Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HGW decali

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 8:53 am    Naslov poruke: HGW decali Citiraj ovaj komentar

Interesujeme da li je neko koristo ove HGW decale?

http://hgwmodels.cz/en/wet-transfers/482-f-16-c-stencils-148-248010.html

Da li se razlikuju od običnih decala?
Meni se čini da je sve isto osim ove pod tačkom 6 ova transfer folia.

"6. Remove the transfer foil and clean the glue stains with water."
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 9:56 am    Naslov poruke: Re: HGW decali Citiraj ovaj komentar

viper Napisao/la:
Interesujeme da li je neko koristo ove HGW decale?

http://hgwmodels.cz/en/wet-transfers/482-f-16-c-stencils-148-248010.html

Da li se razlikuju od običnih decala?
Meni se čini da je sve isto osim ove pod tačkom 6 ova transfer folia.

"6. Remove the transfer foil and clean the glue stains with water."
Imam takve transfere, ali ih nisam još koristio, no mislim da je isti princip kao kod njihovih zakovica. U osnovi, postavljaš kao i obične dekale, ali nije bitno da je površina sjajna (bar ne za zakovice koje idu na primer). Važno je da premažeš sa Mr. Mark softerom, a onda pričekaš oko pola sata. Prozirnu foliju nakon toga oprezno skineš, a na maketi ostane boja/zakovice, što je savršeno. Probao sam ubrzati sušenje sa fenom i skidao foliju nakon 5 min. i nisam imao problema, no, to su bile zakovice a ne stencili, pa me nemoj uzeti za riječ...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 10:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok. Hvala Grunfe. Staviću ih uskoro pa ćemovidjeti kako će ispasti, jer ih prvi put koristim.
Natrag na vrh
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 10:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Važno je da premažeš sa Mr. Mark softerom, a onda pričekaš oko pola sata.

Mr. Mark Softer nanosiš na maketu pa onda zalijepiš zakovice (tako sam shvatio njihove upute) ili prisloniš zakovice pa premažeš ili oboje?
Jesi probao sa Micro SOL-om?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 2:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne stavlja se Mr. Mark softer prije, nego poslije. Mjesto na koje sam stavljao te dekale/zakovice sam samo malo namočio sa mješavinom tople vode i octa kakvu uvijek koristim za postavljanje dekala i onda dekal pritisnuo sa pamučnom krpicom. U uputama i tutorialima za HGW zakovice izričito navode Mr. mark softer kao najbolju kemiju baš za te dekale. Inače je moje iskustvo da je Micro sol dobar za vrhunske tanke dekale, a za bilo što drugo, što treba natjerati da legne na površinu je Mr. Mark softer zakon-dapače, može i uništiti neke osjetljivije dekale.

Natrag na vrh
jura_vg

PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 2:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo me zbunilo (s njihove stranice):
"4. Apply Mr. Mark Softer for undercoat. Move design to exact position with wet finger tip and push out excess of Mr. Mark Softer, water and air bubles which are under the decal - use soft coton cloth."

Da, Mr. Mark Softer je najjači od tih sredstava. Imam ga, ali ga skoro nikad ne koristim jer je to jedino sredstvo koje mi je uspjelo otopit dvokomponentni auto lak!
Sve mi je žao sad da nisam uzeo zakovice za Messera! Rolling Eyes

jura_vg: poruka promijenjena dana: Uto Lis 13, 2015 2:47 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 2:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Te HGW zakovice su fora, ali su, naravno, izbočene, pa onda baš i ne odgovaraju za Bf109. Ja sam ih uzeo prvenstveno za helikoptere i ako ponegdje po nekom avionu ili vozilu ili plovilu trebam izbočene zakovice.

Natrag na vrh
jura_vg

PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 2:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imaju set baš za K-4... On, dakle, nije ispravan!?
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Lis 13, 2015 3:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa, na Bf109 su zakovice u stvarnosti kao kružići malo ispod razine površine, pa na fotkama izgledaju kao udubine, tj. tamne točkice. HGW-ove zakovice su izbočene, pa nisam siguran da bi maketa djelovala autentično. Doduše, dobar dio trupa Spitfirea ima izbočene zakovice, ali to nitko ne radi na maketama, pa je sve to relativno. Osobno, nisam i neću koristiti HGW zakovice za Bf109 i Fw190, nego ću ih rivetirati.

Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Pon Lis 19, 2015 7:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Probao sam ove wet transfer decale, male sitne natpise na nosacima raketam fantasticno, bolje i od najboljih decala.
Stavio sam ih na sjajnu povrsinu, probacu i na mat. Slikacu i postaviti , tamo nekad kada bude suncan dan
Natrag na vrh
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Čet Stu 05, 2015 10:54 pm    Naslov poruke: Zakovice kao naljepnice bez nosećeg filma. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Vidio sam naljepnice koje predstavljaju poravnate glave neobojenih kovinastih zakovica na maketi P-47 i to jako dobro izgleda. Dobro će izgledati na SBD i zrakoplovima s izbočenim glavama. Na maketama zrakoplovima Luftwaffe je to zgodna dosjetka, ali nekako ne odgovara stvarnosti prema slikama. Upravljačke površine se također nude u naljepnicama, ali ne izgledaju uvjerljivo poput napetog platna.

Ovdje ima prikazano jedno zanimljivo iskustvo s tim naljepnicama.

http://www.detailscaleview.com/2014/01/hgw-rivets-set-for-tamiya-148-a6m5-zero.html

Lijep pozdrav, Dragiša - Homo ludens.
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma