Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

GB Asevi WW1 Spad XIII Late Revell 1/48 by mpuky

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 10, 2013 11:44 pm    Naslov poruke: GB Asevi WW1 Spad XIII Late Revell 1/48 by mpuky Citiraj ovaj komentar

Evo za početak ću predstaviti Revell 1/48 Spada XIII Late. Maketu slažem OOB već neko vrijeme ali nikako da je završim. Već sam joj treći put skidao boju jer nisam zadovoljan. Pa ću opet krenuti ispočetka s time da je cockpit složen ali sam mu izvadio sjedalo jer će u njega ići PE sjedalo.

Ovo je odrađeno prije

Nanos Primera prije kojega je bilo dosta kitanja zbog lošeg uklapanja.

Preshadanje s kojim u konačnici nisam bio baš nešto zadovoljan.

Završno farbanje. Referenca za boje mi je bio primjerak iz muzej na net-u ali ovaj put idem po sastavnici.

Trenutno stanje nakon noći provedene u Permetalu te novog kitanja spojeva.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 11:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krenuo si sa jednim od najtežih dvokrilaca što se tiče potrebne maketarske vještine. Zatege su posebna noćna mora kod SPAD-a. Ono što mi se ne sviđa kod ove Eduardove makete (koja je inače najbolja na tržištu) je slabo uklapanje i loše izvedene rešetke ispred hladnjaka motora. Treba i pripaziti koji se prednji prsten stavlja, jer je zabluda da su rupe na donjem dijelu kod kasnih modela, a puni prsten kod ranih-ima i jednog i drugog kad se gledaju fotografije, a i terenskih modifikacija,gdje su rupe bušene od strane mehaničara. dakle, treba dobro pogledati slike aviona kojeg hoćemo raditi. Npr.dva vrlo poznata SPAD-a XIII proizvedena u Bleriotu na kojima su letjela dva najpoznatija, legendarna američka zračna asa Frank Luke Jnr. i Eddie Rickenbacker su oba kasni modeli, a oba imaju prednji prsten bez rupa. najbolje je to što se na nizu profila po publikacijama često prikazuju sa rupama na donjoj strani prednjeg prstena, a na fotografijama je vrlo dobro vidljivo da ih nema... Dakle oprez i dobro istražiti subjekt prije lijepljenja. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 12:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, imaš pravo. Raditi ću zrakoplov na kojem je letio Rene Fonck ali kopanjem po netu sam naletio da je on letio na više Spadova XIII.

http://albindenis.free.fr/Site_escadrille/Rene_Fonck.htm

Na ovoj stranici sam našao sliku Spada XIII n° 526 koji nema ni rupa te čak nema niti rešetke. Jedino ne znam da li je n° 526 bio rana ili kasna verzija jer sam negdje pročitao da su Spadovi do n° 500 bili rana verzija.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 3:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Hm, imaš pravo. Raditi ću zrakoplov na kojem je letio Rene Fonck ali kopanjem po netu sam naletio da je on letio na više Spadova XIII.

http://albindenis.free.fr/Site_escadrille/Rene_Fonck.htm

Na ovoj stranici sam našao sliku Spada XIII n° 526 koji nema ni rupa te čak nema niti rešetke. Jedino ne znam da li je n° 526 bio rana ili kasna verzija jer sam negdje pročitao da su Spadovi do n° 500 bili rana verzija.
na slici sa linka je SPAD VII, a ne XIII koji tebi treba. nemoj pomiješati i dosta fotografirana dva Fonck-ova SPAD XII...Njegov SPAD XIII je kasni.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma