Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Osvjetljenje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Hare

Član od: 19 Ruj 2007
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Ruj 26, 2007 3:24 pm    Naslov poruke: Osvjetljenje Citiraj ovaj komentar

Na nekim maketama sam vidio osvjeltljenje, tj nocu kao da gore svjetla

Kako se pravi?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vedro
Gost
PorukaUpisano: Uto Lis 30, 2007 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja jos to nisam radio ali princip nije tezak. Koriste se LED diode koje ne trebaju veliko napajanje. Dakle moze se u maketu smjestit baterijica koja ce davat dovoljno struje da ledice svijetle.
Ako se radi o diorami onda se moze koristit ispravljac tako da se diode napajaju sa ispravljaca. Zice bi se onda sprovodile kroz neki dio diorame koji je spojen sa maketom npr. ljestve za ulaz u avion, straznji kotaci kod lovaca, kotaci kod bombadera...

Sheme za spajanje dioda se lako nadju na ineternetu, a tamo mozes nac i sheme za trikove koje bi se mogli radit npr treptanje, pali-gasi i sl.
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2007 10:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vedro Napisao/la:
i sheme za trikove koje bi se mogli radit npr treptanje, pali-gasi i sl.

trikove ? Very Happy
vedro, to ti se zove '' astabilni multivibrator'', ima 2 tranzistora, dva kondenzatora, cetri otpora i napajanje.......
i ne, nema veze s ostalim vibracionim uredjajima........ Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
vedro
Gost
PorukaUpisano: Sri Lis 31, 2007 10:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E da, znam, ucio ja to na faksu Wink
Ali ajde, mozda san treba napisat efekti.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma