Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Tra 29, 2015 12:27 pm Naslov poruke: Brezov furnir nitro lakiran i izložen suncu. |
|
|
Poštovani.
Brezov furnir se rabio u izradi Albatros zrakoplova u doba 1. svjetskga rata (Velikog rata 1914.-1918.). Dan danas se proizvode vjerne kopije tih zrakoplova od istih materijala (tvoriva). Zato sam odlučio napraviti jedan neophodan pokus starenja izgleda materijala na suncu i izloženosti UV zračenja. Imam tri promatrana uzorka brezova firnira. Prvi je nelakirani uzorak (br.3). Drugi je dva puta lakirani uzorak nitro lakom (br.2). Treći je dva puta lakirani uzorak nitro lakom (br.1), koji sam izlagao suncu i držao ga izloženoga pod nebom (na otvorenome) vjetru i UV zrakama. Dobio sam zanimljive rezultate koje sada predstavljam za usporedbu uz prikaz kataloga boja FS595a. Prva dva uzorka furnira su držani u mraku do ovoga snimanja. Zaključio sam da su do ove mjere mogli požutiti trupovi zrakoplova Albatrosa starih do godinu dana. Sve primjerke u muzejima treba promatrati kao i moj lakirani parket.
Napomena: Papirnata podloga uzoraka FS595a je posve bijele boje, pa je potrebno tako postaviti očitanje ili prikaz na ekranu. Keramička pločica je na slici desno. Ona je osnovne rane boje "Panzergelb", za usporedbu. Na suncu izgleda puno žutije nego na ovoj slici slikanoj za naoblake. Furnir lakiran nitro lakom izgleda puno žutije kad je obasjan zrakama sunca, a pod nekim kutevima se godovi drveta jako vide u smeđoj boji. Te slike ovdje još nisam priložio.
Zanimljivo je da imam u sobi parket lakiran nitro lakom (br.4), već desetljećima odprilike barem od 1970. godine, pa se isti može usporediti s uzorcima.
Lijep pozdrav. Dragiša -Homo ludens. _________________

dragisa1956: poruka promijenjena dana: Sri Tra 29, 2015 12:59 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Sri Tra 29, 2015 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvale vrijedno istraživanje. Lijepo je što Dragiša dijeli svoje vrijedne spoznaje.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|