Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sub Tra 11, 2015 11:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma imas gdje hoces... Revellov imas u svakom Mulleru. Svaki ti je dobar, sve ti je to na istu foru.
Iako da ti iskreno kazem, ja klasicni kit vise rijetko i koristim. Za vece rupe koristim CA ljepilo, za manje Mr. Surfacer 500. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veteran
 | | Član od: 29 Ruj 2010 | | Poruke: 292 | |
|
Upisano: Sub Tra 11, 2015 11:35 pm Naslov poruke: Maketarski kit |
|
|
| Ako mene pitaš, potrudi se nabaviti Tamiyu. Ja sam koristio Revellov i Squadronov i nisu mi baš nešto... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 1:24 am Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: | | Kak se to uopce i zove na engleskom ? Haha |
Tamiya putty |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 9:27 am Naslov poruke: |
|
|
Revellov kit meni zadovoljava sve potrebe za grubim kitanjem, za fino kitanje koristim "IMPA" kit kojeg ima za kupit u svakoj prodavaonici boja i lakova.
| Gak Napisao/la: |
Iako da ti iskreno kazem, ja klasicni kit vise rijetko i koristim. Za vece rupe koristim CA ljepilo, |
Iskreno rečeno, u ovome i ne vidim nekakve praktičnosti. CA ljepilom se teško rukuje tj. teže ga se kontrolira, kad se stvrdne puno se teže brusi i obrađuje nego klasični kit a i ne vidim kako bih ga mogao praktično koristiti za nekakve "veće rupe" tj. nepravilnosti. Što ti podrazumijevaš pod "većom rupom"!? Valjda je na Tamiyi "veća rupa" ono što ja na KP-u, SMERU, FROGU i ZVEZDI smatram ogrebotinom.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 566 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 12:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Revellov kit meni zadovoljava sve potrebe za grubim kitanjem, za fino kitanje koristim "IMPA" kit kojeg ima za kupit u svakoj prodavaonici boja i lakova.
Iako da ti iskreno kazem, ja klasicni kit vise rijetko i koristim. Za vece rupe koristim CA ljepilo, |
Iskreno rečeno, u ovome i ne vidim nekakve praktičnosti. CA ljepilom se teško rukuje tj. teže ga se kontrolira, kad se stvrdne puno se teže brusi i obrađuje nego klasični kit a i ne vidim kako bih ga mogao praktično koristiti za nekakve "veće rupe" tj. nepravilnosti. Što ti podrazumijevaš pod "većom rupom"!? Valjda je na Tamiyi "veća rupa" ono što ja na KP-u, SMERU, FROGU i ZVEZDI smatram ogrebotinom.  |
ovdje bih stao u Gak-ovu obranu, CA ljepilo mi izuzetno koristi kod popunjavanja rupa/ ogrebotina/ panela kod scratchbuildinga - suho je za par minuta, drži ko ludo i tvrdo.
za veće rupe (npr- nepravilan spoj krila i trupa) sam isprobao :
Vallejo plastic putty- gust, dugo se suši i nakon par dana se ruli kod brušenja
Mr. dissolved putty- rijedak, treba malo po malo stavljat, dobar za male rupice, smrdi, dosta volumena izgubi kad se posuši, ako staviš previše popuca
CA Loctite GEL- gust, ne bježi, kolko staviš tolko i ostane, tvrd, može se brusit, bušit - baš sam krivo odrezao rub pri spajanju 2 ploče stirena, stavio gela, za par minuta obrusio i imam opet normalan kut od 90°
plastika od maketa- uzmeš sprue, sa skalpelom stružeš po njemu okomito da dobiš male "opiljke", staviš u nešto plitko, kapneš par kapi običnog ljepila za makete, zamješaš, staviš u rupu, obrusiš
- najbolji način jer se koristi isti materijal od makete, najbolje povezivanje sa ostatkom makete, samo što struganje sprua traje jer treba dosta opiljaka, sa količinom ljepila se kontrolira gustoća ali što je više ljepila to se duže suši,
a zašto nisam odmah kupio tamiya kojeg svi hvale- neznam
skobe: poruka promijenjena dana: Ned Tra 12, 2015 12:21 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Iskreno rečeno, u ovome i ne vidim nekakve praktičnosti. CA ljepilom se teško rukuje tj. teže ga se kontrolira, kad se stvrdne puno se teže brusi i obrađuje nego klasični kit a i ne vidim kako bih ga mogao praktično koristiti za nekakve "veće rupe" tj. nepravilnosti. Što ti podrazumijevaš pod "većom rupom"!? Valjda je na Tamiyi "veća rupa" ono što ja na KP-u, SMERU, FROGU i ZVEZDI smatram ogrebotinom.  |
Pa recimo spoj izmedju krila i trupa mi je na jednoj maketi bio cca 1mm. Takav proizvodjac, sta ces... Evo konkretno na ovom HE 115. Na slici se fino vidi CA ljepilo kako je popunilo.
