Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 12:35 pm Naslov poruke: grupna nabava - MKM-1 kontejner za vučenu metu- Mig21, 1:72 |
|
|
U suradnji sa kolegom hornetom nacrtao sam u 3d kontejner za vućene mete koji se vidi na MMigovima HRZ.
Kontejner, sa zatvorenim spremištem za metu i "posloženim" konopcem za vuču je nacrtan u mjerilu 1:72
Lako se može prebaciti u 1:48 (1,5 * veći) ili umanjiti u mjerilo 1:144
Na renderingu (crtežu) možda vam konopci i neki detalji djeluju grubo ali kako se radi o malom mjerilui a i zbog minimalne rezolucije printera nije bilo moguće ići na detaljniji crtež/model (naime minimalna dimenzija je 0,1 mm što odgovara urezu nosnog panela i trokutastog dijela koji je straga)
Od nosača za pilon stavljen je stražnji oslonac dok za ostala tri je ostavljena rupa , fi 0,5mm, iz dva razloga, u akrilatu kojim se ovo printa bili bi prekrhki a s druge strane rupe su zgodne za privremeno držanje pri bojanju a pri montaži tri komadića žice će odgovarati.
Pretpostavljam da sam print nije perfektno gladak (iako se radi o najfinijem izboru materijala koje Shapeways nudi, Black High Definition Acrilate)
Ovaj oglas stavljam da vidim da li ima zainteresiranih za print, naime print naplačuju po cm3 modela, (3$ po cm3) uz naplatu od cca 0,15$ po cm2 površine koju zauzima na radnoj plohi i cm3 volumena prostora kojeg model zauzima.
Ove dvije cijenu su naizgled nelogične ali prostor printera je ograničen, pa uz volumen samog printa naplačuju i prostor u printeru koji se zauzima (npr neka tanka ploča ima vrlo mali volumen ali zazima veliku površinu print boxa)
Kako se radi o malom predmetu sam print prema navedenim cijenama je cca oko 5,5$ ali...ima ali.. fiksni dio je 5$ i taj je fiksi bilo da se radi o jednom predmetu malih dimenzija (recimo isti kontejner u 1/144 dođe oko 1,7 $) bilo da je kompletan print box ispunjen
(NA sve ovo ide 21% poreza na promet, to im ne piše u procjeni nego tek kad se simulira narudžba )
Zato me zanima da li ima zainteresiranih za print pa da naručim jedan zajednički čime se trošak od 5$ dijeli na broj naručenih komada:
(po upozorenju kolege provjerio , njihova poštarina !! skoro 12 $)
okvirne cijene su( + 5$ +12$ poštarine podijeljenih na ukupni broj komada):
1/48 15,5$ sa porezom 18,8$
1/72 5,5$ sa porezom 6,7$
1/144 1,7$ sa porezom 2,1$
Mjerila se mogu kombinirati, a nakon što print stigne (kažu unutar nekih 15 dana) pošaljem poštom naime to je toliko sitno i kompaktno da bez problema stane u najmanju omotnicu sa "mjehurićima".
Leo - zd: poruka promijenjena dana: Pon Svi 02, 2016 2:32 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 1:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo, piši mene za jedan komad u 1/72 molim te.
Hvala
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 2:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Naravno
ma ovako nije žurba, volio bih u tjedan dana vidjeti koliko nas ima zainteresiranih, pa bih složio fajl sa svim elementima i poslao u shapeways za konačnu ponudu.
Caka je u tome da trebam sve elemente smjestiti blizu i pospajati sa "spruom" , naravno tankim i na mjestu gdje ne smeta jer u pritovnom iako su elementi u istom fajlu ne konta ih kao jedan nego onoliko koliko ih ima...
Tek kad sam vidio prvu njihovu procjenu za topovske turete za torpedni čamac shvatio sam zašto ljudi radenacrte i elemente pospajane vrlo tankim spruom --- tako da ispadnu u proračunu cijene 1 KOM  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro me jedan kolega upozorio
UF ti trgovci...
u cijenama koje daju kod procjene za određeni model nije uključen maloprodajni porez i poštarina (njihova) grr
Sorry ljudi, ispravio sam gornje cijene.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 3:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Imam možda glupo pitanjce. Zar nije bolje odraditi
1 komad na 3d a ostale odliti u resinu ? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 4:14 pm Naslov poruke: |
|
|
nije glupo, o tome sam i razmišljao ali nemam nikakve volje a ni vremena..
Da se radi o dvadesetak komada .
da se naruči jedan komad ili ajde tri (48ca, 72ka, 144ka) sa poštarinom dođe 35 dolara (cca 230 kuna) , pa treba napraviti kalup, kupiti gumu ( a to je nekih 300tinjak kunića, pa smola nekih 200tinjak) kad se sve zbroji uz još ponešto što sam zaboravio red veličine barem 800 kuna i ako se to podjeli na 10tak odljevaka to je oko 80 tak kuna (cca 13 dolara ili u omjeru nekih 28 za 48, odnosno 8 za 72 i nekih 1,5-2 dolara za 144)
E ali, treba napraviti kalup.. tko će?
treba ljevati resin tko će?.. svaki put kad ljevam resin, i to ne u stanu niti na balkonu već u dvorištu najbolja žen'ca na svijetu traži broj od nekog brakorazvodnog odvjetnika
Dodajmo da nemam vakum ili tlačnu posudu pa moram improvizirati..
Pa mi na nekom ostane zrak..
Pa treba odrezati višak..
Naravno da će gume i resina ostati ali guma ima i kratak rok trajanja, ali uzmimo i da se cijena prepolovi opet je to nekih 15tak dolara za 48....
Uz koliko zezanja.. Ako se netko želi prihvatiti ....
Ovako , crtao sam iz zabave, i kad sam vidio koliko dođe fiksni dio a pogotovo sada kad sam vidio koliko dođe sa porezom i poštarinom pomisao je bila "ajde da vidim da li još netko želi" jer vrlo jednostavno ja proslijedim crtež bilo kome.. ali zašto da taj plača 18 dolara + cijenu printa kao što bi ja i it i još poneko platio kad možemo to zajednički, ako nekog interesira.. a ako ne naručit ću dogovorenih tri četri u 72ci + par u 144ci koji zanimaju mene i ok .. bolit će manje tih 18 dolara podijeljenih pa će postati nekih recimo 3 ili 2 dolara + cijena printa.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 8:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Super.
Ja vam mogu pokusat napravit kalup i odljevke, bar za 1/72.
I ako bude sve OK, napravio bih kopije za nas cca10-15max zainteresiranih (ne znam kako stojim s materijalom) bez ikakvih naknada.
Samo ne bih slao postom svakome zasebno (to mi je gnjavaza). Ja bi to poslao Leo ili kome god pa da se dalje razdilite. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 11:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja imam Resina i Resimold kalupne gume ali još
nikada nisam probao ljevati. Evo ako bi se grupno
dogovorili za nabavku ja mogu probati to odliti ili
donirati određenu količinu resinske smole pa da
kontejnere odlije netko iskusniji ?
Mene zanima 48 i 72. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 2:08 am Naslov poruke: |
|
|
Bilo je potrebno dosta kopanja po netu, fotki kontejnera je vrlo malo, onih koje su kvalitetne i usporedive s bilo čime još manje.
Zamolih Lea da na osnovu crteža vjerno precrta kontejner jer je daleko vičniji s autocadom od mene samog što je on vrlo brzo i napravio. Pritom je zbog ograničenja printa trebalo ponešto i improvizirati a sve kako bi maketa izgledala vjernije (to je već prije u uvodnom postu objasnio).
Nacrt se nabavio, odradio i precrtao zbog entuzijazma, cijene printa se mogu provjeriti online. Nema se nikakve namjere bilo što zaraditi već naprotiv smanjiti cijenu "nameta" koji se mora platiti svejedno za jedan komad ili deset.
Svakodnevno se naručuju brasini, airesi, pavle... ali nešto autentično i svojstveno samo za HRZ je problem. Ajde razumijem da je 1/48 (cca 5,4 cm) stvarno skupo i imalo bi smisla naručiti jedan pa kopirati, vjerujem da bi i kopije zbog veličine u tom mjerilu bile uspješno odlivene, ali koliko ima smisla 1/72 (3,6 cm) ili 1/144 (1,8 cm) je upitno jer tko zna što bi se dobilo. Osobno nemam nikakvih iskustava s izradom kalupa a još manje izljevanjem kopija (upravo se spremam "one time only" odraditi jednostavan kalup običnim silikonom, odljev će također biti od tko zna čega). Leo je već objasnio kako to, ako se misli ozbiljno kopirati, poteže dodatnu investiciju a još se nezna konačni uspijeh takvog odljeva a još manje što s viškom nabavljenog materijala.
Za ilustraciju isprintajte fotku koju prilažem, veličine redom 1/48, 1/72, 1/144, da vidite o čemu je riječ (ovisno o rezoluciji monitora koji koristite potrebno je isprintati - širina fotke je 5,5 cm)
Eto potez XXV i mpuky1 su se velikodušno ponudili to odraditi bez naknade, 10 komada je ionako nadobudna brojka, vidimo i na forumu da se HRZ migovi rade svakodnevno .
Leo ima iskustva s narudžbama 3d printa, fotke nekih njegovih uradaka se mogu vidjeti na forumu u sekciji brodova i zna koliko je potrebno da se ispuni kvota jednog printa pa predlažem, naravno ukoliko ste zainteresirani, da se međusobno dogovorite i naručite ako ne pojedinačno onda grupno jedan komad a ostale izlijte sami ili u dogovoru s prije navedenim kolegama. Dobro i meni i Leu a i vama.
Ja ću u svakom slučaju printati 2 komada u 1/72. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 7:58 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da sam jasno napisao ( nigdje nisam stavio prodajem) da je ovo grupna kupovina, zašto iz vrlo jednostavnog razloga .. zbog tih nesretnih 18$ što krpe što konca tj fiksnog dijela i poštarine.
Opet isprike zbog neinformiranosti i srljanja pa time i izmjene cijena.
Cijene su orijentacione, kada dobijem isporuku a uz nju račun svakome šaljem kopiju i obračun dijela koji svakoga od nas priipada, trošak printa naručenih komada + dio troška od 18$ (ili koliko već bude)
NAPOMENA:
Printani modeli nisu gotovi modeli kao od stirena ili resina!
pogledajte fotke mojih topova za Lady Nelson; površina je relativno hrrapava i to je posljedica tehnologije.
Ništa strašno ali moram upozoriti da tkogod nije imao u ruci printani 3d komad ne ostane razočaran. Pogotovo se to "vidi" na blago zakošenim površinama. Pokušajte sa točkicama koje slažete samo u ravninama prikazati blago nagnutu plohu, mora biti stepenasta...
Lako se riješi sa malo surfacera ili čak samo sa malo boje i laganim brušenjem (radi se o "grešci" debljine layera a to je najmanje 0,03mm a možda i manje) Navodno, kažem navodno ovaj materijal koji je novi u ponudi Shapewaysa - Black High Definition Acrilate zbog tehnologije ima nešto manje izraženo. Nisam vidio pa pretpostavljam da zapravo ima samo zaobljeno tj nije hrapav kao kod frosten detail acrilate ili kao kod izrade laserskim nanošenjem kako su rađeni topovi, samo nagađam.
Koga zanima odite na shapeways imate materijale i njihove tolerancije.
Glede lijevanja, razmišljao sam i ja o tome , i ne samo u ovoj prići već i za druge stvari .. ali problem je napraviti dobar kalup, gdje staviti granu za lijevanje, ne razbiti master, jer su djelovi jako sitni a akrilat je jako krt materijal, a problem je i da crtež nije rađen za lijevanje, postoje djelovi poput sajli i nekih otvora koje treba zatvoriti da ih guma kalupa ne obavije , nije to neki veliki problem ali je posao pogotovo što govorimo o dimenzijama koje su sve redom manje od milimetra!.
Sve ovo nema svrhu da ikoga privolim i nagovorim, želio sam samo izbjeći da sutra netko kaže: "ajme da si rekao i ja bih uzeo" pa vidite ako nekog zanima nek se javi, ako se želite zabavljati sa lijevanjem uzmite jedan komad i riješeno.
PS:
ako na shapeways shopu gledate cijene, oprez, to je bez poreza, bez poštarine i za najjeftiniji materijal koji ima vrlo slabu rezoluciju i neupotrrbljiv je za makete...
samo indikacije radi ovaj kontejner koji u 72ci za ovaj materijal velike razlučivosti stoji oko 10,$ (+porez i pošt) kad ga se učita daju ponudu za najjeftiniji materijal od cca 3$ (ali opet bez poreza i pošt) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mi17
| | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 10:29 am Naslov poruke: |
|
|
| Javi mi se, riješit ćemo to u 1/48, 1/72 i 1/144 bez ovih |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 11:12 am Naslov poruke: |
|
|
Leo, evo par savjeta jer sam radio i CAD design i 3D printanje i lijevanje.
Dakle ako je komad namijenjen za lijevanje, šta bi preporučio za ovaj u 1/48 onda bi ga bilo dobro rastavit na dva dijela. Po sredini recimo ili po nekom panelu. Kalup ti je za svaki dio jednodijelan s tim da je ovaj spojni dio okrenut prema gore jer je na njemu srh. Također prije izrade kalupa master malo zagladi tako da se izgube ove linije printanja.
Kad uliješ gumu u kalup sa masterom, samo je sastrane izreži oštrim skalperom da master izvadiš. ne do kraja naravno. Za ulijevanje resina taj kalup onda stegneš sa neki elastičnim trekicama tako da se taj dio spoji.
Još jedan tip za uštedit na printanju. Tvoj komad može iznutra bit šupalj. Tako smanjuješ količinu printa i cijenu. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | ...
Još jedan tip za uštedit na printanju. Tvoj komad može iznutra bit šupalj. Tako smanjuješ količinu printa i cijenu. |
Ovo je točno. Brisanje unutrašnjosti smanjiti će cijenu 48 i 72 (144 također ali zanemarivo) i to se može, bilo u planu i hoće odraditi (jelda Leo ). Treba razmisliti koliko stijenke moraju biti debele da se s komadima može dalje raditi a da se ne špljošti ili pukne pri obradi, mogu se staviti i ojačanja...
Ali i dalje ostaje problem neizbježnih cca 18$
Oglas/upit je dan da se vidi koliko ima zainteresiranih, ništa nije žurno, neće se sutra naručivati i stigne se promisliti samo da poslije ne bude "što mi se nisi javio i ja bih jednog".
Rezanje 48ice na dva djela je moguće ako se misli da će se s time nešto postići.
Eh da ovo pišem vjerujući kako Leo ima vremena s time se zafrkavat, sorry Leo.  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Kontaktirao sam Mi17 i dogovorili smo se da proba izraditi master ..
Kako se nikome ne žuri a nitko nema para na bacanje naravno da su sve opcije i savjeti za uštedu dobrodošli.
Thk Vrsa, drago mi je da razmišljamo na isti način, već sam sa hornetom razgovarao kako bi trebalo isprazniti kontejner (što u 3d crtanju i nije neki veliki posao) ali ne samo zbog cijene već i zbog nepotrebne težine, koja možda i nije velika (osim u 48ci) ali je uvijek na krivom mjestu.
A i oko lijevanja baš smo komentirali da bi najbolje bilo rastaviti po horizontali (čiste plohe bez detalja i lako spajanje) te odvojiti zadnju "masku" sa detaljima.
Tako da se lijeva "površina" a ne volumen tj da je mali volumen lijevanja a velika površina za "bijeg" mjehurića, i da gornja površina, spoj sa stablom bude ona koja se ili ne vidi ili (rub) lako obradi .
No dobro idemo korak po korak |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 5:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo, ostaviš šupljinu pri printanju, ali kad dobiješ master možeš sredinu popunit recimo Miliputom da opet imaš krutost.
Po meni najbolje odvojit po vertikali tako da ti detalji ostanu na dnu- Znam da postoji mala opasnost od mjehurića, al to se da riješit sa dobrom smolom.
Nikako ne uzimajte onu koja steže prebrzo, ni prekasno. Moje osobno iskustvo bar 7-8 minuta pot lifea. Također kad uliješ u kalup stavi na vibrirajuću površinu. Ja upalim kompresor na prazno da drnda i stavim kalupe na njega. Stvarno odu svi mjehuri. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|