Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| profa
 | | Član od: 01 Lip 2007 | | Poruke: 77 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2007 1:14 am Naslov poruke: Fotografije Bre XIX, Kraljevo |
|
|
Nije bas hrvatska istorija, ali opet - je istorija
Onomad (ima tome 100 i koja godina) sam trazio po oglasima maketu Bre 19 u 1/72...
Tada sam obecao i slike iz 1936 (ako se ne varam) - naime, moj pokojni deda je bio u Kraljevskoj fabrici u vojsci kao mehanicar i pilot na Bregi, i bas bi mi prijalo da napravim jedan od njegovih aviona...
Fotografije su bile negde u porodicnoj riznici svacega, i stalno sam (do juce) zaboravljao da ih potrazim. Juce su nadjene, a danas skenirane
Na zalost, nemam prakticno nikakvu referencu ili prateci tekst . Ono sto bih znao da napisem znate i svi prisutni na ovom forumu... Videcu da se jos porazgovaram sa stricem, on mozda zna nesto vise
Na ovom je, ako se ne varam, povredio rame pri izletanju:
Deda je prvi sleva:
Deda pored propelera:
Ima ga i na ostalim slikama (da ne detaljisem previse)
Eto... ako neko ima neke detalje (narocito o brojevima 96 i 1406), nek' mi ih javi - bicu vrlo zahvalan!!
Pozdrav! _________________ u radu: davno sam zaboravio broj i redosled... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2007 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovdje ti ima svega i svacega. Na petoj slici odozgo ti je Potez 25 sa Lorraine motorom, na posljednjoj je Brandenburg, cini mi se varijanta C1. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2007 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kad bolje pogledam ipak se radi o Malom Brandenburgu, dakle varijanta B1. Vidi se i bijela crta uzduz trupa sto je bila oznaka skolskih aviona. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| profa
|
Upisano: Pon Ruj 03, 2007 3:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma znam i za Poteza i za Brandenburga - to je ono sto sam napisao - "Ono sto bih znao da napisem znate i svi prisutni na ovom forumu..."
Ono sto ne znam su detalji udesa, jedinice, vremena nastanka fotografija...
Na zalost, ni deda ni otac nisu vise medju nama , pa nemam koga da pitam... _________________ u radu: davno sam zaboravio broj i redosled... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 04, 2007 10:54 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast Profo, fotografije su odlične! I ne brini, stavio si to u posve ispravnu rubriku, zrakoplovstvo kraljevine, kao i Bregejci su takodjer dio hrvatske povijesti.
Vidi sa stricem da li zna on još ponešto o lokacijama etc., a što se tiče ovih dvaju Bregejaca za koje si pitao, ono što se vidi jest da je No.96 bio s Lorraine-Dietrich 12Db motorom od 400 KS koji su bili namješteni u A2 (izvidničke) aparate, dok je ovaj No.1046 najvjerojatnije (ne vidi se motor najbolje) imao Hispano-Suiza 12Hb motor od 500 KS koji su bili namještani u B2 (bombarderske) inačice.
No.1061 "noćno osvetlenje" bi mogao biti čak i s Renault motorom što je bila rjeđa konfiguracija u VVKJ, ali ne mogu tvrditi jer se motor sprijeda ne vidi. U svakom slučaju isključujem Hispano kod ovog aviona, dakle ili Lorraine ili Renault.
Ovi ti podaci u ovom trenu možda i neće puno značiti, ali bi ti mogli biti korisni jednog dana kad se odlučiš raditi maketu ... Kad netko konačno ponudi nešto kvalitetno ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| profa
|
Upisano: Uto Ruj 04, 2007 11:45 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala Prelude, podaci koje si dao u svakom slučaju znače, makar i za kasnije
Stric mi nažalost ne može baš mnogo pomoći, sem u vremenskim okvirima (zna tačno kad je deda bio u vojsci). S druge strane, s obzirom da se radi o Kraljevu, pretpostavljam da je lokacija aerodrom Lađevci.
Videću da stupim u kontakt s ljudima iz muzeja, možda oni imaju nešto o ovim avionima... Bićete obavešteni, u svakom slučaju!
Još samo da dočekamo dobru maketu...  _________________ u radu: davno sam zaboravio broj i redosled... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Ruj 04, 2007 2:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| profa Napisao/la: |
Stric mi nažalost ne može baš mnogo pomoći, sem u vremenskim okvirima (zna tačno kad je deda bio u vojsci). S druge strane, s obzirom da se radi o Kraljevu, pretpostavljam da je lokacija aerodrom Lađevci.
|
E, mislim da neće biti Lađevci, jer je stari aerodrom u Kraljevu bio bliže gradu, a sada je faktički deo grada, čak se taj deo grada i zove "Stari aerodrom", to je kod Mašinskog fakulteta ako se ne varam.
Kraljevo je tridesetih godina bilo mnogo, mnogo manje nego što je danas  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| profa
|
Upisano: Sri Ruj 05, 2007 1:20 am Naslov poruke: Geografska lokacija |
|
|
Hvala Risto, detalj koji nisam znao (bio sam u KV jedno dvaput u zivotu - mea culpa...)
Danas sam saznao par detalja i dve moguce opcije:
I (verovatnija) slike su nastale u Kraljevu 1938-41; deda je radio na aerodromu => "stari aerodrom"
II aerodrom Nis; deda je tamo bio u vojsci
Po svemu sudeci, sledi mi setnja do Surcina (muzeja)... _________________ u radu: davno sam zaboravio broj i redosled... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|