Klasicnim kitom to ako prekrijes, utonut ce dok se susi, pa kad se osusi, opet nanesi, pa ce opet malo utonut... znaci trebas prvo popunit nekom plastikom, sto opet traje, pa onda kit, pa cekat da se osusi, pa kad pobrusis jel ima negdje neravnina, pa opet.... vjecnost
Sa CA ljepilom... Istisnes negdje sa strane i nanosis cackalicom, ono se razlije i popuni sve... stavis malo akceleratora, pa opet neneses tamo gdje je utonulo, pa opet akcelerator... i za 5 minuta ukupno spreman si za brusenje. Brusi se obavezno s vodom i skida se jako lijepo. Buduci se razlijeva, nema sanse da su ostale unutra rupice, neravnine i sl...
Kad je sve gotovo znam premazati s Mr. Surfacer 500, pa malo proci s brusnim papirom tipa 1000 i sl i vodom, poliranje i to je to.
Meni je prakticnije, i brze... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 1:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja koristim Squadron Green putty i zadovoljan sam . Koristio sam i Revvel Plasto kit i on mi je bio skroz ok. Sve više koristim i CA ljepilo, odlično radi posao  _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 3:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa recimo spoj izmedju krila i trupa mi je na jednoj maketi bio cca 1mm. Takav proizvodjac, sta ces... Evo konkretno na ovom HE 115. Na slici se fino vidi CA ljepilo kako je popunilo....
Meni je prakticnije, i brze... |
Ma nisam ja ni mislio da Ca ljepilo nema svoju praktičnu primjenu, i sam ga povremeno koristim. Ali ne mogu zamisliti da bi mi moglo potpuno zamijeniti klasični kit. Kamo sreće da su takvi spojevi na krilima jedino na što trošimo kit. I to još samo 1 mm. To je "pis of kejk". Meni 1 mm nije "velika rupa".
Kako ćeš CA ljepilom nadogradit 2-3, pa i više milimetara "materijala" koji fali da bi doveo u ravninu površinu na maketi? Recimo u ovakvom jednom slučaju:
Ovdje se ne radi samo o procjepu od skoro 1,5 mm između usisnika, nego je i usisnik skoro milimetar i pol "niži" od tijela na koje se nastavlja (što si rekao, "takav proizvođač, šta ćeš").
Vidi koliko je materijala tu trebalo nabacit da bi se to dovelo u ravninu (ovo nije gotovo stanje, poslije ovoga je još došla "impa", pa urezivanje panela, pa surfacer 1200):
Ca ljepilom!? Mislim da ne bi išlo.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Zar nije za ovakve velike rupe najbolji dvokomponentni auto kit ?
Veže za par minuta i lako se obrađuje. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 5:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | Ma nisam ja ni mislio da Ca ljepilo nema svoju praktičnu primjenu, i sam ga povremeno koristim. |
Nisam ni ja mislio da klasicni kit nema prakticnu primjenu i ja njega povremeno koristim...
Ja bi recimo tu rupu zalio CA ljepilom, pa bi na fino kitom i surfacerom. Jer nisi sigurno u iz prvog nanosa kita i brusenja dobio takvu povrsinu. Klasicni kit koristim najvise gdje je spoj pod nekim kutem. Recimo vertiklani stabilizator ili krilo-trup kod niskokrilaca... Uglavnom gdje je teze brusiti i tada skidam alkoholom visak kita. Tada se i ne mora cekati da kit bude potpuno suh, dapace.
Kod mene je slucaj da obicno uvijek ganjam neki deadline za casopis i puno mi znaci to sto mogu odmah brusit dalje, a ne pustat kit da se susi cijeli dan.
Recimo nisam nikada cuo to za dvokomponentni auto kit... ako se tako brzo susi i lijepo obradjuje, mozda probam to. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 5:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja bi recimo prije koristio stiren + CA za ovo Borise. Neću da kažem da je bolje, jer nisam nikad koristio IMPA kit, ali znam da mi se kod sličnih "kanjona" to pokazalo kao odlično. Naravno, probao sam ja i maketarski kit + stiren i dalo ok rezultate, ali daleko bolji rezultati su mi se pokazali sa stirenom i CA ljepilom. Jednostavno, CA ljepilo kad se stvrdne je odlično za urezivanje panela, bušenje rupa (ako su potrebne) i slične stvari.
Sve ovo pišem iz ličnog iskustva a ne kao nešto što je naj naj i što svi treba da prigrlimo  _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja bi recimo tu rupu zalio CA ljepilom, pa bi na fino kitom i surfacerom. Jer nisi sigurno u iz prvog nanosa kita i brusenja dobio takvu povrsinu.
|
Naravno da nisam sve ovo dobio iz prve, ali meni se nigdje ne žuri. S druge strane gledam i isplativost. Za zaliti sve ovo CA ljepilom moram potrošiti cijelu tubicu od 10 kuna, koja mi treba za ljepljenje dijelova koji nisu plastični, kao što je resin, metal i sl i a već doma imam klasičnog kita kojeg treba potrošit jer će se stvrdnit trošio ga ja ne trošio.
| Citat: | | Recimo nisam nikada cuo to za dvokomponentni auto kit... ako se tako brzo susi i lijepo obradjuje, mozda probam to. |
Ovaj IMPA kojeg sam spomenuo je auto-kit ali nije dvokomponentni.
Meni dvokomponentne kitove i ljepila nije drago koristit jer obično zahtijevaju precizno pogađanje količine obiju komponenti inače rezultati znaju biti razočaravajući, da ne kažem poražavajući.
| u-boat Napisao/la: | | Ja bi recimo prije koristio stiren + CA za ovo Borise. Neću da kažem da je bolje, jer nisam nikad koristio IMPA kit, ali znam da mi se kod sličnih "kanjona" to pokazalo kao odlično. |
I ja bih vjerojatno tako napravio da je bio problem samo "kanjon", ali pošto je trebalo i nadograđivat, najlakše je bilo sve "zalit" kitom i brusit. Ionako nisam trebao vodit računa o panelima jer sam i bez ovih nepravilnosti namjeravao pobrusit sve panele na maketi i urezat nove.
I ovo gore što vidiš na fotkama nije IMPA nego Revellov kit. IMPA je sive boje, puno finije granulacije od klasičnih maketarskih kitova i koristi se za finalno kitanje na autokaroserijama prije bojanja. Nije pogodan za grube radove. IMPA dođe na Revellov kit (ili Tamiyin ili već kojeg koristiš) i onda se brusi vodobrusnim papirom granulacije 1800-2000 da se dobije površina glatka kao staklo. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1300 | |
|
Upisano: Ned Tra 12, 2015 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
meni se odličnim pokazao tamiyin extra thin sa otopljenim komadićima sprua... prava tekuća plastika, a kad stvrdne, ista plastika ko i ostatak makete. po primjeni mi je najsličnije CA ljepilu, samo što nije toliko tvrdo ta pobrusit poslije, a jednako je dobro za urezivat.
naravno, nije da i auto kit i CA nemaju svoju primjenu...
btw, inače koristim i auto kit dvokomponentni i airo i IMPA jednokomponentni i CA... sve po potrebi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|