Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Varaždinec
 | | Član od: 06 Sij 2010 | | Poruke: 199 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sub Sij 12, 2013 12:12 pm Naslov poruke: Heinkel 111H-6 1:72 |
|
|
Usporedno s halftrackom radim i ovu pticu,maketa je od revella,u kokpit sam stavil Eduard zoom set
za sad toliko,pozdrav!  _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 24, 2013 10:45 pm Naslov poruke: Lijepa maketa Revellovog He-111 |
|
|
Poštvani.
Vidi se nešto uloženoga truda, ali sve je fotografirano magličasto. Revell ima u kutiji pristojnu maketu, koja ljepo izgleda kada se ovako uredno na njoj radi. Bilo bi dobro postaviti maketu da miruje i fotografirati sa stalka makar onoga najmanjega stolnoga koji je jeftin i dobar. Dubinska oštrina bi bila bitno bolja, a najbolje bi bilo fotografirati osunčanu maketuili barem bljeskalicom dosvijetliti situacije. Bilo bi zgodno ponoviti fotografirane situacije, ako nije kasno.
Pratimo sa zanimanjem nastavak izlaganja u javnosti (prezentacije) izrade makete.
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Sij 24, 2013 10:58 pm Naslov poruke: |
|
|
liijep pocetak lijepog aviona!
Slike su sasvim pristojne, obican digitalni nece nikad moc uvatit dubinu slika ako ukljucis makro da se vide detalji iz prvog plana, i znam kako je slikat nesto dok drzis dio u ruci, tebi je ispalo jos super. Lakse i brze je tako nego namjestavat dio da stoji sam tako da bude pod kutem da ga uspijes slikat  _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Varaždinec
|
Upisano: Pet Sij 25, 2013 7:56 am Naslov poruke: |
|
|
Slike i mene smetaju,prvo fotić nije neka pila a i slikano je navečer pod lampom u garaži dok napokon imam nekaj vremena,al hvala na savjetu potrudil se budem da budu slijedeće bolje i slikane po danu!! _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| cromodeler
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 409 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 25, 2013 10:00 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da sam negdje pročitao da je ovo zapravo Hasegawina maketa , koju Revell prepakirava u svoju kutiju . To je korisno znati ako tražite aftermarket setove , znači ako piše da je za Hasu , paše i na ovo pakiranje od Revella  _________________ Darko Belaj
tajnik MK "David Schwarz" - www.mkdavidschwarz.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Varaždinec
|
Upisano: Pet Sij 25, 2013 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala na informaciji,naručeni su quickboost ispusi i mitraljezi jer ovi u kutiji su jadni... _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Varaždinec
|
Upisano: Pon Kol 12, 2013 11:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Napokon napredak,primer,preshading i prvi dio kamuflaže dunkelgrun,slike su lošije jer je slikano mobitelom
 _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pon Kol 12, 2013 11:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da, to je Hasa u Revellovoj kutiji... Odlicno izgleda za sad. Vec duze ju i ja planiram radit, pa me bas zanima kako ce ispast. Kako se staklene povrsine uklapaju? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Varaždinec
|
Upisano: Uto Kol 13, 2013 9:15 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa se dobro sklapa,malo kitanja je bilo oko spojeva motora i trupa i to je sve.Prednji canopy je sjeo na mjesto nakon kaj sam malo pobrusio jedan komad plastike na unutrašnjosti,jedino me malo brine težina makete dal bude stajni trap izdržao djeluje mi prelabav,al to na kraju... _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Managarium
 | | Član od: 24 Kol 2012 | | Poruke: 202 | | Mjesto: Koprivnica Đurđevac |
|
Upisano: Uto Kol 13, 2013 12:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja sam tu maketu složil još prošle godine i sve je OK. Stajni trap ti bude izdržal bez problema, čvrst je on, nebudeš imal niakvih problema niti briga. Jedino kaj ga je malo teže napeljati, doduše to nije kriva maketa nego Ernst Heinkel. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Kol 13, 2013 12:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Managarium Napisao/la: | | Jedino kaj ga je malo teže napeljati, doduše to nije kriva maketa nego Ernst Heinkel. |
Moguće i Siegfried i Walter Günter, a moguće je da je taj dio radio netko od manje zvučnih imena u kompaniji. Ovi "fantazisti" su se obično bavili osnovnim dizajnom, a "statičke poslove" ostavljali pomoćnicima.
Otprilike onako kao kad ja imam radove po kući: odlazak po pivu, dodavanje alata, pospremanje rastepenih šerafa i ukupno čišćenje nakon radova prepuštam "manjima fantazistima" od mene...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Kol 13, 2013 11:06 pm Naslov poruke: Obojanje He-111. |
|
|
Poštovani.
Bilo bi dobro provjeriti autentičnost stvarnih boja RLM 70/71/65. Zatim iste posvijetliti u zadanom mjerilu. Ako meni ne vjerujete potražite:
http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_scaleeffect.htm
Sigurno postoje gotove kupovne boje raznih proizvođaća koje su približne tom posvjetljenju zbog mjerila. Nekad smo cijelu maketu obojili temeljnom neutralnom malo gušćom bojom-prajmerom i provjerili sve spojeve i pokitana mjesta. Zatim smo pristupali obojenju makete od najsvjetlije do najtamnije boje velikih površina.
Imate pod rubrikom maketarstvo kataloge boja i RLM boje za orjentaciju.
Postoje odlične publikacije sa slikama u bojama iz 2. svj. rata: Luftwaffe im Focus
http://www.pdfmagazines.org/tags/Luftwaffe+im+Focus/
Uvođenjem akrilnih boja izmišljen je preshading od ovakvih majstora:
http://www.youtube.com/watch?v=t3s6tgy2HUk
Kod jako tamnih boja krinke, ja ne vidim nikakvo "predsjenčanje" u ovom slučaju na bombarderu ako nije bitno izblijedio, ali to je vaš izbor i rad.
Evo primjera jednostavnog a odličnog rada bez predsjenčanja:
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2008/09/eduard-i16.htm
Bilo bi poželjno obojiti RLM 65 i RLM 71 po cijelim površinama da se dobije ravnomjerna nahrapavljenost akrilnih boja, što je gotovo nemoguće ako ostavimo da se probija crna boja "predsjenčanja". Naknadno se oboji najtamnijom RLM 70 preko 2mm izdignute papirnate šablone ako se želi što ravnomjernije stanje površine.
Nakon toga se može sjenčati željene efekte . Poneki Amerikanci maketari vole posvjetliti maketu izopropilnim alkoholom prskanim okomito na promatranu površinu, za što treba iskustva:
http://www.head-fi.org/t/87779/isopropyl-alcohol-white-discoloration-with-plastics
Vi napravite kako najbolje znate opisane efekte. Sigurno će vam trebati više od jednog sloja završnog sjajnog bezbojnog akrilnog laka da poravna hrapavosti, ako radite sve boje odvojeno sa spomenutom poluprozirnošću. Možda budete sve odlično uskladili!
Radujemo se vašem napretku u radu na maketi.
Lijep pozdrav, Dragiša. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Varaždinec
|
Upisano: Sri Kol 14, 2013 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
Bojao sam ga sa revell uljanim bojama,znam da postoje razlike u nijansama boja drugih proizvođača ali s njima sam se nekako najviše ispraksiral.Druga stvar je da imam problema sa AB-om pa radije radim na taj način nego da riskiram posvjetljavanje i sjenčanje već kad je boja na plastici i riskiram već napravljeno.Smatram se još početnikom pa ću postepeno svladavati tehnike i razne načine ostarivanja i detaljiranja same makete.
Zahvaljujem na konstruktivnim kritikama i prijedlozima.  _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Kol 14, 2013 7:06 pm Naslov poruke: |
|
|
samo vozi sused, pratim...  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Varaždinec
|
Upisano: Sri Kol 14, 2013 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
....evo sjela i schwarzgrun sa dvije kapi bijele,meni dobro izgleda
 _________________ Varaždinec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|