satu.
Drugo je već nešto bolje. Pojedinačne niti se uvrću, na primjer, u smjeru kazaljke na satu, a cijelo uže (sve tri niti) protivno kretanju kazaljki na satu.
(Užarska terminologija mi je potpuno nepoznata i svi dijelovi koje sam spomenio sigurno imaju neko stručno ime. Koje ja ne znam.) _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Ned Tra 27, 2014 9:10 am; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| scarabei
 | | Član od: 08 Pro 2009 | | Poruke: 465 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka cast, uzad izgleda perfektno  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2541 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:16 pm Naslov poruke: |
|
|
drugo je perfektno, svaka čast
a da razmisliš o izradi u seriji? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala! Previdio si ono prvo, spetljano.
Uže je debelo 1 mm. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | drugo je perfektno, svaka čast
a da razmisliš o izradi u seriji? |
Naravno, kada budem armavao leut sve će ići serijski, ali ručno. To je moj doprinos ekološki održivoj proizvodnji.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2541 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| koje dužine ti je gotovo uže? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je dugačko 1,35 m. Napravljeno je od tri "žile", a svaka se sastoji od 4 niti običnog konca. Ima oznaku "Omnipes", 120/500y. potražit ću na internetu što to znači. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Perfektno!
Pošto metar?  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| krivukov Napisao/la: | Perfektno!
Pošto metar?  |
S PDV-om ili bez? Moram napraviti kalkulaciju.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:52 pm Naslov poruke: |
|
|
E vidiš, moraš i kategorizirat prema debljini konačnog proizvoda, broju "žila", broju pojedinačnih niti... ima tu posla
Svakako istakni cijene sa i bez PDV-a  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
 | | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 206 | | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako se ne varam ovako su funkcionirala i prava postrojenja za pletenje užadi. Dosta dobro ste to izveli! _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 6:43 pm Naslov poruke: |
|
|
znas kaj, mene vise od gotovog proizvoda ( uzeta) fasciniraju tvoji alati, montaže, dijelovi za ucvrscivanje...toliko perfektno napravljeno da je uzitak gledat....... picajzla jedna
i ja kupujem kad krenes serijski..... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 7:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Bilježim se sa štovanjem!
Mogao bih cijelu stvar motorizirati. U Sisku ne mogu naći zupčanike. Moram smisliti (ispicajzlirati) nešto drugo za prijenos snage.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 8:05 pm Naslov poruke: |
|
|
mislim da u garazi imam neki prenos kaj bi ti mogo pasat, pa ak nadjem javim _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marinero
 | | Član od: 30 Stu 2010 | | Poruke: 18 | |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Konop ti je ispao odlicno hvala sto si opisao postupak kako si radio nadam se da cemo vidjeti i napravu sa zupcanicima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|