Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Razarač SPLIT R-11
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
galeb
Gost
PorukaUpisano: Pet Svi 18, 2007 11:55 am    Naslov poruke: Razarač SPLIT R-11 Citiraj ovaj komentar

Interesira me, dali se može javiti netko, tko je napravio maketu razarača R-11 Split od ex JRM. I u tom slučaju, ako se može staviti koja fotka na ovaj forum.

Napomena: ne radi se o fregati Koni klase (VPBR-31 Split, kojeg se popularno katkad nazove razarač iako to nije), gradjene u SSSR-u, nego o brodu, gradjenom davne 1958 g. u brodogradilištu 3. Maj. Karieru je završio negdje 80-ih u vojni luci Muzil kod Pule, kao stacionarni školski brod.

Pozdrav svima.
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Pet Svi 18, 2007 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa je postojala ili jos postoji u (Vojno-)Pomorskom muzeju u Splitu. Vjerojatno je jos tamo, zajedno s maketama drugih razaraca, eskortnih razaraca, torpiljarki i fregata/velikih patrolnih brodova, te niza manjih jedinica. Tamo je bila i velika zbirka maketa partizanskih NB i PC.
galeb
Gost
PorukaUpisano: Pet Svi 18, 2007 4:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala !

No, ipak mislim, da vjerovatno ima modelara, da je za sebe napravio "Splita", jer mi se čini interesantan brod, pa ne bi mogla loše izgledati ni maketa.
Natrag na vrh
Alaska

PorukaUpisano: Pet Svi 18, 2007 7:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vjerojatno ima, ali se nekako nitko ne javlja...
vedro
Gost
PorukaUpisano: Čet Jul 26, 2007 2:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
Maketa je postojala ili jos postoji u (Vojno-)Pomorskom muzeju u Splitu. Vjerojatno je jos tamo, zajedno s maketama drugih razaraca, eskortnih razaraca, torpiljarki i fregata/velikih patrolnih brodova, te niza manjih jedinica. Tamo je bila i velika zbirka maketa partizanskih NB i PC.

Ako mislis na muzej na Gripama, nemaju nista iz ex-Yu flote od ratnih brodova...bar nisan vidi. Sa Bakra su, naravno skinuli Ju zastavu, a Streljko ce jos malo pa se raspast.
Natrag na vrh
Alaska

PorukaUpisano: Čet Jul 26, 2007 5:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da li je mozda nesto sacuvano u depou? Bila bi steta da se sve to bacilo, ipak je imalo povijesno-tehnicku vrijednost.
galeb
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 31, 2007 10:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čak i maketa nemaju više ??? A slike ex JRM brodova ?
(Samo zato jer je bilo YU ne treba baciti ; i moje mišlenje jednako je kao napisano gore od Alaske)
Natrag na vrh
vedro
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 31, 2007 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Naravno, stari trgovacki brodovi su jos tu. Ima jedna dosta velika maketa i dosta slika.
Ali opet, nije mi jasno kako mogu tako zaobic dio povijesti koji je, realno gledano, doprinio da se Dalmacija i otoci vrate u Hrvatsku.

Jer mnogi danas zaboravljaju da su upravo partizani na zasjedanju ZAVNOHA na Plitvicama donijeli odluku da se Dalmacija sa otocima, Zadar, Rijeka i Istra pripoje Hrvatskoj. Kasnije je bio AVNOJ di se Hrvatska udruzila sa ostalim republikama i di je proglasena, sada vec ex, Jugoslavija. Isto tako se zaboravlja da je Vladimir Nazor bio prvi predsjednik ZAVNOHA, a nakon rata i prvi predsjednik Sabora Hrvatske.

Eto, malo povijesti Wink
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 31, 2007 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vedro Napisao/la:
Ima jedna dosta velika maketa

"Kraljica Marija", jugoslavenski transatlantik. Ništa nije pobacano, sve je tamo, neovisno o dijelu povijesti iz kojeg potječu i kojem svjedoče. Pa nismo barbari
Natrag na vrh
vedro
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 31, 2007 2:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, ali tamo je pri bilo i maketa brodova NOB-a kao i neki ratni brodovi, ka sta je razarac Split, koji su bili u JRM nakon rata, tijekom 50-tih i 60-tih godina.
Natrag na vrh
galeb
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 01, 2007 9:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E, baš to me interesira - šta je s maketama razarača JRM. I ja znam da su tamo bile makete razarača Split, Učka, Triglav, Biokovo i Durmitor. Su još izložene ili nisu ?

Kakvo je stanje u tom pravcu ?

Ima nešto i u vezi sa š/b Galeb, te komandnim brodom Vis i novijom generacijom brodova JRM ?
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 01, 2007 9:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljudi, sve je tamo. Postav muzeja se mijenja, fundus je prevelik da bi sve moglo bit izloženo u isto vrime. Ako nešto i nije izloženo, onda je to ili pohranjeno, ili se restaurira, ili je možda s nekom izložbom u nekom drugom muzeju. I kako se Streljko raspada?! Pa brodu je izgorila oplata, valjda se mora to skinit da bi ga se obnovilo?!
Prije dva miseca bija sam zadnji put u HPM-u i vidija sam te talijanske eskortne razarače u posliratnoj YU-službi, dok Splita tada nije bilo. Iša sam ciljano vidit njihovu zbirku austrougarskih torpeda, međutim nisu bili izloženi. Što ne znači da su bačeni
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Pon Kol 06, 2007 2:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobra vijest. Danas proša pored Tvrđave Gripe i vidija Streljka na remontu. Parkira, doša do meštara, malo popriča s ljudima. Vridni kalafati su izravnali rebra i oplatu, kažu da će bit gotov do listopada
Natrag na vrh
vedro
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 08, 2007 3:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ala Bravo!!!
Mozda ipak ima ljudi kojima je povijest - povijest. Ne moze se minjat ali iz nje se moze ucit.
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Kol 30, 2007 4:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma makete su u muzeju, samo nisu izložene. Prije misec dva je bilo na TV-u maketa razarača Split (da onog koji je gađao Split). sad meni se čini da je to bio onaj stariji razarač pa me sad brka. KOji je bio Split?
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma