Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kineska džunka - moj prvi brod
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Miroslav

Član od: 21 Ruj 2012
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 2:52 pm    Naslov poruke: Kineska džunka - moj prvi brod Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svim maketarima!
Došlo je vreme i za moj prvi brod, puno sam učio, skupljao informacije, razmišljao i premišljao i odabrao da radim džunku po Amatijevom planu. Puno hvala maketaru Bašiću na svesrdnoj pomoći i materijalu do kog je ovde teško doći.
Inače, ovde, u Beogradu, ne postoji maketarska radnja u kojoj možeš naći sve što treba za brodove, letvice šperploče, planove, sitne klinove ili alat. Ima kineskih modelčića aviona i to je to. Sve se nabavlja iz druge treće, četvrte ruke i to je to. Nekad mislim da je lakše kupiti drogu na ćošku nego materijal u celom gradu, prepušteno je privatnoj inicijativi i raspitivanju.
Dakle, prvo je trebalo naćo prostor koji može služiti i leti i zimi. Imam veliku garažu - radionicu sa solidnom tezgom i puno alata (nasledio od dede gravera) ali sam takav smeštaj odbiacio, jer zimi se ne greje, a procenjujem da će ovo trajati. S druge strane, želeo sam da budem blizu računara da ne idem gore dole. Tako da sam odabrao ugao sobe koji je zaklonjen policom i gde su na 4 kvadratna metra računar štampač TA peć i jedan prazan ugao, a u sredini stolica na obrtanje. Uzeo sam za radni sto, odsečak eurosalonovog velikog kružnog kancelarijskog stola koji je jedva dovoljan za dužinu broda. Odmah tu je prozor, imam svetlost i pogled na zelenilo i cveće. To izgleda ovako:

Džunka je zahvalna, jer, po mojoj proceni, za nijansu je jednostavnija od ostalih klasičnih jedrenjaka, a ima i zatupast pramac koji je lakše izvesti.
Konačno, sve sam na suvo posložio da vidim kako bi trebalo da izgleda kostur. Šta dalje?

I odmah sam video glavobolju koju nisam očekivao a vidljiva je i meni neiskusnom. Šperploča kostura je za nijansu šire sečena i svi elementi landaraju. Takođe prednja tri rebra su malo preduboko sečena pa padaju do i ispod kobilice što je vidljivo. Nisam znao da li neka improvizacija može da utiče na konačan izgled broda ali sam ipak odlučio da rizikujem i ubacio sam u rebro parče letvice podigavši ga za 5 mm ovako:

Dok radim, imam i asistenta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 3:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobar pocetak.....al te moram razocarat - svi vrhunski maketari imaju macke..... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Miroslav

PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 3:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moram ovako pisati iz više poruka, jer ne znam da li forum podržava više od 4 fotografije odjednom.
Inače, ovo što prikazujem je ishod zadnjih sedam dana kada imam malo više vremena i radim u proseku 5-6 sati dnevno, sve iz dva puta Very Happy metodom pogreške i korekcije i učim iz dana u dan. Nije lege artis, ali snalazim se. Nemam ni mnogo alata koji bi bili zgodni, već improvizujem
Dakle idemo dalje.
Problem širokog sečenja sam rešio lako. Uzeo sam od žene jutu (ne znam kako se to tkanje još naziva), to je retko tkanje sa otvorima, a dovoljno debelo da zaglavi. Kako je retko, propušta lepak i nema problema. Prislonio sam, premazao lepkom sve sa parčencetom i jednostavno zaglavio. Izgleda ružno, ali na kraju se višak odseca i ne vidi se.

Na kraju, uz pomoć štapa i kanapa sve je polepljeno
Pošto pramčani deo ništa ne drži, ima malu dodirnu površinu sa preostalim delom, dodao sam kocke stiropora kao oslonac - ovaj put sa udvojenim gumicama za tegle.

Desi se i neka povreda na radu sa skalpelom

Krmeni deo sam lepio na isti način, uz oslonac na stirodur. Primećujete gumice kojim sam ostala rebra zatezao radi pravilnog sušenja

edit: Hvala Slideru na podršci, sad vidim. Ovde su sve iskusni maketari sa vrhunskom opremom pa imam malu tremu.
Natrag na vrh
Miroslav

PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 3:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I počinju prve letvice. Lako se savijaju, ostavljam ih preko noći malo nategnute i narednog dana su spremne. Koristim brzostežući lepak za drvo ("Moment") koji dobro hvata pa sam slobodan da improvizujem pritezanje na bilo koji način, štipaljkama, stegicama, gumicama. Za izravnavanje letvica da budu u istoj ravni dok se suše, koristim ukosnice i spajalice Wink

Kod krmenog dela ima nedostupniog prostora kome se ne može prići ni stegom ni bilo čim drugim. Tada uzimam gumice, a tu stranu namerno ostavljam da viri duže da bi zakačio, sasvim fino i jako drži, a elastično je pa letvica ne puca. Ima i drugih metoda (video nekad davno u "Samu"), omotaš traku ili konopac bez zatezanja, ubaciš neki predmet kao polugu i okrećeš ga i na taj način zatežeš kanap do željenog pritiska. To su one olovke koje se vide i deluju čudno kao da im tu nije mesto.

Vremenom, sve postaje lakše. Rad ide sve brže, dovijam se, a prva oplata počinje da napreduje.

Ako kupujete, ne kupujte na kineskoj pijaci. U stvari platio sam skuplje nego u Uradi samu, a teško je đubre i mogu odmah da bacim ove stege.

Sad već ide sasvim fino.
radovi napreduju. Svaki predmet u haosu na stolu ima svoju funkciju - gumica za slavinu ide pod stegu ili kanap da se ne ošteti letvica, kanap za zatezanje, klješta ne za izvornu svrhu nego za blago brzinsko uvijanje letvice kad se provuče kroz ovlaš stisnuta, kutijica nivee za zaostali lepak. Kineska stega - e pa ona služi da me podseti da nisam najpametniji i nije za brod nego meni za u glavu
Natrag na vrh
stari

Član od: 12 Lip 2012
Mjesto: Kastav
PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 7:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo naprijed. U mnogim stvarima ćeš se morati snalaziti i improvizirati.
Evo ti web adresa za nabavu materijala u Bg, a pošto živim u Hrvatskoj nisam ništa naručivao, pa neznam jeli imaju sve to što navode:
http://www.cvm.rs/cvm/www/
http://www.rcsrbija.rs/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Miroslav

PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 7:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Stari, mislim da RC Srbija više radi sa radio upravljanim letelicama, nego sa brodovima, mada vidim na sajtu da ima i nešto od drvenih proizvoda - jedino što su iz Bele Crkve.
Centar za vazduhoplovno modelarstvo se oglašava po netu, ali nisam siguran da postoji na toj adresi. Ipak imam kanale posredne pa ako nešto ustreba razleteću se. Mislim da na Zrenjaninskom putu ima neka firma što prodaje šperploče pa ću se provozati do tamo
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 8:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E, baš si me zabavio ovim postom. Normalno je da u početku bude grešaka i problema koji se čine nerješivim, ali nedaj se. Samo volja i bit će sve u redu, držim ti fige.
I kako je Slider rekao, mačak je obavezan. Very Happy
Natrag na vrh
Miroslav

PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Minolovče. Sad, za mačka mrka kapa, ne bi mi se ljubimci lepo složili.
Inače, fino ide, počeo sam i sa par letvica pri kobilici u susret, kako bih procenio gde će na kraju ići zev na krivini i pripreme usečka. Mali prorezi koji se ponegde vide nisu mi bitni, to će biti gitovano, bilo jednokomponentnim gitom, bilo lepkom sa piljevinom u vidu paste pa će biti zapušeno. Najbitniji mi je bio poredak i položaj prvih četiri letvice prve oplate sa obe strane, jer su to elementi koji se vide sa unutrašnje strane i vire iznad palube. Mislim da sam tu bio brižljiv.
Evo stanja večeras:

Počeo sam sa letvicama uz kobilicu

Prethodno sam ih savijao i nadole po užoj strani pa su uhvatile zakrivljenje.

ovo je detalj stisnute letvice na rebru gde trpi najveće naprezanje, i u stranu i na gore

Na isti način rađen o je i kod krme gde veća štipaljka-stega služi i za primicanje letvica jedna drugoj i uz kobilicu, a zadnja i kao odbojnik pri naprezanju, a udvojene gumerazvučene do pucanja pritežu letvicu sa bočne strane

Sad tek vidim prva slika je pogrešna, propustio sam da fotografišem, sa obe strane ima po devet letvica, a ne samo s jedne, ali isto izgleda, nema veze, sve u svemu zadovoljan sam
i eto, skoro polovina bokova je gotova. Narednih nekoliko dana biću odsutan, putujem, pa slede dalji radovi, plašim se da neću imati više vremena od par sati dnevno. Pozdrav
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Uto Svi 27, 2014 11:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ubuduce- letvice polazes od kobilice prema razmi, naizmjenicno - jednu s jedne, drugu s druge strane.....fiksiras kostur naopako na dasci kad to radis da izbjegnes uzduzno vitoperenje a daske ljepis bijelim ljepilom za drvo- duze se susi al je dugotrajnije..i pribijas ih spenadlama ili cavlicima dok se ne osuse......al kad nabavis macku, sve ce ti bit jasno Smile
Miroslav

PorukaUpisano: Sri Svi 28, 2014 12:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sad, za redosled, nisam znao, hvala. Mislio sam da se to odnosi na jednooplatne makete, pa nisam vodio računa. Počeo sam odozgo da bi prvih nekoliko dobro ispalo jer se vide iznutra, a možda bi u drugoj varijanti baš tu morao da uklapam. U svakom slučaju, drugu oplatu sam zamislio od kobilice i uz maksimalnu pažnju jer je ona vidljiva.
Sad, što se tiče lepka imam i taj, planiram ga za drugu oplatu. Ali i ovaj je za drvo beli, jedina je razlika što brže hvata, posle nekoliko sati, a takođe je za drvo, nameštaj, istezanja kao i ovaj. Nije onaj brzokontaktni gde možeš da se pređeš.
A pokušaću i sa ekserčićima, mada me svako čekićanje pomalo plaši. Mislim da ću uspeti i bez mačke Laughing
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Sri Svi 28, 2014 12:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

daska s ucvrscenim kosturom naopako i letvice naizmjenicno je zato da kad na kraju pogledas od naprijed, ne vidis da ti se kobilica svinula i da ti je cijeli trup uzduz ko banana a ne ravan ( karikirano)
tako se rade i pravi brodov
Miroslav

PorukaUpisano: Sri Svi 28, 2014 1:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To li je. Napraviću onda takvu kolevku za kostur
Natrag na vrh
Miroslav

PorukaUpisano: Sri Lip 04, 2014 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Posle nekoliko dana pauze, nastavio sam.
Poslušao sam savet i nastavio sam pričvršćivanje letvica ekserčićima, najmanjim koje sam našao. Progledao sam. Upravo je došao red na najveća zakrivljenja, sa njima pričvrstim, ne do kraja i otpala je potreba za raznim pomagalima. Samo, ponekad mi se činilo da su mi malo dve ruke.. I gotova je prva oplata. Rekao sam da mi za nju nije bitan estetski doživljaj, jer preko ide druga oplata, a između git. Tako da ima zevanja ponegde gde nije dobro uklopljeno, fotografisao sam u svetlo da se to vidi.

Posle, sve je spremno za gitovanje. Ekserčići su povađeni, ugrubo je ošmirglano (izbrušeno).

I evo kako to izgleda dok se suši

Posle sledi ugrubo glačanje, pa ako treba opet malo da zapunim ponegde, pa druga oplata. Sad, živ nisam kako letvice druge oplate da pričvršćujem dok lepim? Ovaj put ne smem ekserčiće, videće se Embarassed
Ali, misliću kad dođe vreme. Sad već pomišljam i šta na drugu oplatu, koji premaz (bajc). Želeo bih da bude tamnije drvo, ali da odgovara podneblju kako bi bilo autentičnije. Moraću i za to malo da guglam, mada u radnjama je oskudan izbor nijansi
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Sri Lip 04, 2014 9:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dzunke se uobicajeno rade od mekanog drva, cedar, bor, smreka...iako su one iz pokrajine Guangdong ( ak se dobro sjecam imena, tak nesto) radjene od tikovine- pa su bile puno teze....i tromije

pa ti vidi - kupi tikovinu i bajcaj

ono sto mene zanima je kako ces sad ljepit vanjsku oplatu na sav taj kit....
malo si pretjerao s kitom

ja cesto niti ne kitam, samo izbrusim da dobijem ok liniju na koju ljepim drugu oplatu a ak je negdje veca rupa ( rijetko) tu samo stavim vise drvofixa
enivej, cime si mislio ljepit drugu oplatu? mislim da ti je jedino sad cianoakrilat opcija, ili 2K ljepilo...
a kak ce se to sve drzat na cistom kitu, ne znam....
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Sri Lip 04, 2014 9:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad sam drugu oplatu radio od furnira, koristio sam neoprensko ljepilo (neostik). Odmah prihvati i dobro drži.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma