Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

R.E.P. TYPE F - samogradnja u 1/32
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 25, 2020 10:48 am    Naslov poruke: R.E.P. TYPE F - samogradnja u 1/32 Citiraj ovaj komentar

U ovo teško vrijeme izolacije zbog coronavirusa i u namjeri da barem privremeno odagnam brige onima koji su u teškoj situaciji, podijelio bih sa vama još jedan moj projekt samogradnje. Radi se o francuskom monoplanu neobičnog imena "R.E.P." koji je, ne svoj način, ostavio traga u povijesti zrakoplovstva na Balkanu. Za taj REP samo sam površno čuo još prije puno godina kada smo osamdesetih godina prošlog stoljeća sa Šimetom Oštrićem pripremali knjigu "Boje naših krila" - koja nikada nije izašla. Tada je Šime spominjao taj REP iz vremena balkanskih ratova i početaka avijacije na ovim prostorima, ali kako je on igrao marginalnu ulogu, brzo sam zaboravio na njega. Ali nedavno sam pročitao da je netko iz Srbije napisao knjižicu o REP-u i da ju je izdala kuća Kagero.

Knjigu Dragana Šalera i Aleksandra Ognjevića "R.E.P. TYPE F" u izdanju kuće Kagero prelistao sam kod Mitje na prošlogodišnjoj Crnoj kraljici i čim sam vidio koliko materijala ima o tom avionu iz pionirskog doba avijacije, odmah me je osvojila. Naravno, kupio sam je i koji mjesec dana kasnije odlučio sam da će to biti moj sljedeći projekt samogradnje.

Knjiga predstavlja izvrsnu dokumentaciju za gradnju makete jer se u njoj nalazi sve, ili gotovo sve, što je potrebno za kvalitetnu i detaljnu samogradnju - od nacrta u više mjerila do 3d prikaza aviona, varijanti bojanja do najsitnijh detalja konstrukcije. Sa takvom kvalitetnom dokumentacijskom pripremom samo treba skupiti materijale za gradnju i početi.

No prije svega ipak par riječi o povijesti ovog aviona.
R.E.P. je kratica od njegovog konstruktora, a to je bio francuz Robert Esnault Pelterie (1881-1957). Pelterie je bio inovator, inženjer, kipar i štošta još drugog, a istaknuo se kao jedan od konstruktora aviona u pionirskoj eri aviacije. Svoj prvi avion nekonvencionalnog izgleda R.E.P.2 sagradio je 1907, a u narednim godinama izradio je seriju uspješnoh monoplana R.E.P. od kojih je desetak isporučio 1911. za francusko zrakoplovstvo te nekoliko serija i za izvoz. Francusko zrakoplovstvo koristilo ih je 1914. u prvim mjesecima rata u dvije eskadrile, da bi ih zatim uskoro povukli sa crte bojišta i zamijenili suvremenijim i boljim avionima. U 1911. izradio je i trkaću hidro varijantu R.E.P. type H sa centralnim plovkom. Pelterie je i Otomanskom carstvu isporučio 8 aviona R.E.P. type F od kojih je jedan završio u Kraljevini Srbiji.
Naime, izbijenjem Prvog balkanskog rata u listopadu 1912, jedan teretni vlak na putu za Tursku zaustavljen je i pregledan na željezničkoj stanici Toponica kraj Niša, te je u njemu pronađeno više sanduka sa rasklopljenim avionim R.E.P. i rezervnim dijelovima. Ovaj avion je odmah konfisciran, sastavljen i predan vojsci. Budući da je tadašnje srbijansko zrakoplovstvo bilo u povojima a prva klasa pilota tek je završila školovanje u Francuskoj, pozvani su u pomoć dva pilota iz carske Rusije i četiri iz Francuske da na uzletištu kod Skopja započnu sa dodatnim treniranjem srbijanskih pilota. Letenje je obavljano na avionima R.E.P. i DUKS, a treniranje je kasnije nastavljeno na uzletištu kod Niša te Beograda. R.E.P. je prilikom preleta Niš - Beograd sa ruskim pilotima Agafonovom i Saveljevom imao prinudno slijetanje na Topčideru prilikom kojega je avion završio na leđima i oštećen, ali je popravljen i poslije je neko vrijeme korišten za trenažne letove, a zatim je konzerviran i spremljen. Izbijanjem 1.svjetskog rata R.E.P. je obavio još nešto trenažnih letova, da bi prilikom povlačenja srbijanske vojske pred austrougarsko-njemačkom ofanzivom bio spaljen na Košijskom polju kraj Kruševca.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

PorukaUpisano: Sri Ožu 25, 2020 11:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo par skenova iz knjige o R.E.P.-u

Za gradnju sam pripremio potrebne materijale. tu mi je na prvom mjestu Albion Alloys sa svojim cjevčicama od aluminija i mesinga različitih debljina, te mesingana cijev četvrtastog presjeka koja će služiti za ramenjače krila. Naime ramenjače moraju biti čvrste jer se stirenska folija kojima će krila biti pokrivena s vremenom može sama od sebe savinuti pa se onda krila "objese" što na maketi izgleda katastrofalno. Moja iskustva su sa metalnim ramenjačama odlična; na mojim prošlim samogradnjama (Sarić No.2, Marineapparat i Aeroplan Penkala) ramenajče su ukrutile krila koja i danas izgledaju odlično.

Krenuo sam sa sjedalicama pilota koje sam izradio od stirenske ploče debljine 0,5 mm. Jastuci su od FIMO mase, zapečene na plamenu od svijeće da se stvrdnu.

Cjevčice od aluminija su poslužile za formiranje konstrukcije trupa i repa. Koristio sam i stirenske šipke, a pod kabine je od stirenske ploče.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Ožu 25, 2020 12:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Srećom, prilog u knjizi je nacrt u 1/32, moje omiljeno mjerilo tako da ovaj puta barem nisam morao rekonstruirati nacrte već samo graditi po njima. Nacrti imaju nekih sitnih nedostataka ali to se lako riješi.
Pod u kabini kao i sjedalice pilota obijani su u svjetlo smeđu, a zatim sam uljanim bojama radio na njima teksturu drveta. Okvir je pobojan u boju čelika sa aluminisjkim dijelovima. Zatim sam uz pomoć EZ Line elastičnog konca i Albion Alloys zatega izradio i zalijepio sve sajle sa zatezačima u kabini.

Natrag na vrh
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Sri Ožu 25, 2020 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragan Šaler pravi odlične 3d crteže, a ti Danijele...ti si lud ko daska Smile

nemam rječi kako poštujem sve vas samograditelje, a tvoji radovi su čisti gušt za gledati.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2020 9:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo malo napretka: oplata trupa dolazi na mjesto:

Zatim su na redu krila. Sva rebra su izrezana od ploče stirena a ramenjače su četvrtaste cijevi Albion Alloys-a:

Nakon što su krila spojena, pokitana i pobrušena finim vodobrusnim papirom, na njih su zalijepljena ojačanja od tanke bakrene žoce.

Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2020 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dodana je gornja oplata trupa. Poklopac motora je nesikorišteni dio od WNW makete Sopwith Pup 1/32, a drugi dio je aluminijski lim oblikovan po nacrtu.

Ove četiri srebrne žice koje strše s obje strane trupa su nosači krila.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2020 9:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Proba spajanja krila na trup:

Natrag na vrh
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2020 9:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super izgleda, lijepo je vidjeti da pomalo poprima oblik!
Natrag na vrh
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Sub Tra 18, 2020 3:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tako to radi stari majstor! Svaka čast
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sub Svi 02, 2020 11:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nastavak radova: skija protiv prevrtanja i repna skija. Stiren plus aluminijska folija.

Bojanje vanjskih površina radio sam dok je trup bio zasebno, bez krila, što je bitno olakšalo rukovanje za vrijeme bojanja. Cijeli je avion bio obojan crvenom bojom, za koju autori Kagerove knjige o REP-u nisu napisali niti riječi; zapravo uopće nisu napisali ništa o bojama. No iz 3D pogleda sve je manje-više jasno. Kad je početkom Balkanskog rata avion zaplijenjen od strane srpskih vlasti, turske oznake na njemu su prebojane, a na rep je dodana srpska trobojka (crvena-plava-bijela) No jedan od autora, Aleksandar Ognjević, odgovorio je na moj mail sa upitom o boji, da je avion zaista bio crvene boje, možda malo zagasitije. Prednji dio aviona, od kapotaža motora do iza pilotske kabine bio je od lima, pa sam taj dio obojao u malo svjetliju tj. intenzivniju nijansu dok sam za platnom presvučena krila i repne površine odabrao nešto tamniju nijansu. Krilo je s donje strane imalo nacrtanu srpsku trobojku.

Amortizer za skiju protiv prevrtanja izradio sam od žice omotane oko aluminijske cijevi.

Repne površine su nakon tretiranja bojom još obrađene uljanim bojama da s ebolje istaknu šivani dijelovi platnenih presvlaka na okomitom stabilizatoru i kormilu smjera.

Prije sklapanja krila, završeni su svi radovi na opremanju pilotska kabine: dodani su filtero goriva, ručna pumpa i instrumenti, kao i goegrafska karta u prednjoj kabini. također sam dodao ručice gasa koje nisu prikazane u 3D rekonstrukciji (a morale su postojati).

frka: poruka promijenjena dana: Ned Svi 03, 2020 8:02 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sub Svi 02, 2020 11:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nakon postave motora, završni radovi na postavi žica i zatega. Vanjske dvije žice s gornje i donje strane krila su od ribarskog najlona 0,1 mm, radi čvrstoće krila, a za ostale je korišten rastezljivi EZ-Line. Pri tome najprije se zatežu donje žice.

Parovi zadnjih donjih žica spojeni su na jednu vrstu "klackalice" koja je polugom spojena na upravljačku palicu. Pomičući palicu lijevo-desno, zatezale su se te žice na zadnjem dijelu krila i time se lagano deformiralo zadnji rub krila, uslijed čega se avion naginjao i kretao u zaokret na tu stranu. Kasnije su izmišljena krilca (eleroni), koji su funkcionirali puno bolje od krivljenja krila.

Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Ned Svi 03, 2020 7:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I - voila:još samo proba sa figurama pilota - od firmi Wings Cockpit i CopperState Models. Ucinilo mi se zgodnim da jedan sjedi u kabini a drugi da se sprema za let.

frka: poruka promijenjena dana: Ned Svi 03, 2020 9:19 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Ned Svi 03, 2020 8:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ostatak fotki je u rubrici "Gotove makete".
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Ned Svi 03, 2020 11:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Savršeno !
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Svi 03, 2020 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma