Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

3d printanje
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
robertino1985

Član od: 05 Velj 2018
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 1:42 pm    Naslov poruke: 3d printanje Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

Planiram nabaviti 3d printer pa me zanima ima li tko iskustva s time i na šta trebam paziti kod kupnje

Za sada ne znam koliko planiram dati,

P.s. vjerojatno bi si printao modele Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
cicarista

Član od: 19 Ruj 2016
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 2:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedino što mogu savjetovati, nikako uzeti kit modele koji se trebaju sami slagati. Potrebnu preciznost je nemoguće postići u kućnoj radinosti...
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 4:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Trebaš razlučiti što i kako želiš raditi.
Da pojasnim, koju preciznost ili rezoluciju želiš.

Kako ponešto radim u 3d pojasnit ću na što mislim.

Usluga printanja sa najfinijim detaljima daje minimalnu dimenziju utora i ispupčenja 0,1 mm (Shapeways, kod njihovih materijala imaš specifikacije za pojedine minimalne dimenzije)

Vjerovatno može i tanje... ali iz iskustva tanje od 0,1 mm je prilično sitno.

Da bi to dobio trebaš imati printer koji radi u slojevima koji su 4-5 puta tanji znači red veličine 0,02mm.
Naime formiranje ispupčenja ili udubljenja sa manje lejera znaći i krupnije "zrno" a time i veću mogućnost "mrljavog" detalja

Dakle printeri sa filamentom, niti, koji "pljucaju" rastopljenu nit mislim da otpadaju.

Koliko znam oni laserski sa fiksiranjem deponiranog materijala / praha / strašno skupi i zahtjevni.

Mislim da ti ostaju razne vrste rezinskih, ne znam točne nazie odnosno kratice ali svodi se na to da se print formira izvlačenjem i otvrdnjivanjem laserom ili lampom iz kadice u kojoj je rezin.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Shadowotaku

Član od: 13 Pro 2015
PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Savjet osobe koja ima 2 fdm(filamentr) i 1 težinski. Prvo vidi koliko detaljno želiš printati. Ako želiš fil sitne stvari onda je težinski a ako želiš velike stvari fdm. Rezinski ti se kreću oko 200-350€ a režim oko 40-50€ litra. Fdm imaš dobrih već za 100-250€ a obični PLA ti je oko 20€
Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao sto su kolege vec rekle:

- ako cete printati nesto iz domene maketarstva (figurice, makete ...) za sada najbolje i relativno priustivo su resin 3d printeri tipa:

https://www.youtube.com/watch?v=1tnDItw0ZLc

Ovi FDM- ovi vam nisu za maketarsvo. To je vise za print dijelova za letece modele, raznih kucista, poklopaca, alata i sl. Uglavnom gdje je vise vaznija funkcija dijela nego sama estetika povrsine i detalja samog printa.
Ja imam fdm Endera i koristim ga za tako neke prakticne sitnice isprintati. U maketarstvu je neupotrebljiv.

https://www.youtube.com/watch?v=a8Z-9ncYsps
Natrag na vrh
robertino1985

PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 6:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

društvo hvala

pa mislim nešto u mjerilu 1:87 ili manje kao board game, za početak a kasnije i veće modele npr 1:72 ili veće
Natrag na vrh
Shadowotaku

Član od: 13 Pro 2015
PorukaUpisano: Pon Stu 18, 2019 7:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za boardgame figurice i za sitne detalje definitivno rezinski ali za neke veće stvari npr protutenkovske prepreke u 1/35 onda fdm.

Evo recima rezinski sam koristio za jerrycan u 1/35 a na fdm ću printati sve veće dijelove za Big Boy u 1/35 ili 1/72
Može se na fdm printati jako lijepe i precizne stvari ali to traži puno vremena, nadogradnje, znanja i sreće a da ne spominjem vrijeme printanja
Natrag na vrh
VlatkoZ

Član od: 20 Ruj 2019
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2019 12:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa evo mojeg iskustva.
Prije godinu dana uzeo Anet A8, kit verzija. Početna ideja je bila da sina uvedem u 3d printanje. Dečko, tada 11 godina, je sam složio printer, ja sam mu samo pomogao oko elektronike.
Prednost kit verzije, naučio je sve o dijelovima printera i načinu rada printera. Nedostatak kit verzije, pa ima puno detalja koje se treba nadograditi da bi printer dobio na preciznosti i kvaliteti ispisa.
Printao sam stvari u 1:87 ali bez dodatne završne obrade nije išlo. Opet, prednost je niska cijena samog ispisa a nedostatak dodatna završna obrada.

Resinski printeri su sada dosta pristupačni ali imaju svoje prednosti i mane. Prednost im je svakako kvaliteta samog ispisa (nije potrebna dodatna završna obrada), a mana im je malo više posla oko ispisanog dijela i cijena samog resina.

Ako imaš želje i volje učiti kako 3d printer radi onda svakako kit verzija, ako ne onda neki kvalitetniji printer sa metalnim okvirom zbog stabilnosti i boljeg ispisa.
Resinski su otprilike to što ti treba, mali ali kvalitetni ispisi, ali si prije pogledaj par videa na YT da vidiš kako se s njima rukuje jer zahtijevaju malo kemijanja poslije ispisa (ništa strašno) i svakako nošenja rukavica.
Kod oba printera će ti dobro doći znanje rada u nekom 3D programu (imaš dosta kvalitetnih free verzija) da si možeš sam napraviti neki dio prema svojoj zamisli i potrebi.

E da, na svoj Anet printer povremeno zamijenim glavu za ispis sa laserom pa si tu i tamo mogu nešto i izrezati iz papira ili nešto ugravirati - sve ovisi kakav laser staviš.

Sretno printanje:-)
Natrag na vrh
robertino1985

PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2019 7:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

VlatkoZ Napisao/la:

...
E da, na svoj Anet printer povremeno zamijenim glavu za ispis sa laserom pa si tu i tamo mogu nešto i izrezati iz papira ili nešto ugravirati - sve ovisi kakav laser staviš.

Sretno printanje:-)

Hvala

uzeo bi gotov, i sad ako kažem svojima da se može staviti i laser tražiti će to Very Happy
koliko glava lasera dođe i da li se ona može staviti na gotov printer

Shadowotaku Napisao/la:
...

znači resin je dobar za male a za velike fdm
Natrag na vrh
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2019 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na tvom mjestu uzeo bi rezinski printer.
Kolega ga je nabavio prije pola godine za neke male pare , mislim da ovog.

https://www.gearbest.com/3d-printers--3d-printer-kits/pp_3003582586370344.html?wid=2000001

To je par testnih printova gdje je testirao različite vrste tekučeg rezina. Za maketarske potrebe mislim da je to u ovom momentu najbolje.

Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
VlatkoZ

PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2019 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovaj dodatak s laserom je kod mene bio u uradi sam izvedbi. Trebao bi uložiti malo truda oko toga ali nije ništa strašno. Laser s kontrolera kupiš preko eBay-a, kućište i nosač si isprintas na 3d printeru, inkspace i laser addon instaliras na računalo i onda pustiš masti na volju.
Ovo si možeš sloziti na FDM.
Ima jedna gotova varijanta koju je nedavno izbacio Ender a u pitanju je 3u1 FDM printer sa zamjenski glavama s laserom i gravirkom:-)
Natrag na vrh
robertino1985

PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2019 12:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

VlatkoZ Napisao/la:
...

Hvala, budem ga potražio
Natrag na vrh
VlatkoZ

PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2019 11:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

robertino1985 Napisao/la:
VlatkoZ Napisao/la:
...

Hvala, budem ga potražio

Evo ga da ne tražiš...

https://all3dp.com/1/creality-cp-01-review-3d-printer-specs/
Natrag na vrh
cicarista

Član od: 19 Ruj 2016
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Stu 20, 2019 2:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

VlatkoZ Napisao/la:

Prije godinu dana uzeo Anet A8, kit verzija. Početna ideja je bila da sina uvedem u 3d printanje. Dečko, tada 11 godina, je sam složio printer, ja sam mu samo pomogao oko elektronike.
Prednost kit verzije, naučio je sve o dijelovima printera i načinu rada printera. Nedostatak kit verzije, pa ima puno detalja koje se treba nadograditi da bi printer dobio na preciznosti i kvaliteti ispisa.

Ne znam o kakvom se kitu radi i koje supermoći ima to dijete, ali meni su trebale tri ruke (doslovno), specijalni alati, mikronska preciznost i dani vremena a na kraju svejedno nije radio Sad

Ovo je moj kada je bio "gotov"
Natrag na vrh
VlatkoZ

PorukaUpisano: Sri Stu 20, 2019 11:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam o kakvom se kitu radi i koje supermoći ima to dijete, ali meni su trebale tri ruke (doslovno), specijalni alati, mikronska preciznost i dani vremena a na kraju svejedno nije radio Sad

Ovo je moj kada je bio "gotov"[/quote]

Ma nisu u pitanju nikakve super moći kod djeteta već je u pitanju kit verzija:-)
Sin je slagao ovaj printer:
https://all3dp.com/1/anet-a8-3d-printer-review-diy-kit/

Trebala su mu dva dana jer je ujutro imao školu:-)

Tvoja verzija je malo složenija ali i stabilnija. E sad zašto printer ne radi to bi trebalo malo istražiti, naravno ako u međuvremenu nije sve proradilo:-)
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma