Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 7:42 pm Naslov poruke: OOB vs. dodaci |
|
|
Kako radite makete zrakoplova, ravno iz kutije, kakve jesu, ili provedete sate i sate uspoređujući maketu sa stvarnim zrakoplovom, ubacujući višestruku vrijednost makete u rezinima i jetkovini?
Ja (nažalost? ) spadam u ove druge.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 7:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nikad još nisam radio sa rezinima, no volim neke sitnice na modelima skrečat, da dodam malo osobnosti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nikada ne slažem makete izravno "iz kutije" bez bojanja i sl. nego se sve boja prije sklapanja i po uputama. Kod Revella obavezno provjeravam točnost boja uspoređujući s fotografijama pravih jer je revell pun grešaka što se tiče boja. Do sada sam radio samo jednu maketu s resin dijelovima (Italeri, 1/35, M1 Abrams) i mogu reći da su resin dijelovi super stvar. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| OOB uključuje bojanje makete, ali bez skrečanja i dodataka. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako je moguće - iz kutije, uz neke korekcije ako su potrebne, dodatak pojaseva, žica, antena i eventualno repozicioniranje upravljačkih površina, da maketa djeluje malo prirodnije.
Kako su makete sve kvalitetnije, ponekad je kupovanje rezina ili jetkanih setova pravo bacanje novaca. Ti dodatni setovi niti su uvijek točni, niti su neki pomak u odnosu na ono što se dobije u kutiji. Vidio sam rezinske setove koji su kopija dijelova iz makete za koju su namijenjeni uz dodatak par žičica i pojaseva. a za masnu lovu.
Doduše, investirao sam u neke setove, a sad mi je pomalo žao love koju sam mogao usmjeriti u nešto korisnije. Ali, čovjek uči dok živi i bedast umre. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| zbocek Napisao/la: | | OOB uključuje bojanje makete, ali bez skrečanja i dodataka. |
Britanski IPMS dozvoljava dodatke poput antena, žica, pojaseva i sitnih detalja, ali bez ikakvih zahvata u originalnu plastiku. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:14 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 12:56 am Naslov poruke: |
|
|
Do sad nisam vidio ni jednu maketu koja sa može sastaviti iz kutije (OOB) bez barem manjih ispravki. Šemama proizvođača uopće ne vjerujem-bez fotografija i literature ništa. Razni setovi za obogaćivanje su katkad odlična stvar, a katkad nepotrebno pretjerivanje, ovisno o maketi. Inače, ne idem u ispravkama do zadnje pojedinosti, ako maketa izgleda sasvim prihvatljivo sa svojim manama.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Pretetinec |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 8:44 am Naslov poruke: |
|
|
Najvec slazem sam kak je f kutiji.
Probal sam jemput nekaj dodavati, am pak je ne bas ispalo dobro (tak je bilo dobro, kaj sam maketu hitil)...
Tu i tam napravim nekaj (kaksu antenu i tak neksni sitnesi dio). _________________ Ja - Mario
Proud to be Međimurec... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 9:01 am Naslov poruke: |
|
|
Kada se odlučim raditi neku maketu,prvo pregledam referentne fotke stvarnog objekta te ih usporedim sa stanjem u kutiji.Tu se već na prvi pogled vide razlike, pa od tuda i kreće razmišljanje:..fali to to i to, ovo bi se relativno lako moglo izvesti, ovo malo teže, ovo sa onim čime raspolažem nikako, dakle,dvije od tri stvari se mogu napraviti u kućnoj radinosti, ok, nema nabave dodatnih stvari.Ili obrnuto, stvari su tako "falš" izvedene da nema šanse da to prođe, idemo u nabavku resina, a slaganje ostavljamo dok ne stigne sve što mislim da treba, ili što sam si odlučio priuštiti.
Ali nisam baš "zadrti" detaljist.Dozvoljavam da se stvarni objekt i maketa razlikuju, i ne pazim na svaku zakovicu,nitnu i sl.Ponekad urežem panele ako su pogrešni, i ako to bode oči.Ali samo ponekad.
Koji put slažem OOB,zabave radi i opuštanja.
Volim svoj hobi i ne želim da se opterećujem time da li će netko pronaći kakvu grešku na maketi, bilo u obliku ili boji.
von Stuck: poruka promijenjena dana: Uto Pro 06, 2005 12:30 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 12:10 pm Naslov poruke: Re: OOB vs. dodaci |
|
|
| zbocek Napisao/la: | | Kako radite makete zrakoplova, ravno iz kutije, kakve jesu, ili provedete sate i sate uspoređujući maketu sa stvarnim zrakoplovom |
Kada maketu otvorim iz kutije procjenim dali zaslužuje da je opremim dodatnom opremom ili sastavim OOB.No moram priznati da mi je najveći gušt sastaviti maketu iz kutije,mada sam i ja žrtva sindroma PE i resinskih dodataka. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 2:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| ja opremam sa resinom, ako je potreban, pe pojaseve i instrument plocu uglavnom uvijek koristim, kombiniram najcesce sa scratchom, nikada ne radim OOB mada bih htio ali kada krenem jednostavno moram krenut komplicirati. U zadnje vrijeme imam tendenciju kupovanja manje setova ali vise scratcha. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Ako je moguće - iz kutije, uz neke korekcije ako su potrebne, dodatak pojaseva, žica, antena i eventualno repozicioniranje upravljačkih površina, da maketa djeluje malo prirodnije.
Kako su makete sve kvalitetnije, ponekad je kupovanje rezina ili jetkanih setova pravo bacanje novaca. Ti dodatni setovi niti su uvijek točni, niti su neki pomak u odnosu na ono što se dobije u kutiji. Vidio sam rezinske setove koji su kopija dijelova iz makete za koju su namijenjeni uz dodatak par žičica i pojaseva. a za masnu lovu.
|
Ja se slazem sa gornjim navodom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TISO
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 340 | | Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2005 3:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Budimo otvoreni svatko ima svoj ''fetiš'' kod makete.
Kod mene su to kokpit, flapovi i višinsko kormilo v zamiku. Za mene maketa aviona brez toga skoro ne postoji a sve ostalo mi je pretjerivanje.
Ali na primer neki moj kolega očito ne može da napravi avion a da ne otvori mašinu. Nekima je to kamuflaža pa naprave mali miljun maketa istog tipa aviona u najraznijim barvnim kombinacijama.
Što se tiče dodataka ja često upotrebljavam PART-ove fotojedkiče (po pravilu daju flapove i okvir kabine). Slaba strana njihovih setova je, da ponekad malo komplikuju (npr. 7 djelova za komandnu palicu i 9 djelova za ručice za gas kod LaGG-3 u 1/72 ali efekt je VAUUU ) a ponekad zaborave konstrukciju na krilu ispod flapova (LaGG-3, PZL P-37, Jak-9) pa ju je potrebno skrečirati.
Resine ne upotrbljavam baš često jer je sa njima uobičajeno puno muke. _________________ The most important fluids in aviation are coffe and beer. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 10:37 pm Naslov poruke: Re: OOB vs. dodaci |
|
|
| zbocek Napisao/la: | Kako radite makete zrakoplova, ravno iz kutije, kakve jesu, ili provedete sate i sate uspoređujući maketu sa stvarnim zrakoplovom, ubacujući višestruku vrijednost makete u rezinima i jetkovini?
Ja (nažalost? ) spadam u ove druge.... |
Najveca je uzivancija uzeti relativno kvalitetnu maketu zrakoplova-propelerca koji nema jako velike prozirne povrsine, pa ga napraviti sa zatvorenim cockpitom, zatvorenim motorom i sl. Samo pofarbas cockpit, dodas par trakica (za pojaseve na sjedalu) i zatvoris ga. Od ostalog "scretchanja" je najcesce dovoljno sa trakicom plastike zatvoriti kutiju stajnog trapa (nekada niti to) i poljepiti ostatak dijelova. Onda je glavna fora farbanje.
Resini i metali su muka. Isplati se i kupiti i stavljati jedino ako radis turbo-rasklopljeni zrakoplov (na nekakvoj diorami)... . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|