Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Akrilne boje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
irconbih

Član od: 15 Stu 2006
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Lis 04, 2016 7:07 pm    Naslov poruke: Akrilne boje Citiraj ovaj komentar

U pitanju su "obične" akrilne boje, one iz hobi prodavnica, za slikanje i ostale hobi tehnike (dekupaz, bojanje drveta i sl.). Mogu li se koristiti na maketama i kako se ponasaju na njima? Pitam ovo iz razloga jer imam neke cudne nijanse tih boja, a da ne bih mijesao da pogodim tu nijansu, da koristim te akilne. Koja je uopste razlika izmedju maketarskih i ovih "obicnih" akrilnih boja? Koristi se isti thinner i mogu na isti primer, pretpostavljam? Hvala!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Kurfurst

Član od: 28 Pro 2014
Mjesto: Split-Kamen
PorukaUpisano: Uto Lis 04, 2016 7:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne vidim u čemu bi trebala biti razlike, osim ako su tempere...
Doduše ja sam tu labav jer u mene je "nije bitna marka" princip

U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda!
Natrag na vrh
irconbih

Član od: 15 Stu 2006
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Lis 04, 2016 7:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa, to, j... marku, ako obavlja posao kako treba Very Happy
Akril je akril, samo sto proizvodjaci maketarskog pribora to malo drugacije upakuju i vise naplate.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Lis 04, 2016 11:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Razlika je u granulaciji tj. finoci pigmenta. Pigment je kod maketarskih akrilnih boja puno finiji od onog u slikarskim akrilima. Slikarske akrilne boje se mogu koristiti pri bojanju nekakvih dijelova na podlogama za diorame ali su za bojanje samih maketa previse 'grube'.
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 7:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za farbanje koristis AB ili kist ? Mozes si probati
dati izmjesati akrilnu auto boju ukoliko ih mjesaju
kod Vas. Ja sam platio u Zg 1 deci akrilne boje
cca 50 kn ali je bila ona specijalna narandjasta sa
perlom za nizozemski F-16.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neke od tih hobby akrilnih boja su sasvim dobre za maketarstvo i imaju dovoljno fini pigment, ali trebaš paziti sa kojim akrilima ih miješaš jer nisu svi na istoj bazi. Revell i Model master se mogu uspješno razrjediti sa vodom i etanolom, a većina tih hobby akrila je na istoj bazi, pa se mogu s njima i miješati. Tamiya i Gunze su druga stvar i ne mogu se dobro miješati sa tim bojama, a razrjeđivanje sa vodom i etanolom daje loše rezultate, pa je najbolje koristiti tvorničke razređivače. Gunze i Tamiya akrili se međusobno mogu miješati kao i razređivači jer je sve ista kemija. Vallejo je pak treća vrsta akrila koji se ne mogu miješati sa prethodno navedenim i nužno je koristiti tvornički razređivač... Moraš nešto od tih hobby boja kupiti i napraviti pokus kako bi bio siguran da mogu na maketu. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Akrilne boje se kao i svake druge boje sastoje od pigmenta (finije ili krupnije mljevenog) i vezivnog sredstva tzv. "bindera". Kemijski sastav vezivnog sredstva ili bindera se razlikuje od proizvođača do proizvođača tako da neke boje podnose (do određene mjere) razrjeđivanje običnom ili destiliranom vodom uz dodatak alkohola dok neke boje poput Tamiye i Gunzea rade samo sa svojim razrjeđivačem. Ono što mnogi korisnici akrilnih boja ne znaju je da se ni jedna vrsta akrilne boje bila ona maketarska ili slikarska ne može u nedogled razrjeđivati vodom ili nekom home made mješavinom. Ako se boja razrjeđuje vodom u omjeru većem od 50:50, dolazi do značajnog slabljenja tvorničkog vezivnog sredstva tj. bindera, on gubi svoje karakteristike i takva boja je jako nestabilna na podlozi na koju je nanesena. Jednostavno se i na najmanji dodir ljušti, na prstima ostaju tragovi boje a nakon određenog vremena počne sama od sebe ispadati. Svaka akrilna boja, bez obzira na proizvođača i cijenu, za razrjeđivanje u omjeru većem od 50:50 zahtijeva ili originalni tvornički ili neki univerzalni akrilni razrjeđivač koji u sebi sadrži uz vodu i to vezivno sredstvo tj. 'binder'.
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 3:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako su to boje iz tube, onda ih izbjegavaj za ovu svrhu

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 3:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Tamiya i Gunze su druga stvar i ne mogu se dobro miješati sa tim bojama, a razrjeđivanje sa vodom i etanolom daje loše rezultate,

Ne znam za Tamiyu ,ali ja Gunze akrile razrjeđujem i pripremam za a-brush samo i sključivo sa vodom i alkoholom bez ikakvih problema... Confused
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 3:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Citat:
Tamiya i Gunze su druga stvar i ne mogu se dobro miješati sa tim bojama, a razrjeđivanje sa vodom i etanolom daje loše rezultate,

Ne znam za Tamiyu ,ali ja Gunze akrile razrjeđujem i pripremam za a-brush samo i sključivo sa vodom i alkoholom bez ikakvih problema... Confused

Iako nisam siguran ima li to veze u ovoj svrsi, ali nisu svi alkoholi isti!

Ja koristim izopropilni Wink
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lis 06, 2016 9:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad se Tamiya ili Gunze razrijede sa etanolom i vodom daju dosta slabiji završni izgled nego sa tvorničkim razređivačem koji sadržava izopropilni alkohol koji je spomenuo Jura. Osim toga, poanta je u retarderu koji je u tvorničkom razređivaču, tako da se dizna na AB-u ne zaštopava, a boja se fino rasporedi po površini čak i u slučaju grešaka kod bojanja. Nakon što sam isprobao Gunze levelling thinner, počeo sam koristiti isključivo njega za sve akrilne i MR Color lacquer boje, kao i MR surfacer tekući kit.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma