Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 2:14 am Naslov poruke: Fotka mog djeda |
|
|
Moji djedovi su poslije WWII vojsku služili na aerodromima u bivšoj Jugi...
Jedan 4, a drugi 2 i pol godine... Zamislite, kod obojice sam našao ovu jednu fotku da se barem malo aviona vidi...
Ja se iskreno nisam bavio otkrivanjem koji je to avion, ali fotka je iz 1950 godine sa nekog mjesta u Beogradu...
Koji je moj deda... Tko me ikada vidio, neće teško pogoditi... svi kažu da sam isti on...
 _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 2:23 am Naslov poruke: |
|
|
Koji je ovo avion, ne znam ali tko ti je djed, mislim da je skroz desni.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 918 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 2:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Baš jesi pljunuti on... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 3:06 am Naslov poruke: |
|
|
| Ikarus S-49A... zgodna fotkica na kojoj se vidi puno detalja |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
I mislio sam si da je neko Jugo čudo...
Prvo mi pali na pamet Hurricane ili Yak, ali ima puno razlika... Al kažem, nisam išao tražiti... THNX anyway...
Inače deda je bio stolar... U vojsci je radio namještaj, ali mi je spomenuo i jednu sitnicu koja mi se učinila zanimljivom... Kaže da poslije rada nije baš bilo čelika i aluminija na bacanje, pa su mnoge dijelove koji su u originalnoj konstrukciji bili metalni, mijenjali sa drvenim dijelovima...
Kaže da uopće nije bilo problema... oni su dobivali strgane metalne dijelove i radili iste takve drvene... i to najčešće u hangarima uz sam avion...
Kaže da se jdnom iz Beograda u Zagreb vozio "velikim Junkersom" sa nekakvim časnicima (pretpostavljam Ju-52) i da je bilo kao vožnja kamionom... Puhalo i truckalo...
Drugi deda je također bio na aerodromima (nekoliko njih) i bio je pisar, pa je bio i kraće u vojsci... Vozio se jednom u nekom trenažnom dvokrilcu... (ne zna tip)... Kaže isto da se najviše sjeća Junkersa... Očito da je taj Ju-52 na sve ostavio neki dojam  _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 2:14 pm Naslov poruke: |
|
|
ovaj na krilu iznad stajnog trapa (desni.)
Vijeko daj pukni još koju fotku ako je imaš, a Juja je ........  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 2:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Fakat bi, al nemam više...
Kažem, ovo je jedina fotka da se barem malo aviona vidi... _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 6:52 pm Naslov poruke: |
|
|
ja mislio 3. s lijeva  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 9:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome Vikinže isti si deda!  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kinfa-t
 | | Član od: 19 Kol 2006 | | Poruke: 1094 | | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Pet Sij 12, 2007 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Ko jaje jajetu...skoro pa isti  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 13, 2007 10:03 am Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: |
Kaže da uopće nije bilo problema... oni su dobivali strgane metalne dijelove i radili iste takve drvene... i to najčešće u hangarima uz sam avion... |
Ne sjećam se točno za koji(e) avion(e) (mislim da sam to pročitao za Harvarde) ali poznato je da su se izrađivali drveni repni kotači u nedostatku originalnih. Ipak je to bilo vrijeme najžešće kampanje "Informbiroa", a zapadna pomoć još nije počela pristizati.
P.s. Nisam skužio ovo za oba djeda i istoj fotki? Kaj su se tam upoznali i sve dogovorili? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 13, 2007 10:08 am Naslov poruke: |
|
|
Btw. bilo bi lijepo da i ostali članovi foruma koji u obiteljskim albumima imaju poneku ovakvu fotku (a inače nemaju povijesni "fetiš"), slijede Vjekin primjer i podijele s nama zainteresiranima poneku fotkicu.
A nebi se čudio da se nađe još ponešto, jer "jabuka ne pada daleko od stabla" - Vjeko je očiti primjer - tnx btw. što si podijelio s nama. Nije mnogo, al pričinjava zadovoljstvo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Sij 13, 2007 1:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| evo budem ja prelude cim nabavim skener |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Sub Sij 13, 2007 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | 0viking0 Napisao/la: |
Kaže da uopće nije bilo problema... oni su dobivali strgane metalne dijelove i radili iste takve drvene... i to najčešće u hangarima uz sam avion... |
Ne sjećam se točno za koji(e) avion(e) (mislim da sam to pročitao za Harvarde) ali poznato je da su se izrađivali drveni repni kotači u nedostatku originalnih. Ipak je to bilo vrijeme najžešće kampanje "Informbiroa", a zapadna pomoć još nije počela pristizati.
P.s. Nisam skužio ovo za oba djeda i istoj fotki? Kaj su se tam upoznali i sve dogovorili? |
Ma ne... oni jesu bili otprilike istovremeno u vojsci, ali ne na istom mjestu... Oba su bila na aerodromima, ali ne istima... Na slici je samo jedan djed... (mamin otac) _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|