Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Hare
| | Član od: 19 Ruj 2007 | | Poruke: 45 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2007 3:24 pm Naslov poruke: Osvjetljenje |
|
|
Na nekim maketama sam vidio osvjeltljenje, tj nocu kao da gore svjetla
Kako se pravi? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2007 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja jos to nisam radio ali princip nije tezak. Koriste se LED diode koje ne trebaju veliko napajanje. Dakle moze se u maketu smjestit baterijica koja ce davat dovoljno struje da ledice svijetle.
Ako se radi o diorami onda se moze koristit ispravljac tako da se diode napajaju sa ispravljaca. Zice bi se onda sprovodile kroz neki dio diorame koji je spojen sa maketom npr. ljestve za ulaz u avion, straznji kotaci kod lovaca, kotaci kod bombadera...
Sheme za spajanje dioda se lako nadju na ineternetu, a tamo mozes nac i sheme za trikove koje bi se mogli radit npr treptanje, pali-gasi i sl. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2007 10:25 am Naslov poruke: |
|
|
| vedro Napisao/la: | | i sheme za trikove koje bi se mogli radit npr treptanje, pali-gasi i sl. |
trikove ?
vedro, to ti se zove '' astabilni multivibrator'', ima 2 tranzistora, dva kondenzatora, cetri otpora i napajanje.......
i ne, nema veze s ostalim vibracionim uredjajima........  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2007 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
E da, znam, ucio ja to na faksu
Ali ajde, mozda san treba napisat efekti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|