Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

vrlo glupo pitanje
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 3:36 am    Naslov poruke: vrlo glupo pitanje Citiraj ovaj komentar

nikad mi nije bilo jasno, a ni sada nije, sto znaci Bf (Messerschmitt Bf-109)???

znam da je pitanje glupo, molim nemojte me tući Embarassed Crying or Very sad LOL umire
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 4:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao prvo, nema glupih pitanja, pa se opusti.
Bf je kratica od Bayerische Flugzeugwerke, a tako se ranije zvala tvornica koja je kasnije prozvana po konstruktoru Willyu Messerschmittu.
Tek promjenom naziva tvornice su i avioni promijenili kraticu iz Bf u Me, tako da su svi rani Messerschmitti 109 nosili oznaku Bf (varijante B,C,D i rani E), a kasniji oznaku Me (kasni E,F,G,H,J,K,L,T,X i Z).
Inače je zanimljivo da su u Kraljevini Jugoslaviji svoje Messerschmitte otpočetka označavali s Me, iako su bili varijante E-3a.
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 7:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zahvaljujem na objasnjenju...
sve najbolje u Novoj godini Tulumarko
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala, također! U zdravlje
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 4:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mala ispravka...Oznaka Bf-109 nije mijenjana u Me-109, bez obzira na promjenu imena tvornice, samo su projekti započeti i ostvareni poslije promjene dobili prefiks Me-kao Me-163 Comet ili Me-262 Schwalbe. Prema tome kasni Messerschmitt-i su Bf-109 F,G i K sa svojim podvarijantama, ovisno o opremi i motoru, kao npr. Bf-109 G-14 ASy, Bf-109 F-4Z Trop., Bf-109 G-6/ R-6..... Cool Very Happy Lud bozic
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 8:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, hm, ne bih se baš složio...
Evo priloga kao protuargument:
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 9:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaključak višegodišnje rasprave povjesničara bio je da su obe oznake ispravne.
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 12:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U službenoj dokumentaciji RLM-a tijekom 2.s.r. su korištene obje oznake (Bf 109 i Me 109).

Lp!
Marko
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 10:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, da...Ja sam se oslonio na literaturu u kojoj mahom stoji prefiks Bf... Rolling Eyes
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 12:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa ja mislim da je BF tvornička oznaka, a Me vojna.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
markojeras

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 9:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma ne, obje oznake je koristila i vojska i tvornice. Nema pravila. Za primjer: službene liste gubitaka Luftwaffe sadrže oznaku Bf a službena dokumentacija zrakoplova na naslovici ima oznaku Me već od Emila.
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozda je sa sirenjem proizvodnje na druge tvornice postajalo neprecizno oznacavati zrakoplov po samo jednoj od njih (pa makr to bila i "originalna", bavarska), pa je bolje bilo po konstruktoru...

Kada bi se oznacavalo po tvornici, onda bi se neki Arado Ar-96 trebao zvati Letov Ar-96... Laughing
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 11:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drugačija je pozadina te priče. Naime, Ernest Udet je bio protiv toga da se zrakoplov konstruktora Williya Messerschmitta zove po njemu, pa je naredio da se koristi oznaka tvornice za koju je radio konstruktor. A onda je Udet poginuo...
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 12:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Drugačija je pozadina te priče. Naime, Ernest Udet je bio protiv toga da se zrakoplov konstruktora Williya Messerschmitta zove po njemu, pa je naredio da se koristi oznaka tvornice za koju je radio konstruktor. A onda je Udet poginuo...

Hmm.. Udet je bio faca.. a i Willy takodjer... Bas me zanima pozadina tog sukoba (ili razlog Udetove zabrane)...
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 3:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Mala ispravka...Oznaka Bf-109 nije mijenjana u Me-109, bez obzira na promjenu imena tvornice, samo su projekti započeti i ostvareni poslije promjene dobili prefiks Me-kao Me-163 Comet ili Me-262 Schwalbe. Prema tome kasni Messerschmitt-i su Bf-109 F,G i K sa svojim podvarijantama, ovisno o opremi i motoru, kao npr. Bf-109 G-14 ASy, Bf-109 F-4Z Trop., Bf-109 G-6/ R-6.....

Ako cemo vec ispravljat...
...izmedju slova (Bf, Me, He...) i brojeva (109, 110, 219....) ne postoji crtica. Znaci Bf 109.
U Talijana pak; Fiat Cr. 42, Ca. 311...itd.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma