Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 21, 2007 3:06 pm Naslov poruke: ? > NA+?? |
|
|
Doista ne znam o kojem je zrakoplovu riječ, pa molim pomoć:
Inače, na fotografiji su hrvatski letači na školovanju u Austriji ili Njemačkoj (?) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 21, 2007 7:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Siebel Si-202A
Si-202A
Si-202B
Najuočljivija razlika je vertikalac, vrh na A je ravan, a na B je zaobljen. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 1:26 am Naslov poruke: |
|
|
Tnx stari.
Inače, ružnog li aviona, sve me mrzi napisat ovo "avion", prije bih ga nazvao "krilatom kartonskom kutijom"...
Inače, na ovoj fotografiji bi trebao biti Josip Krasnik koji je ovdje na školovanju, vjerojatno na uzletištu Thallerhof kod Graza.
Interesantna je priča o tom pilotu koji je 7. svibnja 1945. zrakoplovom pokušao prebjeći na zapad, međutim zbog kvara na motoru (sabotaža?) prislino su se spustili negdje kod Dobove i nastavili vozilom dalje... Kasnije, nakon mnogo peripetija (1947/1948) osvanuo je s ekipom Mate Dukovca u Siriji i letio na Harvardima u 1. izraelsko-arapskom ratu.
Da se vratim na 7. svibnja 1945.; obzirom nije bio sâm u tom avionu, a obzirom na datum i mjesto spuštanja, ova me priča jako vuče na enigmu zvanu "Me-110G"...
Možda bi ga se moglo priupitati... U vrijeme štampanja knjižice iz koje crpim ove informacije (1999.) još je bio živ u Kanadi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 1:44 am Naslov poruke: |
|
|
E sad si pogodio, kao prstom u med
U tom, drugom Me 110 VZ NDH, jeste bio Josip Krasnik i jedan mehaničar. Prema informaciji koju ja imam, sletili su kraj Brežica (i koliko se sjećam, to se poklapa s podatkom u popisu 'pronađenih' zrakoplova nakon 8.5.1945.). Naravno, razlog prinudnog slijetanja je bio - šećer. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 1:55 am Naslov poruke: |
|
|
| markojeras Napisao/la: | E sad si pogodio, kao prstom u med
U tom, drugom Me 110 VZ NDH, jeste bio Josip Krasnik i jedan mehaničar. Prema informaciji koju ja imam, sletili su kraj Brežica (i koliko se sjećam, to se poklapa s podatkom u popisu 'pronađenih' zrakoplova nakon 8.5.1945.). Naravno, razlog prinudnog slijetanja je bio - šećer. |
Bolje reći prstom "u šećer", ... a?
Vidiš kaj radi intuicija...
Nego jel čovjek živ i jel ga netko intervuirao pobliže u svezi te 110-tke?
Inače, ja pak imam informaciju da je 110-tkom pokušao preletjeti izvjesni natporučnik Dragutin (?) Mišić (ili Mihić), barem tako navodi moj izvor. S tim kaj je on rekao 6. svibnja (majko mila kak ti ljudi pamte ...). I sjeća se da su čak uzeli i pesa sa sobom u kabinu. Jel možda imaš to ime negdje u bilješkama ili dokumentima? Ne od pesa ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 2:44 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Inače, ja pak imam informaciju da je 110-tkom pokušao preletjeti izvjesni natporučnik Dragutin (?) Mišić (ili Mihić), barem tako navodi moj izvor. S tim kaj je on rekao 6. svibnja (majko mila kak ti ljudi pamte ...). I sjeća se da su čak uzeli i pesa sa sobom u kabinu. |
OK pes je letil ,a dal taj tvoj izvor ima nama zanimljiviju informaciju o bojama i maskirnoj shemi Bf-110...  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Ice Demon
 | | Član od: 26 Pro 2006 | | Poruke: 383 | | Mjesto: Marija Bistrica |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 12:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome mi je smijesan avion...
Gle, covjek ga podigne i nosi/vozi na ramenu.  _________________ Proizvodi se: Tornado F.3
Na lageru: BV-222 V-2 Wiking
Vega 1000, 2.5 konja kompresor... Farba ko ludo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 1:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ice Demon Napisao/la: | Bome mi je smijesan avion...
Gle, covjek ga podigne i nosi/vozi na ramenu.  |
A mi to ne vidimo, a?
Ajd molim te ovakve genijalne ekspertize zadrži za sebe. Ili forume tipa "Ivica & Marica". Ok. i ja sam se malo našalio, al onak usput, kroz post u kojem sam nešto i napisao. Mislim, di bi došli kad bi svi naglas razmišljali i pisali o tome. Otvori svoj "blog" pa piši svoj zapažanja "o životu općenito" tamo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 1:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | Ice Demon Napisao/la: | Bome mi je smijesan avion...
Gle, covjek ga podigne i nosi/vozi na ramenu.  |
A mi to ne vidimo, a?
Ajd molim te ovakve genijalne ekspertize zadrži za sebe. Ili forume tipa "Ivica & Marica". Ok. i ja sam se malo našalio, al onak usput, kroz post u kojem sam nešto i napisao. Mislim, di bi došli kad bi svi naglas razmišljali i pisali o tome. Otvori svoj "blog" pa piši svoj zapažanja "o životu općenito" tamo. |
Dali je moguče da je ova SI-202B s Tigrove fotke i tvoj isti avion.
dali je taj Bf-110 u Brežicama onaj za kojeg su kružlie glasine da je još tamo negdje u nečijem štaglju i da ga neki seljan čuva zatrpanog s slamom?
PS: a zašto nebi smjeli iznositi svoje mišljenje pa ne mora sve bit strogo ozbiljno, pa ovo je ipak forum= druženje pa tako i mjesto za šalu, istina virtualnu.  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 4:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: |
Dali je moguče da je ova SI-202B s Tigrove fotke i tvoj isti avion. |
Ajd pogledaj malo bolje... I kaj vidiš?
| Karaya Napisao/la: | | dali je taj Bf-110 u Brežicama onaj za kojeg su kružlie glasine da je još tamo negdje u nečijem štaglju i da ga neki seljan čuva zatrpanog s slamom? |
bogami netko ima mašte...
| Karaya Napisao/la: | PS: a zašto nebi smjeli iznositi svoje mišljenje pa ne mora sve bit strogo ozbiljno, pa ovo je ipak forum= druženje pa tako i mjesto za šalu, istina virtualnu.  |
... ja se ipak volim smijati i družiti "naglas", a ne tipkovnicom. Bit će da me malo pregazilo vrijeme...
Slažem se, treba doista imati mjeru i s (prekoračivanjem) ozbiljnosti bez "safta i začina", ali bogami mislim da treba imati mjeru i s izljevima tipa "dječjeg vrtića". Možda nije popularno to kaj sam napisal i netko mi zamjeri, ali mislim da ovaj forum ipak nije zamišljen kao "teletabis" forum (sori ne znam kak se piše...) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 9:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | markojeras Napisao/la:
E sad si pogodio, kao prstom u med
U tom, drugom Me 110 VZ NDH, jeste bio Josip Krasnik i jedan mehaničar. Prema informaciji koju ja imam, sletili su kraj Brežica (i koliko se sjećam, to se poklapa s podatkom u popisu 'pronađenih' zrakoplova nakon 8.5.1945.). Naravno, razlog prinudnog slijetanja je bio - šećer.
Bolje reći prstom "u šećer", ... a?
Vidiš kaj radi intuicija...
Nego jel čovjek živ i jel ga netko intervuirao pobliže u svezi te 110-tke?
Inače, ja pak imam informaciju da je 110-tkom pokušao preletjeti izvjesni natporučnik Dragutin (?) Mišić (ili Mihić), barem tako navodi moj izvor. S tim kaj je on rekao 6. svibnja (majko mila kak ti ljudi pamte ...). I sjeća se da su čak uzeli i pesa sa sobom u kabinu. Jel možda imaš to ime negdje u bilješkama ili dokumentima? Ne od pesa ... |
Ajd da jednom i ja probam biti koristan ,a pošto Jeras još nije odgovorio na tvoj upit.
Ja sam svojevremeno sastavil nekakvi popis za sebe pilota koji se spomiju u knjigama o ZNDH koje imam doma pa sam tako uspio iskopati i Mišića i Mihića
Dakle jedan vodnik Dragomir Mišič je bio u Legiji sa lovcima pred kraj prve ture u Rusiju ,a jedan Satnik Mihić je bil nastavni u pilotskoj školi u Borovu. Po meni prije da se radi o prvome. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Poky, zakaj da se ponavljam...tim Me 110 je pilotirao Josip Krasnik. Krasnik je bio živ kad ga je netko intervjuirao. A kakve bi ti, Robi, želio 'pobliže podatke' o tom Me 110?
Fotke nema. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 10:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam skužil da se radi o dva Me-110 i preletima dva različita dana.
Može onda malo ukratko o gosp. Krasniku čin i di je prije letal (postrojba) _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 11:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nemam te podatke. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pet Velj 23, 2007 1:34 am Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Ja sam skužil da se radi o dva Me-110 i preletima dva različita dana.
Može onda malo ukratko o gosp. Krasniku čin i di je prije letal (postrojba) |
To bi i ja volio, jer bi moglo značiti da je bilo više od dvije 110-tke, ali ako je relevantan podatak da je ZNDH dobilo samo dvije - od kojih je jedna uništena nešto ranije, onda sam ipak sklon više vjerovati Krasniku. Moj je izvor u to vrijeme bio oružar (mehaničar strijelac) na Borongaju i neću mu zamjeriti ako su mu se neke stvari pomiješale nakon 60-tak godina ... Al nazvat ću ga opet ovih dana da ga pitam za zdravlje i da vidim da li će ponovit istu priču (i možda dodati neke detalje...).
U svakom slučaju, Krasnik bi se toga sasvim sigurno i s razlogom mogao (valjda i trebao) bolje sjećati.
Nego, koje je prvo ime tog satnika Mihića kojeg imaš u svojim bilješkama?
P.s. Ne piše puno o Krasniku osim ovog što sam već naveo, tek da se prvo školovao u zrakopl. školskoj pukovniji u Petrovaradinu (1942), 1943. odlazi na jedriličarski tečaj u Veliku Goricu, a od jeseni te godine nastavlja izobrazbu u Grazu (Thallerhof), gdje je pretpostavljam i snimljena gornja fotka. Početkom 1945. vraća se u Hrvatsku te je raspoređen na službu u zagrebačkoj zračnoj luci (ne navodi se kojoj).
Preporučam ti knjižicu "Krila Vrbanje - Vrbanjci u zrakoplovstvu 1925-1945." /autor Ivica Ćosić-Bukvin/ iz koje i crpim ove podatke, a najbolje da za nju direktno kontaktiraš autora (pokušaj naći broj u tel. imeniku, pozivni 032), pa ga možeš usput priupitati i za detalje o Krasniku, ako je s njim (bio) u vezi. Javi što je bilo...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|