Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2020 3:59 pm Naslov poruke: Bristol Beaufighter Mk.X, stari Airfix, 1/72 |
|
|
Evo i mene sa mojim zadnjim radom, opet po naruđbi...
Dakle stari Airfix (ne ovaj novi kalup) bio je već započet i otpisan kao "neperspektivan", ja sam si dao truda i ipak ga završio. Malo se poigrao sa kokpitom (unutrašnjosti, a kamoli kokpita NEMA, samo okvir u koji usjedne figurica pilota), probao dodati nešto detalja po trupu i pregravirao cijeli avion tamo di sam prešmirglao zakovice prošao sam sa riveterom itd jedino što nisam uspio ,a navodno fali (iako ja na fotki ne vidim taj detalj) je plexiglasna kupolica za antene iza kokpita, jednostavno to je takav specifični oblik koji se ne da izradit već bih ga trebao vacuformirat.. Boje su od frenda Mpukya koje mi je prije par godina zamješao i dobro su sjele, weathering standardan...
Aparat je iz 16.Sqn SAAF, iz Biferna je krenuo 8.1.1945 na napad na Dobovu, a u povratku ga je pogodila PZO iznad Samobora te se nedaleko Samobora i srušio. Posada ga je zapalila i pobjegla u šumu ,ali su ih kasnije uhvatili, a ja sam imao čast prisustvovati traženju lokacije i ostataka te upoznati svjedoka koji je tada kao klinac svjedočio padu i vidio posadu kako bježi u šumu... Ostale detalje će kolega Raus ako stigne...
i za kraj par fotki "u izradi":
ovakav me dočekao:
izrada kokpita
upasivanje istog:
strijelac
malo detalja na hladnjaku:
panelizacija donje str. trupa,izrada otvora za čahure...
 _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2020 4:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlićno si ga odradio 👍 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5776 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2020 6:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Obzirom o kakvoj se maketi radi, stvarno si izvukao maksimum. Kokpit je super ispao, bojanje isto. Sviđa mi se kako izgleda garez iz auspuha i curenja od ulja sa donje stane krila i na kapotazima motora. Jedino mi se malo wash cini pretaman, al mozda je do slika  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sri Jul 08, 2020 7:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Jedino mi se malo wash cini pretaman, al mozda je do slika |
Za panel wash je korišten svjetlo smeđi wash ,ali to tako uvijek ispadne tamnije na fotkama, pogotovo ako je panel dublji ili ako se fotka sa Macro-o... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ino
 | | Član od: 26 Ruj 2008 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2020 9:33 am Naslov poruke: |
|
|
| Gust mi je gledati tvoje makete aviona koji su letjeli (uglavnom pali) na našim prostorima. I ja planiram u skoroj budućnosti napraviti Beau MkX iz 16tog SAAFa ali u 1/48 mjerilu sa slovom X. Dali znas koji je serijski broj imao X? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Jul 11, 2020 4:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Gust mi je gledati tvoje makete aviona koji su letjeli (uglavnom pali) na našim prostorima. I ja planiram u skoroj budućnosti napraviti Beau MkX iz 16tog SAAFa ali u 1/48 mjerilu sa slovom X. Dali znas koji je serijski broj imao X? |
Ne znam ,ali ću provjeriti imam ga na jednoj fotki,ali se serijski broj ne vidi... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ino
|
Upisano: Sub Jul 11, 2020 5:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Da znam,poznata fotka ali nažalost broj se ne vidi. Bio bih ti zahvalan ako mozes ga negdje iskopati  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Jul 11, 2020 5:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Da tog sam X-a i ja mislio raditi za svoju kolekciju...Mislim da ti je najsigurnija opcija poslati PM Rausu ili Zoranu Peteku, ako netko zna to su, između ostalog, njih dvojica... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ino
|
Upisano: Sub Jul 11, 2020 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Davno sam poslao upit na stranicu SAAF heritage,ali nisam dobio nikakav odgovor. Sada radim na 1/48 Venturi iz 25sqn SAAFa. Pa beaufighter mislim nakon nje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
 | | Član od: 02 Velj 2011 | | Poruke: 294 | | Mjesto: Dubrovnik/Bec |
|
Upisano: Ned Jul 12, 2020 9:33 am Naslov poruke: |
|
|
| super je ispao za tu staru maketu. Ja isto planiram SAAF Beufighter i to onaj koji je raketirao hotel Excelsior u Dubrovniku. Kako si rivetirao, da li si imao neke planove? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zoran Petek
| | Član od: 09 Sij 2016 | | Poruke: 318 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 13, 2020 9:12 am Naslov poruke: |
|
|
CONFIDENTIAL
FROM O.C., NO. 16 SQUADRON, S. A. A. F. C.M.F.
TO S.A.O.A., S.A.A,F. ADMIN. H.Q., CAIRO. (In duplicate).
ADVANCED S.A.A,F. H.Q., C.B.F. (In duplicate).
H.Q. B.A.F., R.A.F., C.M.F.
BASE PERSONELL STAFF OFFICER, M. A. A. F.
BASE PERSONELL STAFF OFFICER. (ITALY)
H.Q., 283 Wing, R.A.F., C.M.F.
DATE : 10TH FEBRUARY, 1945.
REFA : 16 SQ 24/34/37.
SUBJECT CIRCUMSTANTIAL REPORT.
LOSS OF BEAUFGHTER Mk. X - R.P, - N.T.998
FROM OPERATIONS ON 8TH FEBRUARY, 1945.
Pilot No. 328687V WS/Lt. Bodley, D.M. - S. A. A. F. - Missing.
Obs/Nav/W. No. 328172V WS/Lt. McClelland. J. - S. A. A. F. - Missing.
16 Squadron, S.A.A.F. Signal P.79 dated 8th February, 1945 refers.
This aircraft was one of a formation of four Beaufighters which
took off from Biferno at 10.50A hours on 8th February, 1945 to attack
Marshalling yards at Dobova in Yugoslavia (45° 56'N 15° 35'E).
The target was attacked at approximately 12.45A hours and intense
accurate 40 M.M., 20 M.M. and light flak was encountered. After breaking off the attack, this aircraft was seen to have the port engine smoking. The pilot feathered the airscrew and pancaked approximately five miles North West of the target at 12.45A hours. A very rough landing appeared to have been made, but both the members of the crew got out of the aircraft and waved to the last Beaufighter. When last seen at 12.50A hours, they appeared to be uninjured and were walking away from the aircraft in a Westerly direction.
(sgd) E.M.Lewis Lt.Col.,
Officer Commanding, No. 16 Squadron. S.A.AF.
Ovo je prijepis izvještaja o obaraoju NT998, u kom krivo navode da je odletio na sjever, a zapravo je otišao na jug.
A ovo su neki od Beaufightera s kodom 'X'.
39 Sqn RAF
NE615/X Italija, VII.44. Solun 8.7.44. Oružano izviđanje s Marauderom 14 Sqn na sjevernom Jadranu 11.7.44. Napad na jedrenjake u Podgorskom kanalu 18.7.44. Oboren za napada na vlak kod Nove Gradiške i pao kod mjesta Bajinci, preko Save, 19.7.44. Na obje zadnje operacije pratnja su bili Mustanzi 213 Sqn.
NV137/X Italija 44. Patrola Zadar-Rijeka 9.10.44.
600 Sqn RAF
V8448 (6-X) Rani, ali dugovječni, Beaufighter VIF. Noćni lovac.
MM900 (6-X) Mk.VIF. Prije u 255 Sqn (koji isto ponekad noću švrlja nad nama). Kasnije u Italiji u 600 Sqn, krajem 44., '6' je tada kod 600 Sqn.
16 Sqn SAAF
NE590/X Oboren 17.6.44.
RD284/X Na kraju rata. Rondele na krilima gore su tad plavo-bijelo-narančasto.
227 Sqn RAF/19 Sqn SAAF
JL619/X Beaufighter VIC. Leti u zadnjim misijama 227 Sqn kod Grčke, prije odlaska u Italiju i preimenovanja u 19 Sqn SAAF.
NV125 Moguće da nosi kod 'X', ali nema potvrde. Pao zbog kvara motora 12.10.44.
272 Sqn RAF
Posljednja RAF-ova obalna eskadrila na Jadranu s TFX, no poznati su mi samo neki raniji s kodom 'X', npr Mk.I T4866/X, VIC EL227/X.
Last but not least - od krampa si napraviio super maketu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pon Jul 13, 2020 4:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Kako si rivetirao, da li si imao neke planove? |
Maketa je bila izrivetirano onako starinski pozitivno ,ja sam nakon popravljanja panela popravio one rivete koje sam pošmirglao, a za panele sam skinuo nacrte s neta ,nikakvi posebno...
@ Z.Petek
Dakle onaj X sa one poznate fotke iznad Jadrana bi trebao biti ovaj NE590/X Oboren 17.6.44.?? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zoran Petek
| | Član od: 09 Sij 2016 | | Poruke: 318 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 13, 2020 10:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Apeolutnio ne, na fotki jew TFX iz 1945. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ino
|
Upisano: Sri Jul 15, 2020 12:05 am Naslov poruke: |
|
|
Uvjek se može računati na Zorana. RD284/X to je valjda taj
koji me zanima.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|