Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

1/48 Academy P-36A Hawk
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2014 9:31 pm    Naslov poruke: 1/48 Academy P-36A Hawk Citiraj ovaj komentar

Evo ga u gotovim radovima.
Priču i razlog zašto baš ovaj avion sam već predstavio u projektima "u radu", pa da se ne ponavljam, može se pročitati ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Rasmussen

S obzirom da je kalup ove makete porijeklom stari Hobbycraft u novoj Academyevoj kutiji, maketa je i više nego solidna, ali naravno daleko od kvalitete Tamigawe. U svakom slučaju je - barem koliko ja znam najbolje rješenje u ovom mjerilu.

Trup i krila se za pravo čudo veoma lako sklapaju. Najveći je problem rudimentalni motor i kokpit, kao i detalji općenito. Prekrasni zamjenski motor radi quickboost i vrijedi svake lipe. Treba ga malo doraditi žicom. Za kokpit sam uzeo Eduardov zoom set jer sam od početka računao staviti pilota kako

ulazi u avion, pa nabava nečeg složenijeg nema smisla. Inače je kokpit preporučljivo zamijeniti. Zoome set je super i zato što se u njemu dobije par ključnih detalja eksterijera - kao ovi nišani npr.

Najeznutiji dio za zalijepiti su ova bočna stakla koja sam skidao 2x, polirao i uz puno muke nekako prispojio drvofiksom jer bilo koje drugo ljepilo ovdje ne dolazi u obzir. Osim toga, potrebno ih je dosta stanjiti da legnu kako treba.

Za poklopac kabine sam napravio ove "šine" kojih na maketi inače nema, te na njih zalijepio držače, pa tako canopy ne izgleda kao da visi u limbu kao na većini ovih maketa koje sam viđao po internetu.

Nabavio sam i Eduardove maske za maskiranje kotača i canopya. Vota mistejka tu mejka. Maske su pogrešne veličinom i koriste samo za kotače.

Maketa je bojana alclad II aluminium bojom uz puno poliranja da se dobije ovakav finish. Znam, svi me upozoravaju da alclad ne treba polirati ako je površina dobro pripremljena, ali vjerujte mi na riječ, polirani Alclad je savršenstvo. Ali traži vremna i troši boju, pa je tako maketa bojana ukupno u 4 navrata svaki puta sa 2-3 sloja alclada. Naime, poliranjem se nešto boje skine. Bojanje i poliranje mi uzelo 2 tjedna. Ruka otpala. Strojno poliranje ne dolazi u obzir. Probao sam Proxxonom i najfinijim vunenim nastavkom, ali uvijek ostanu neke crtice - preagresivno. Polirao sam običnom pamučnom krpicom i Mr hobby SF compoundom. Završna ruka je krpica za naočale.

Decali su Cartograph - dobri, ali sam ih rezao jedan po jedan do ruba i lijepio ravno na alclad. Sve skupa super ispadne kad se zalije microsolom.

Kako je to izgledalo u radu, može se vidjeti ovdje:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=26613&sid=73a1ef526b7fd93ffc47310cd4395a6f

Hvala na čitanju.
Davor

Član od: 09 Lis 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2014 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

..vido sam ga u živo i mora se priznati izvrstan rad...posebno me se dojmilo bojanje...dobio si super metalnu površinu... Very Happy Very Happy
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2014 10:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan je!

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2014 10:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasno Shocked
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Zdravko

Član od: 28 Velj 2007
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2014 11:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni jedna od najbolje ofarbanih maketa koje sam vidio u zadnjih par godina. Prekrasno.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zorro

Član od: 30 Tra 2012
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2014 11:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično napravljeno!
Natrag na vrh
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 1:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrhunski rad.Svaka cast.
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 9:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako dobro, maketa izvrsna, ima priču, prava mini diorama, haiku maketarenje Very Happy
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 9:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično Vjeko!

jedino meni ova kanta nije jasna. nije jasno zašto bi tamo bila kanta a da nema i metle ili krpe, jednostavno ne kužim priču s tom kantom, i kako je baš pala na tu stranu i tko ju je tamo donio

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:
Odlično Vjeko!

jedino meni ova kanta nije jasna. nije jasno zašto bi tamo bila kanta a da nema i metle ili krpe, jednostavno ne kužim priču s tom kantom, i kako je baš pala na tu stranu i tko ju je tamo donio

Haha, pa kaj ne vidis da su gasili ovu paljevinu i kad su ugasili, ostala im jedna kanta u kojoj je bila voda.
mskukan

PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 1:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

premala kanta za toliko paljevine

Wink

Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 2:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:

Wink

Bomba je pala na neko skladište u blizini i kanta je doletjela i pala baš blizu zrakoplova. Pri svemu tome nije oštećena jer su u to vrijeme radili kvalitetne kante, "Made in USA" a ne "Made in PRC". Very Happy
mskukan

PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 2:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
mskukan Napisao/la:

Wink

Bomba je pala na neko skladište u blizini i kanta je doletjela i pala baš blizu zrakoplova. Pri svemu tome nije oštećena jer su u to vrijeme radili kvalitetne kante, "Made in USA" a ne "Made in PRC". Very Happy

aaaaaa, onda OK Wink

Natrag na vrh
Bumble bee
Moderator
Član od: 23 Jul 2006
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 2:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasna maketa, svaka cast Vjeko Cool
Klodovik

Član od: 08 Sij 2007
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2014 2:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vjeko odlično je ispalo na kraju. Svaka čast.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma