Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 3:36 am Naslov poruke: vrlo glupo pitanje |
|
|
nikad mi nije bilo jasno, a ni sada nije, sto znaci Bf (Messerschmitt Bf-109)???
znam da je pitanje glupo, molim nemojte me tući  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 4:59 am Naslov poruke: |
|
|
Kao prvo, nema glupih pitanja, pa se opusti.
Bf je kratica od Bayerische Flugzeugwerke, a tako se ranije zvala tvornica koja je kasnije prozvana po konstruktoru Willyu Messerschmittu.
Tek promjenom naziva tvornice su i avioni promijenili kraticu iz Bf u Me, tako da su svi rani Messerschmitti 109 nosili oznaku Bf (varijante B,C,D i rani E), a kasniji oznaku Me (kasni E,F,G,H,J,K,L,T,X i Z).
Inače je zanimljivo da su u Kraljevini Jugoslaviji svoje Messerschmitte otpočetka označavali s Me, iako su bili varijante E-3a. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 7:54 am Naslov poruke: |
|
|
zahvaljujem na objasnjenju...
sve najbolje u Novoj godini  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala, također!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 4:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Mala ispravka...Oznaka Bf-109 nije mijenjana u Me-109, bez obzira na promjenu imena tvornice, samo su projekti započeti i ostvareni poslije promjene dobili prefiks Me-kao Me-163 Comet ili Me-262 Schwalbe. Prema tome kasni Messerschmitt-i su Bf-109 F,G i K sa svojim podvarijantama, ovisno o opremi i motoru, kao npr. Bf-109 G-14 ASy, Bf-109 F-4Z Trop., Bf-109 G-6/ R-6.....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm, hm, ne bih se baš složio...
Evo priloga kao protuargument:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 01, 2006 9:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zaključak višegodišnje rasprave povjesničara bio je da su obe oznake ispravne. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 02, 2006 12:32 am Naslov poruke: |
|
|
U službenoj dokumentaciji RLM-a tijekom 2.s.r. su korištene obje oznake (Bf 109 i Me 109).
Lp!
Marko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 02, 2006 10:53 am Naslov poruke: |
|
|
Hm, da...Ja sam se oslonio na literaturu u kojoj mahom stoji prefiks Bf...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 12:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Pa ja mislim da je BF tvornička oznaka, a Me vojna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 9:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Ma ne, obje oznake je koristila i vojska i tvornice. Nema pravila. Za primjer: službene liste gubitaka Luftwaffe sadrže oznaku Bf a službena dokumentacija zrakoplova na naslovici ima oznaku Me već od Emila. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
Mozda je sa sirenjem proizvodnje na druge tvornice postajalo neprecizno oznacavati zrakoplov po samo jednoj od njih (pa makr to bila i "originalna", bavarska), pa je bolje bilo po konstruktoru...
Kada bi se oznacavalo po tvornici, onda bi se neki Arado Ar-96 trebao zvati Letov Ar-96...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 11:36 am Naslov poruke: |
|
|
| Drugačija je pozadina te priče. Naime, Ernest Udet je bio protiv toga da se zrakoplov konstruktora Williya Messerschmitta zove po njemu, pa je naredio da se koristi oznaka tvornice za koju je radio konstruktor. A onda je Udet poginuo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 12:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| markojeras Napisao/la: | | Drugačija je pozadina te priče. Naime, Ernest Udet je bio protiv toga da se zrakoplov konstruktora Williya Messerschmitta zove po njemu, pa je naredio da se koristi oznaka tvornice za koju je radio konstruktor. A onda je Udet poginuo... |
Hmm.. Udet je bio faca.. a i Willy takodjer... Bas me zanima pozadina tog sukoba (ili razlog Udetove zabrane)... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2006 3:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Mala ispravka...Oznaka Bf-109 nije mijenjana u Me-109, bez obzira na promjenu imena tvornice, samo su projekti započeti i ostvareni poslije promjene dobili prefiks Me-kao Me-163 Comet ili Me-262 Schwalbe. Prema tome kasni Messerschmitt-i su Bf-109 F,G i K sa svojim podvarijantama, ovisno o opremi i motoru, kao npr. Bf-109 G-14 ASy, Bf-109 F-4Z Trop., Bf-109 G-6/ R-6..... |
Ako cemo vec ispravljat...
...izmedju slova (Bf, Me, He...) i brojeva (109, 110, 219....) ne postoji crtica. Znaci Bf 109.
U Talijana pak; Fiat Cr. 42, Ca. 311...itd. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|