Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 3:55 pm Naslov poruke: Dežurni dvojac MiG-21UM, Condor i KP, 1/72 |
|
|
Poz! Evo malo odmaram od naruđbi pa sam se potaknut onim Su-17 odlučio završiti i dva naša MiGa ovaj put dvosjeda ,u biti u planu je bio samo novi KP drito iz kutije sa dekalima "Zube" ,ali pošto sam za starog Condora već imao i resinske kotače i cockpit i ludi osječaj: "ma nema tu punooo posla" odlučio sam i njega zgotoviti kao "Kockicu"...
Na kraju je bilo puno posla i sa jednim i sa drugom, jel nevjerovatno oba su nastala iz istog mastera i kao takvi zadržali iste greške odnosno doslovno nedostatke jer jednostavno neke stvari su ostale zaboravljene i nisu date u kutiji... Ali o izradi i tim stvarima ću staviti zasebni post...
Ukratko evo oba su gotova i data vama na razmatranje ,normalno nisu savršeni i imaju manjih ili većih grešaka ,za koje sam procijenio da ih se u 1/72 ne isplati ispravljati... Ali evo ih pa komentirajte:
Prvo moja dugogodišnja tiha patnja 163 "Zubo", novi KP, dekali su na kraju opaka kombinacija( rundele i grbovi Balkan decals, ralje iz kutije/seta, oči Begemont)Ovim putem moram puuuuuuuuuno zahvaliti svom "dobrom maketarskom duhu" Mpukyu koji me je u zadnji tren spasio sa dekalima ralja nakon što sam svoje usrao:
a sada 165"Kockica", stari Condor ,tu su isto dekali kombinirani od više setova (brojevi Kopro, rondele KP i Balkan decals, grbovi Begemont):
i za kraj par grupnih sa mojom kolekcijom naših Miguša:
 _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 4:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo par fotki Miguša u izradi i sa popisom djela problema na koje sam naišao tjekom izrade, valjda će netkom pomoći...Jedan je Condorov (na fotkama siva plastika) ,a drugi novi KPov (plavo-siva plastika). U startu sam mislio odraditi samo KPovog ,a Condora ostavitit za neki side projekt ili za djelove ,na kraju sam se predomislio pošto sam za njega već nabavio rezinsku kabinu i kotače te kutije stajnog trapa...
Na Condoru je bilo dosta pripremnog posla(pripasivanje Likskovog resinskog cockpita na trup te siceva u isti, rezanje kutija stajnog trapa i pripasivanje resinskog, produbljivanje kompletnih panela koji su totalno preplitki i jedva vidljivi, pripasivanje KPovog zatvorenog poklopca cockpita na Condorov trup koji je malo širji...) Iako ovaj novi KPov izgleda mrak u kutiji (veliki izbor "viška" djelova za druge varijante koji mogu poslužiti ,više vrsta felgi za gume ,detalji u kutijama stajnog trapa i u krilima, točan stajni trap, pristojan izbor nosača za oružje, pregraviran cijeli trup sa svim rivetima...) kad ga se uzme u ruke i počne slagati shvatite da su oba nastala iz istog mastera i da bez obzira na svu silinu detalja i dodataka pati od hrpe banalnih grešaka ,pa ajmo redom da pokažem dio njih:
evo prvi nedostatak ovog izpupčenja za hidrauliku na zračnoj kočnici koja fali kod obje makete i koju sam ručno odradio od komada plastike (doduše u KPu je dat zaseban poklopac sa tim ispupčenje jedino ne kužim kako oni misle da ga se postavi, jedino rezanjem plastike trupa i upasivanjem na njegovo mjesto)
drugo je KP traži da sami izradimo ove "perajice" na krilu ,ajd to i nije neki problem ,al je bezveze jel je na starom Condoru to dato i izgleda ok, druga stvar je ova antena prije vertikalca koju su u KPu totalno zaboravili...
stajni trap iz Condorovog kita je definitivno najlošiji dio makete ,a ovo je bio prvi pokušaj dorade prednje noge, nakraju sam odustao i našao nešto u viškovima a od ovoga uzeo samo "vilicu" u koju ide kotač (fala Bogu kotače imam iz Pavlinog resina)
još malo igranja po Condoru izrada antena i detaljiranje pitota koji je uzet od Zvezdinog viška (normalno Condorov pitot je za bacit)
jedna od onih stvari koju nisam skužio dok već nisam počeo farbati ,a vidljiva je "iz aviona " je ovo "ispupčenja" sa stražnje ljeve strane trupa koju ni jedna ni druga maketa nema ,a ako se ne varam imaju je sve verzije MiG-21... nevjerovatno kako su i to zaboravili...
Ima sad tu još stvari ,a koje nisam slikao, a fale ili su loše odrađene na Condoru (ispupčenje pored podtrupnog nosača, predimenzionirani razni uvodnici po trupu...) dok je na KPu recimo potrupni spremnik totalno krivog oblika(nekako je debeo i zdepast), a prednja/frontalna strana uvodnika ima debeli rub možda debel ako na pravom MIGu 1/1 te ju treba prešmirglati. Radarski konusi na obje makete su totalno krivog oblika...
Ja sam se već bacio na bojanje:
tu sam se izmućio sa maskiranjem "Kockice"
Ali normalno da ne bi sve bilo jednostavno i lako (iako nije bilo) pobrinuo se trenutak nepažnje nakon što sam uspio "na milimetar" freehendati maskirnu shemu na Zubi desilo se ovo:
ralje s desne strane trupa su se na meni nepoznat način krivo sjele i AUTOMATSKI ZALJEPILE!!! na podlogu tako da su se raspale kada sam ih probao pomaknuti i fino naštelati ,preostalo mi je jedino da djelove koji su popucali složim da barem izgleda čitav, normalno ralje s lijeve strane sam zaljepio prve i na točno mjesto i više nije bilo nazad !!! Hvala Bogu Mpuky je tu uleti sa svojim raljama pa sam i to vratio u normalu, hvala ti još jednom Mario!!!! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma super.
Moja kockica je već 3 god u ladici i čeka da završim bojanje.
Posao odlično odrađen no naslov teme je upitan. Ne može biti dežurni dvojac s avionom koji ne može biti naoružan.  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 5:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Prekrasni su, pogotovo zubo kojeg i sam trenutno imam na radnom stolu, ali u 1/48.
Boje su jako dobro sjele, osim možda ispušni dio izgleda mi malo pretamno neka sivkasta, ne djeluje kao izgoreni metal.
Za zubu si mućkao neke boje ili su direkt iz bočice i koje?
A cijela kolekcija djeluje još bolje, sad nadam se da su u planu "rumunjske" i ove nove sheme.
 _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 5:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lep 21.Koje si boje koristio?U planu su mi tri vasa miga 21. Jedan UM bas kao i ovaj tvoj i jedan bis kao ona dva tvoja i jedan bis-d.Pa zanimaju me boje.Da se ne zajebavam sa miksanjem i trazenjem a ovi tvoji izgledaju bas kako treba. _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 5:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odličan posao!! Bravo!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Pro 05, 2019 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala momci!
| Citat: | | Boje su jako dobro sjele, osim možda ispušni dio izgleda mi malo pretamno neka sivkasta, ne djeluje kao izgoreni metal. |
Da i ja sam nezdovoljan s izgledom ispuha ,mislim da ću to dotjerati još ,boja koju sam koristio kao podlogu (Humbrol polished steel) se pokazala pretamna...
A što se boja tiče, koristio sam MM boje ,
za gore:
Soviet Armour Green 2129
Light Earth 1754
dole:
Hellblau RLM65 2078 (treba dodati kap-dvije plave boje) _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Pro 06, 2019 12:12 am Naslov poruke: |
|
|
Eh kada bi barem ekipa koja farba migove za eksponate znala tako pogoditi boje!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1670 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Pro 06, 2019 8:58 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast,
Još nedostaje bis onaj četverobojni, on za mene ima najljepšu šemu farbanja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 06, 2019 9:47 am Naslov poruke: |
|
|
| Odlićni |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Ned Pro 08, 2019 10:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Eh kada bi barem ekipa koja farba migove za eksponate znala tako pogoditi boje! |
Kad ne koriste Model Master boje!
| Citat: | | Još nedostaje bis onaj četverobojni, on za mene ima najljepšu šemu farbanja. |
Je lijepa ,ali meni su ove trobojne puno draže, ova četverobojna mi je nekako "šminkerska"... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 09, 2019 1:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Trebalo bi im očitati nijanse po NCS ton karti a ne RALu.
NCS ima puno više nijansi a kod nas boje miješaju po
ta dva sistema. Ja imam RAL, NCS i FS595 ton karte
a nadam se zaokružiti priču do kraja i piknuti si i
BS ton kartu 🤗 _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|