Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Lis 09, 2013 10:03 am Naslov poruke: T-55, Trumpeter 1:35 |
|
|
Ova maketa započeta je prije ravno 5 godina, vrlo brzo vratila se u kutiju i završila u najtamnijem kutku podruma. Prije desetak dana je, u sklopu međunarodne maketarske akcije "Završimo davno započete makete", ponovno ugledala svjetlo dana.
Cilj - završiti što prije, bez suvišnih kompliciranja.
Oznake i pripadnost: Nema... neki arapin, bilo koji.
Zašto pješčani pustinjak!? Da razbije monotoniju zelenog oklopa u vitrini.
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Lis 09, 2013 10:26 am Naslov poruke: |
|
|
beauty uvijek |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 09, 2013 11:33 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa sama po sebi "kramp" , ali rad nikako ! Još će taj prastari Trum izgledati bogovski .  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sri Lis 09, 2013 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vulkanizer Napisao/la: | Odlično ide , palo mi je napamet da bi ga bilo dobro ,dok je vanka vako usrano virime ,stavit ga malo na propuh ,da uvati gripu (ako je sriće -španjolku)pa da bude spreman za kup  |
Bojin se da san ja potrošija sve plastične boce iz proračuna za takmičenja u ovoj i narednoj godini, a Linić mi ne nudi nadu u rebalans još neko vrime.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sri Ruj 17, 2014 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Zadnjih desetak dana sam se vratio ovom projektu uz mali zaokret u koncepciji. Nije bojan ni prema jednoj fotografiji ni jednog određenog tenka neke određene jedinice ili brigade, obična tipična išarana generička 55-ica kakve su se zarobljavale na početku domovinskog rata, sa tipičnim šarenilom boja koje su se našle pri ruci i rukom bojanim i pisanim grbovima i natpisima.
Ima još dosta posla, ovo je tek nekakav temelj. Čeka me skrečanje nosača bačvi, bojanje gumenih dijelova kotača, bojanje gusjenica pa onda washevi, pastele, ulja... svašta nešto. Možda do kraja mjeseca bude gotov.
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Ruj 17, 2014 3:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlicno izgleda,svidja mi se kako ste izveli kamuflazu.zanimljive su ove naše t-55 tako da ću pratit ovo i jedva ga cekan vidit gotovog  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 17, 2014 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Borise odličan mi je oklop. Ako te mogu zamoliti kada ćeš raditi gusjenice da ih malo poslikaš. Počeo sam raditi Zvezdin (ali doslovno počeo, tek izvadio iz kutije) T-72 koji ću probati prebacit na naš M84, pa me zanima par detalja oko gusjenica.
Ako nije problem.
Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sri Ruj 17, 2014 10:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| antolic Napisao/la: | Borise odličan mi je oklop. Ako te mogu zamoliti kada ćeš raditi gusjenice da ih malo poslikaš. Počeo sam raditi Zvezdin (ali doslovno počeo, tek izvadio iz kutije) T-72 koji ću probati prebacit na naš M84, pa me zanima par detalja oko gusjenica.
Ako nije problem.
Hvala |
Nije nikakav problem, ali ne znam što misliš pod "raditi gusjenice".
Mogu poslikati faze bojanja vinilnih gusjenica, onako kako ja to obično radim, ali Zvezdin T-72 nema vinilne nego plastične gusjenice tako da ni postupak sastavljanja ni montiranja na maketu nije isti. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CCCP Administrator
 | | Član od: 14 Ožu 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 17, 2014 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Sviđa mi se shema bojanja
Samo mala sugestija, ova smeđa na pokrovu mantleta stvarno bode u oči, nadam se da ćete je promijeniti, s obzirom da je SMB ispod koliko vidim, jugo 55-ice su imale pokrov u istoj boji  _________________ MK David Schwarz
ZMMS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
|
Upisano: Sri Ruj 17, 2014 11:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | antolic Napisao/la: | Borise odličan mi je oklop. Ako te mogu zamoliti kada ćeš raditi gusjenice da ih malo poslikaš. Počeo sam raditi Zvezdin (ali doslovno počeo, tek izvadio iz kutije) T-72 koji ću probati prebacit na naš M84, pa me zanima par detalja oko gusjenica.
Ako nije problem.
Hvala |
Nije nikakav problem, ali ne znam što misliš pod "raditi gusjenice".
Mogu poslikati faze bojanja vinilnih gusjenica, onako kako ja to obično radim, ali Zvezdin T-72 nema vinilne nego plastične gusjenice tako da ni postupak sastavljanja ni montiranja na maketu nije isti. |
Krivo sam se izrazio. Kada ćeš ih farbati. Da malo baciš koju sliku gore.
Pogotovo to po fazama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Ruj 18, 2014 7:47 am Naslov poruke: |
|
|
antolic -> Nema problema, fotografirat ću sve faze bojanja gusjenica, onako kako ja to obično radim. Nije jedini i apsolutno nije najbolji način ali mene zadovoljava.
CCCP -> Hvala, popravit ću. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Lis 07, 2014 6:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, malo napretka, u zadnjih 20-ak dana.
"Skreč" nosača bačvi, nisu ko Tamiya ali meni puno bolje od Trumpovih originala. Dodane i sajle, najlon konac za mreže:
Popravljena boja pokrova mantleta, nacrtan grb. Šprican, šablona rađena od Tamiya trake. Nije savršenog oblika i kockice nisu iste veličine, jer ni pravi crtani kistom i rukom uglavnom nisu bili:
A sada malo o gusjenicama, na zamolbu kolege. Dakle, ja to uglavnom ovako radim: vinilke prešpricam osnovnom bojom koja se sastoji od mješavine otprilike 80% neke tamno smeđe boje, u ovom slučaju MM "burnt sienna" ali može i bilo koja druga i 20% crne. Tako se dobije nekakva crno-smeđa boja korodiranog željeza tj. čelika (boje na fotografijama nisu baš 100% iste kao i u prirodi, foto-oprema mi je vrlo jadna a sa obradom u PS-u mi se ne da zezat). Temeljne boje su enamelke:
Kada se boja dobro osuši (ja obično za svaki slučaj pustim nekoliko dana), slijedi drugi korak, ovaj put akrilnim bojama. Dakle, u nekoj posudi (ove od "Piketa" paštete su odlične) zamješam vrlo rijetku (kao za špricanje AB-om, pa i rjeđe) svjetlju smeđu, sivo-smeđu ili žuto-smeđu boju, nijansa ovisi da li želim prikazati rđu ili nekakvu zemlju, pijesak ili nešto slično. Ne znam točne omjere, sve radim odokativno i ne pamtim koje boje stavljam. Svaka maketa dobije neku drugu nijansu, ovisno o trenutnom raspoloženju i spoznaji o terenu na kojem se tenk kretao, ako takva spoznaja postoji... umjetnički pristup .
Zatim gusjenice dobro i obilno natopim, zapackam, provaljam i okupam u toj mješavini:
Nakon što su guske obilno natopljene bojom, pričekam par minuta, zatim uzmem jednu staru pamučnu potkošulju i pokušam obrisat tu boju sa gusjenica. Uglavnom uspijem obrisat 90% boje a onih 10% koje ne uspijem obrisat su upravo ono što mi treba.
Zatim pustim da se sve to dobro osuši i po potrebi ponovim postupak još koji put ako nisam potpuno zadovoljan nijansom tj. izgledom gusjenica. U konkretnom slučaju, postupak sam još jednom ponovio sa vrlo, vrlo rijetkom sivom bojom. I da, zamalo da sam zaboravio, u ovu razrijeđenu akrilnu boju obavezno dodam kap-dvije deterđenta za suđe, jer pošto se radi o dosta velikoj količini vode (uglavnom preko 60%) boja se ravnomjernije raspoređuje po površini ako ima malo deterđenta.
Nakon nekoliko dana uljnih voševa, drajbruša, filtera i drugih umotvorina, gusjenice su montirane na maketu, i slijedi završna faza.
Još malo sređivanja detalja, mrvicu, mrvicu prašine i zemlje, nekakav mat/polumat lak i slijedeće javljanje u završenim radovima. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
|
Upisano: Sri Lis 08, 2014 12:07 am Naslov poruke: |
|
|
Borise zahvaljujem se na detaljnom objašnjenju farbanja gusjenica.
Definitivno postupak sa slikama ide u favorites.
Hvala još jednom |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|