Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

nacrti za hrvatske povjesne brodove

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
max
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 15, 2007 11:27 am    Naslov poruke: nacrti za hrvatske povjesne brodove Citiraj ovaj komentar

bok svima!ovdje još jedan brodomaketar početnik.zanima me izgradnja samo drvenih maketa i to samo hrvatskih povjesnih brodova npr.dubrovačka galija,galijun,karaka,neva,hvarska galija sv.jerolim,šambek i slično.nemam baš iskustva glede ove grane maketarstva pa bih molio za pomoč glede savjeta,nacrta,gdje nabavit materijal,alat i slično!odlučio sam se izradu hrvatskih brodova jer smatram da je hrvatska u povjesti imala prekrasne brodove nakoje možemo biti ponosni i koje jednostavno treba ovjekovječiti ako ništa drugo u maketama.pozdrav max
Natrag na vrh
trpanj

Član od: 24 Ožu 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Kol 23, 2007 9:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako je! Svaka čast! Ja se također trudim napraviti malu zbirku starih brodova i brodica iz mog rodnog pelješkog kraja. Tako da se trudim nabavit neke stare slike da imam po ćemu radit. Mislim da se takva povijest ne smije izgubit, ali nažalost to malo po malo nestaje.
vedro
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 29, 2007 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja san isto se okrenuo nasem moru. Ja iman jednu staru knjizicu sa nacrtima koji se mogu uvecavat i konkretnim objasnjenjima kako sta napravit. U knjizi su dani nacrti Dubrovacke nave, hrvatskog broda iz X st., sagitte, peliga, bracere nekoliko brodova iz NOB-a koji su bili prepravljeni ribarski brodovi (osim NB-11) i SB Jadran.
Ja san prije godinu dana bio i u NSBu di sam gledao i kopirao neke nacrte iz onog starok magazina Karaka di je bilo nekoliko lipih nacrta.

Ako te zanima neki od nacrta koje ja iman iz gore navedenih knjiga, istina bog u digitalnom obliku, samo sejavi pa ti ja posaljem ili se dogovorimo pa ja to fino zapoham na CD .

Jos jednu dobru knjizicu, formata A3 Cool , mozes kupit na ulazu u Tehnicki muzej. Tu su dani opisi, slike i nacrti, opet umanjeni, brodovica koji su plovili po Jadranu. Tu se ide od brodica od 3-4 metra duzine do trabakula svojih 11-12 metara. Knjiga je jako lipa i nije skupa pa je zdusno preporucam.

Sta se alata i materijala tice to, nasrecu, u Zagrebu nije problem, a nazalost to je samo u Zagrebu. Sav potrebni alat (pilice za sperplocu, male raspice, razni brusni papiri, skalpeli, pa onda elektricni alati koji mogu biti od pomoci kao sto je Proxxonova mala busilica, brusilica itd itd sve se moze nac u Bauhausa i Peveca. Bauhaus takodjer ima i dobar izbor letvica (njihovu sperplocu nebi preporucio) raznih oblika i dimenzija.
Za sperplocu preporucam firmu Furnir, a tu je jos sve bolji docan u Zagrebackoj HMS. Tu je jako dobar izbor drvenog materijala: sper, letvice, furnir...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma