Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 10:32 am Naslov poruke: GB Asevi WW1:Nieuport N.28, Eddie Rickenbacker. 26.11. |
|
|
Pozdrav,
Stavljam slike makete u trenutnom stanju. Dijelovi su poljepljeni i krenuo sam na bojanje. Crna (Revell 9) sam koristio kao temeljnu boju, a gore ide kamuflaža. Pilota sam obojao kako sam najbolje znao
Pitanje za znalce prije nego nastavim bojanje: jesu li ovi avioni bili bojani kistom ili špricani? Odnosno ide li prelaz kamuflažnih boja oštri ili mekani? Hvala!
Eddie je ispao malo razrooko.....ali to mu ne smeta  _________________
Group build - metal finish battle
tole: poruka promijenjena dana: Uto Stu 26, 2013 10:13 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 10:44 am Naslov poruke: |
|
|
Bojani su sa šablonama i imaju oštre prelaze na kamuflaži. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
|
Upisano: Uto Stu 12, 2013 1:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, hvala! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 12, 2013 5:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Lijepo za sad. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 10:29 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav, bojanje kamuflaže gotovo. Slobodno opletite po kritikama, mislim da sam nijanse poprilično promašio, ali avion je šaren i sviđa mi se. Kad dođu naljepnice bit će ok....
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 11:12 am Naslov poruke: |
|
|
Nijanse si jako promašio. Posebno ova drečavo zelena nema veze sa niti jednom bojom u francuskim kamuflažama. Da si pitao, poslao bi ti popis tonova. BDW, te boje su cijela mala znanost, kao i raspored kamuflažnih polja ovisno o proizvođačima. Možda jedan mali hint za one koji imaju plan raditi nekog maskirnog Francuza (ili bilo koji avion FR proizvodnje na kojemu su letjeli Ameri, Belgijanci Talijani itd.)- Postojale su posebne boje za platno koje su bile lakovi sa dodanim pigmentom i postotkom aluminijskog praha i emajl sjajne boje za metal. U teoriji su trebale imati isti propisani ton, ali u praksi su odudarale, a kamuflaža je prema šablonama bojana preko svih materijala, tako da boja koja ide po platnu ima jedan, obično zagasitiji i svjetliji ton, a nastavlja se na metalu sa drugim, obično tamnijim i izrazitijim tonom boje koja je sjajna. U startu su svi avioni bili sjajni (na maketama nešto kao visoki polu-sjaj), ali je lak na platnu rapidno propadao/apšisao i žutio na suncu i zraku, dok je boja na metalnim površinama duže ostajala u dobrom stanju, ali se i kod aviona u dužoj upotrebi ljuštila. Sve ovo može poslužiti za zanimljive interpretacije na maketama uz konzultiranje CB fotografija i sačuvanih dijelova platna iz muzeja i zbirki...
kad sam prije 20-tak god radio ovu istu maketu, napravio sam istu pogrešku gledajući u Revellovu sastavnicu. Obzirom na brzinu i volju kojom radiš, mogao bi napraviti još koji WW1 aviončić uz malo više vremena potrošenog na konzultiranje referenci i pravovremenih upita kolegama koji su voljni pomoći.  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 11:48 am Naslov poruke: |
|
|
Dogovoreno - već sam kupio Revellovog Fokker eindeckera! Ovog ću zgotoviti onako za dušu, a s eindeckerom onda ozbiljnije. _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 10:17 am Naslov poruke: |
|
|
maketa dobro napreduje. Po Grunfovim savjetima pokušao sam pastelama ublažiti boje. Stavio sam dekale, koji su vrhunski, lijepo nalježu, nula silveringa - koristio sam i Revellov decal softener. Još neke sitnice obojam i poljepim i onda me čekaju žice:
Par pitanja: postoji li neka bolja metoda od razvlačenja sprua?
Jesu li te žice (ili što su već) uvijek bile crne ili mogu biti i neke druge boje?
Pozdrav!
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
Broj 12 na trupu je premaknut, pa pokušaj nekako eliminirati bijelu "sjenu" sa tankim kistom i bojom. Treba biti kao i na krilu-bijelo sa rubom. Što se tiče sajli, one nikad nisu bile crne, nego u boji čelika, a zatezači su bili od mesinga, što se može na maketi 1/72 dočarati sa bojom. Kod Nieuport-a 28 imaš kombinaciju lisnatih sajli i pletenih kružnog presjeka u više različitih debljina, a mislim da ima i duplih. Pogledaj fotografije pravog aviona. Osim niti sprua, za ovo mjerilo možeš koristiti npr. vrlo tanke metalne žice, kosu, kosu od lutki, likru, najtanji ribički konac (krena/flaks/). Sve ove niti treba obojat u u boju čelika. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|