Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| robertino1985
| | Član od: 05 Velj 2018 | | Poruke: 104 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 1:42 pm Naslov poruke: 3d printanje |
|
|
Pozdrav
Planiram nabaviti 3d printer pa me zanima ima li tko iskustva s time i na šta trebam paziti kod kupnje
Za sada ne znam koliko planiram dati,
P.s. vjerojatno bi si printao modele  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| cicarista
| | Član od: 19 Ruj 2016 | | Poruke: 246 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 2:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jedino što mogu savjetovati, nikako uzeti kit modele koji se trebaju sami slagati. Potrebnu preciznost je nemoguće postići u kućnoj radinosti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 4:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Trebaš razlučiti što i kako želiš raditi.
Da pojasnim, koju preciznost ili rezoluciju želiš.
Kako ponešto radim u 3d pojasnit ću na što mislim.
Usluga printanja sa najfinijim detaljima daje minimalnu dimenziju utora i ispupčenja 0,1 mm (Shapeways, kod njihovih materijala imaš specifikacije za pojedine minimalne dimenzije)
Vjerovatno može i tanje... ali iz iskustva tanje od 0,1 mm je prilično sitno.
Da bi to dobio trebaš imati printer koji radi u slojevima koji su 4-5 puta tanji znači red veličine 0,02mm.
Naime formiranje ispupčenja ili udubljenja sa manje lejera znaći i krupnije "zrno" a time i veću mogućnost "mrljavog" detalja
Dakle printeri sa filamentom, niti, koji "pljucaju" rastopljenu nit mislim da otpadaju.
Koliko znam oni laserski sa fiksiranjem deponiranog materijala / praha / strašno skupi i zahtjevni.
Mislim da ti ostaju razne vrste rezinskih, ne znam točne nazie odnosno kratice ali svodi se na to da se print formira izvlačenjem i otvrdnjivanjem laserom ili lampom iz kadice u kojoj je rezin. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shadowotaku
| | Član od: 13 Pro 2015 | | Poruke: 83 | |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Savjet osobe koja ima 2 fdm(filamentr) i 1 težinski. Prvo vidi koliko detaljno želiš printati. Ako želiš fil sitne stvari onda je težinski a ako želiš velike stvari fdm. Rezinski ti se kreću oko 200-350€ a režim oko 40-50€ litra. Fdm imaš dobrih već za 100-250€ a obični PLA ti je oko 20€ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 5:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao sto su kolege vec rekle:
- ako cete printati nesto iz domene maketarstva (figurice, makete ...) za sada najbolje i relativno priustivo su resin 3d printeri tipa:
https://www.youtube.com/watch?v=1tnDItw0ZLc
Ovi FDM- ovi vam nisu za maketarsvo. To je vise za print dijelova za letece modele, raznih kucista, poklopaca, alata i sl. Uglavnom gdje je vise vaznija funkcija dijela nego sama estetika povrsine i detalja samog printa.
Ja imam fdm Endera i koristim ga za tako neke prakticne sitnice isprintati. U maketarstvu je neupotrebljiv.
https://www.youtube.com/watch?v=a8Z-9ncYsps |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| robertino1985
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 6:41 pm Naslov poruke: |
|
|
društvo hvala
pa mislim nešto u mjerilu 1:87 ili manje kao board game, za početak a kasnije i veće modele npr 1:72 ili veće |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shadowotaku
| | Član od: 13 Pro 2015 | | Poruke: 83 | |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2019 7:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Za boardgame figurice i za sitne detalje definitivno rezinski ali za neke veće stvari npr protutenkovske prepreke u 1/35 onda fdm.
Evo recima rezinski sam koristio za jerrycan u 1/35 a na fdm ću printati sve veće dijelove za Big Boy u 1/35 ili 1/72
Može se na fdm printati jako lijepe i precizne stvari ali to traži puno vremena, nadogradnje, znanja i sreće a da ne spominjem vrijeme printanja |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VlatkoZ
| | Član od: 20 Ruj 2019 | | Poruke: 21 | |
|
Upisano: Uto Stu 19, 2019 12:16 am Naslov poruke: |
|
|
Pa evo mojeg iskustva.
Prije godinu dana uzeo Anet A8, kit verzija. Početna ideja je bila da sina uvedem u 3d printanje. Dečko, tada 11 godina, je sam složio printer, ja sam mu samo pomogao oko elektronike.
Prednost kit verzije, naučio je sve o dijelovima printera i načinu rada printera. Nedostatak kit verzije, pa ima puno detalja koje se treba nadograditi da bi printer dobio na preciznosti i kvaliteti ispisa.
Printao sam stvari u 1:87 ali bez dodatne završne obrade nije išlo. Opet, prednost je niska cijena samog ispisa a nedostatak dodatna završna obrada.
Resinski printeri su sada dosta pristupačni ali imaju svoje prednosti i mane. Prednost im je svakako kvaliteta samog ispisa (nije potrebna dodatna završna obrada), a mana im je malo više posla oko ispisanog dijela i cijena samog resina.
Ako imaš želje i volje učiti kako 3d printer radi onda svakako kit verzija, ako ne onda neki kvalitetniji printer sa metalnim okvirom zbog stabilnosti i boljeg ispisa.
Resinski su otprilike to što ti treba, mali ali kvalitetni ispisi, ali si prije pogledaj par videa na YT da vidiš kako se s njima rukuje jer zahtijevaju malo kemijanja poslije ispisa (ništa strašno) i svakako nošenja rukavica.
Kod oba printera će ti dobro doći znanje rada u nekom 3D programu (imaš dosta kvalitetnih free verzija) da si možeš sam napraviti neki dio prema svojoj zamisli i potrebi.
E da, na svoj Anet printer povremeno zamijenim glavu za ispis sa laserom pa si tu i tamo mogu nešto i izrezati iz papira ili nešto ugravirati - sve ovisi kakav laser staviš.
Sretno printanje:-) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| robertino1985
|
Upisano: Uto Stu 19, 2019 7:48 am Naslov poruke: |
|
|
| VlatkoZ Napisao/la: |
...
E da, na svoj Anet printer povremeno zamijenim glavu za ispis sa laserom pa si tu i tamo mogu nešto i izrezati iz papira ili nešto ugravirati - sve ovisi kakav laser staviš.
Sretno printanje:-) |
Hvala
uzeo bi gotov, i sad ako kažem svojima da se može staviti i laser tražiti će to
koliko glava lasera dođe i da li se ona može staviti na gotov printer
| Shadowotaku Napisao/la: | | ... |
znači resin je dobar za male a za velike fdm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1056 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VlatkoZ
|
Upisano: Uto Stu 19, 2019 12:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovaj dodatak s laserom je kod mene bio u uradi sam izvedbi. Trebao bi uložiti malo truda oko toga ali nije ništa strašno. Laser s kontrolera kupiš preko eBay-a, kućište i nosač si isprintas na 3d printeru, inkspace i laser addon instaliras na računalo i onda pustiš masti na volju.
Ovo si možeš sloziti na FDM.
Ima jedna gotova varijanta koju je nedavno izbacio Ender a u pitanju je 3u1 FDM printer sa zamjenski glavama s laserom i gravirkom:-) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| robertino1985
|
Upisano: Uto Stu 19, 2019 12:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala, budem ga potražio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VlatkoZ
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| cicarista
| | Član od: 19 Ruj 2016 | | Poruke: 246 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2019 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| VlatkoZ Napisao/la: |
Prije godinu dana uzeo Anet A8, kit verzija. Početna ideja je bila da sina uvedem u 3d printanje. Dečko, tada 11 godina, je sam složio printer, ja sam mu samo pomogao oko elektronike.
Prednost kit verzije, naučio je sve o dijelovima printera i načinu rada printera. Nedostatak kit verzije, pa ima puno detalja koje se treba nadograditi da bi printer dobio na preciznosti i kvaliteti ispisa.
|
Ne znam o kakvom se kitu radi i koje supermoći ima to dijete, ali meni su trebale tri ruke (doslovno), specijalni alati, mikronska preciznost i dani vremena a na kraju svejedno nije radio
Ovo je moj kada je bio "gotov" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VlatkoZ
|
Upisano: Sri Stu 20, 2019 11:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne znam o kakvom se kitu radi i koje supermoći ima to dijete, ali meni su trebale tri ruke (doslovno), specijalni alati, mikronska preciznost i dani vremena a na kraju svejedno nije radio
Ovo je moj kada je bio "gotov"[/quote]
Ma nisu u pitanju nikakve super moći kod djeteta već je u pitanju kit verzija:-)
Sin je slagao ovaj printer:
https://all3dp.com/1/anet-a8-3d-printer-review-diy-kit/
Trebala su mu dva dana jer je ujutro imao školu:-)
Tvoja verzija je malo složenija ali i stabilnija. E sad zašto printer ne radi to bi trebalo malo istražiti, naravno ako u međuvremenu nije sve proradilo:-) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|