Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Svi 18, 2007 11:55 am Naslov poruke: Razarač SPLIT R-11 |
|
|
Interesira me, dali se može javiti netko, tko je napravio maketu razarača R-11 Split od ex JRM. I u tom slučaju, ako se može staviti koja fotka na ovaj forum.
Napomena: ne radi se o fregati Koni klase (VPBR-31 Split, kojeg se popularno katkad nazove razarač iako to nije), gradjene u SSSR-u, nego o brodu, gradjenom davne 1958 g. u brodogradilištu 3. Maj. Karieru je završio negdje 80-ih u vojni luci Muzil kod Pule, kao stacionarni školski brod.
Pozdrav svima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pet Svi 18, 2007 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa je postojala ili jos postoji u (Vojno-)Pomorskom muzeju u Splitu. Vjerojatno je jos tamo, zajedno s maketama drugih razaraca, eskortnih razaraca, torpiljarki i fregata/velikih patrolnih brodova, te niza manjih jedinica. Tamo je bila i velika zbirka maketa partizanskih NB i PC. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 18, 2007 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala !
No, ipak mislim, da vjerovatno ima modelara, da je za sebe napravio "Splita", jer mi se čini interesantan brod, pa ne bi mogla loše izgledati ni maketa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Pet Svi 18, 2007 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Vjerojatno ima, ali se nekako nitko ne javlja... _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Jul 26, 2007 2:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Alaska Napisao/la: | | Maketa je postojala ili jos postoji u (Vojno-)Pomorskom muzeju u Splitu. Vjerojatno je jos tamo, zajedno s maketama drugih razaraca, eskortnih razaraca, torpiljarki i fregata/velikih patrolnih brodova, te niza manjih jedinica. Tamo je bila i velika zbirka maketa partizanskih NB i PC. |
Ako mislis na muzej na Gripama, nemaju nista iz ex-Yu flote od ratnih brodova...bar nisan vidi. Sa Bakra su, naravno skinuli Ju zastavu, a Streljko ce jos malo pa se raspast. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Čet Jul 26, 2007 5:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li je mozda nesto sacuvano u depou? Bila bi steta da se sve to bacilo, ipak je imalo povijesno-tehnicku vrijednost. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 10:39 am Naslov poruke: |
|
|
Čak i maketa nemaju više ??? A slike ex JRM brodova ?
(Samo zato jer je bilo YU ne treba baciti ; i moje mišlenje jednako je kao napisano gore od Alaske) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 12:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Naravno, stari trgovacki brodovi su jos tu. Ima jedna dosta velika maketa i dosta slika.
Ali opet, nije mi jasno kako mogu tako zaobic dio povijesti koji je, realno gledano, doprinio da se Dalmacija i otoci vrate u Hrvatsku.
Jer mnogi danas zaboravljaju da su upravo partizani na zasjedanju ZAVNOHA na Plitvicama donijeli odluku da se Dalmacija sa otocima, Zadar, Rijeka i Istra pripoje Hrvatskoj. Kasnije je bio AVNOJ di se Hrvatska udruzila sa ostalim republikama i di je proglasena, sada vec ex, Jugoslavija. Isto tako se zaboravlja da je Vladimir Nazor bio prvi predsjednik ZAVNOHA, a nakon rata i prvi predsjednik Sabora Hrvatske.
Eto, malo povijesti  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 2:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| vedro Napisao/la: | | Ima jedna dosta velika maketa |
"Kraljica Marija", jugoslavenski transatlantik. Ništa nije pobacano, sve je tamo, neovisno o dijelu povijesti iz kojeg potječu i kojem svjedoče. Pa nismo barbari |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 31, 2007 2:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da, ali tamo je pri bilo i maketa brodova NOB-a kao i neki ratni brodovi, ka sta je razarac Split, koji su bili u JRM nakon rata, tijekom 50-tih i 60-tih godina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
E, baš to me interesira - šta je s maketama razarača JRM. I ja znam da su tamo bile makete razarača Split, Učka, Triglav, Biokovo i Durmitor. Su još izložene ili nisu ?
Kakvo je stanje u tom pravcu ?
Ima nešto i u vezi sa š/b Galeb, te komandnim brodom Vis i novijom generacijom brodova JRM ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Kol 01, 2007 9:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi, sve je tamo. Postav muzeja se mijenja, fundus je prevelik da bi sve moglo bit izloženo u isto vrime. Ako nešto i nije izloženo, onda je to ili pohranjeno, ili se restaurira, ili je možda s nekom izložbom u nekom drugom muzeju. I kako se Streljko raspada?! Pa brodu je izgorila oplata, valjda se mora to skinit da bi ga se obnovilo?!
Prije dva miseca bija sam zadnji put u HPM-u i vidija sam te talijanske eskortne razarače u posliratnoj YU-službi, dok Splita tada nije bilo. Iša sam ciljano vidit njihovu zbirku austrougarskih torpeda, međutim nisu bili izloženi. Što ne znači da su bačeni |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Kol 06, 2007 2:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dobra vijest. Danas proša pored Tvrđave Gripe i vidija Streljka na remontu. Parkira, doša do meštara, malo popriča s ljudima. Vridni kalafati su izravnali rebra i oplatu, kažu da će bit gotov do listopada |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Kol 08, 2007 3:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Ala Bravo!!!
Mozda ipak ima ljudi kojima je povijest - povijest. Ne moze se minjat ali iz nje se moze ucit. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Kol 30, 2007 4:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma makete su u muzeju, samo nisu izložene. Prije misec dva je bilo na TV-u maketa razarača Split (da onog koji je gađao Split). sad meni se čini da je to bio onaj stariji razarač pa me sad brka. KOji je bio Split? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|