Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Ferrarijevac
 | | Član od: 13 Kol 2011 | | Poruke: 143 | |
|
Upisano: Sub Jul 01, 2017 11:24 pm Naslov poruke: Koji lak na uljanu boju? |
|
|
Pozdrav,
zanima me koji lak bi trebao ići na uljanu boju, akrilni ili uljani?
Probao sam ofarbat komad plastike sa uljanom bojom i zatim sam nanio akrilni lak u spreju i na par mjesta mi diže boju.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Jul 02, 2017 8:56 am Naslov poruke: |
|
|
U normalnim uvjetima boja ili lak koja je do kraja osušena može na sebe primiti bilo koju drugu boju ili lak neovisno o tipu. Ja recimo koristim uljani mat lak i akrilni polumat i s njima špricam završni sloj na svim maketama neovisno kojim tipom boje su bojane. Treba biti jedino oprezan sa tzv. Lacquer lakovima jer su oni na nitro bazi pa mogu stvarati probleme ali ja ih osobno ne koristim. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Ned Jul 02, 2017 12:43 pm Naslov poruke: |
|
|
u teoriji, ovo kaj kolega boris piše drži vodu, u praksi baš i ne. naime, sve ovisi o formulaciji laka i boje, ponekad i o tranši proizvoda. meni se više puta desilo da neki lak koji sam do tada upotrebljavao najnormalnije, odjednom počne dizat boju, ili se na neki drugi način nenormalno ponašat. sada uvijek imam praksu, prije bilo kakvog lakiranja uvijek isprobam lak na nekom komadu plastike koji sam prije ofarbao u istu kombinaciju kao na maketi.
btw, ako farbaš aute, onda je najbolji 2K lak, on ima drugačiji sastav nego naše maketarske boje i uopće ne reagira sa njima. osim toga, daje i najbolje rezulatate. al ga se treba brusit i polirat. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Ned Jul 02, 2017 12:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Zato sam i napisao "u normalnim uvjetima" ...
Jedan od recepata za probleme je i pretjerano eksperimentiranje. Najjednostavnije je naći kombinaciju koja ne pravi probleme i držati se nje.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Ned Jul 02, 2017 2:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Neki enamel lakovi (poput Revella) su u bočici ili kantici vrlo gusti i treba ih jako razrijediti. Ako dođe do podizanja enamel boje nakon lakiranja, to nije reakcija na sami lak već na razrjeđivač, a ne trpe sve enamel boje isto sve uljane razrjeđivače. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 02, 2017 4:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja preko svega stavljam Glanzer a tek
na kraju zavrsno stavljam akrilni
lak s time da cu ovaj put isprobati
postshading prahom ugljene olovke. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Ned Jul 02, 2017 6:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| mpuky1 Napisao/la: | | Ja preko svega stavljam Glanzer |
I ja također svaku maketu prešpricam Glanzerom jer koristim uljane washeve tako da nisam nikad imao problema sa enamel lakovima ali ne koriste svi Glanzer. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|