Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zračna bizka HRZ vs?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 12:53 am    Naslov poruke: Zračna bizka HRZ vs? Citiraj ovaj komentar

dana 06.08.1995. dakle u "Oluji",

pored ostalih zadaca HRZ je vrsio i zadacu zastite industrijskih zona a
jedna od tih je bila kutinska petrokemija. Avioni su na smjenu dezurali u
zoni patroliranja od jutra tj. od 08.50 pa do 20.52. Negdje oko 19.40 pilot
koji je u to vrijeme patrolirao u zoni Ivanic grad-Kutina (zadana visina je
bila 500-1500 m) uocio je avion koji je iz smjera juga-jugoistoka dosao
prema Kutini. Obzirom da se to dogadjalo pred pocetak sumraka i da je bila
izuzetno jaka sumaglica, jako tesko je uopce i bilo uociti avion. Nas pilot
je krenuo prema cilju i nesto prije nego je moglo doci do bilo kakve borbe
uljez je ispalio rakete prema postrojenjima od petrokemije i samom gradu i u
naglom snizavanju nestao u sumaglici i zapalio vjerojatno direktno preko
Save .
To se sve odvijalo na maloj visini tako da avionski radar nije mogao pomoci
u pronalazenju cilja.
Eto, to je jedina i prava verzija tog dogadjaja. Niti prije ni poslije nije
bilo niti jednog pravog dogfighta jer su svi to izbjegavali.
Opasniji su zapravo bili bliski susreti sa avionima NATO-a koji su bez
najava ili na nedeklariranoj visini krosirali nase zone na letu prema Bosni
ili natrag prema Bazi u Italiji. Meni se to dogodilo dva puta(prvi puta
tokom zastite VLAKA SLOBODE pored Kleka kod Ogulina a drugi puta iznad
Podgarica(Moslavacka gora)
Ako ima jos koje kvalitetno pitanje, na raspolaganju sam.
Pozdrav

link:

http://groups.google.hr/group/hr.alt.vojska/browse_thread/thread/19b2b101a8fbde20/0b7cbc63ce6c9fa5?lnk=st&q=(dogfight)+group%3Ahr.alt.vojska&rnum=3&hl=hr#0b7cbc63ce6c9fa5

Ovo je moj frend s posla našao na news-u pa smo malo ostali začuđeni, dali ne netko čuo za ovo?!?!?
ILI je to plod nečije mašte Shocked
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 1:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa, ne mogu reći ništa za zračnu borbu, ali rakete koje je uljez ispalio pogodile su Petrokemiju na više mjesta, između ostalog zapaljeno je skladište sumpora. Bio sam učesnik u gašenju.
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 1:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovaj slučaj nije jedini "dogfight" iz Domovinskog rata.
Sjećam se reportaže sa samog početka rata dok je HRZ bio u nastajanju, kako je par Jastrebova otkrio našu Utvu-75 i pokušao je oboriti mitraljezima. Zbog male visine i male brzine Utve im to nije uspjelo, ali se zato naš pilot pošteno preznojavao dok nisu odustali.
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 9:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedan moj prijatelj služio vojsku kao oružar na Mig-u-21.
Ispričao mi je priču da se jednom prilikom Perišin vratio s rutinskog patroliranja bez jedne rakete. To su odmah svi primjetili i potrčali da čuju što se dogodili. Uglavom on je navodno rekao da je iz Bosne u Hrvatsku ušao srpski avion,da je on ispalio raketu, ali je ona izgubila cilj. Uljez se okrenuo i vratio u bosanski zračni prostor prije nego je stigao ponovo naciljati.
Ako je to istina pretpostavljam da spada u kategoriju dog fighta.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Karaya

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na odgovoru! Very Happy

Da i ja se sječam tog dokumentarca kad je pilot UTVE 75 iz SZO SPLIT mislim da je bila 001 ona s 4 ose ispod krila, pričao kako je ga je mlazni avion Jastreb ili MIG-21 (ne sječam se više) "lovio" ali je uspio sletjeti a UTVA je primila nekoliko metaka.
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 4:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sa srpske strane ucestvovala su dva Orla, a s nase jedna Mig-21. Nije bilo pogodaka ni zrtava u zraku ni s jedne strane. nas momak nije mogao, zbog kvara na raketi, ispaliti istu.

Slucaj s Utvom-75 i Jastrebom, odigrao se iznad Sinjskog polja.
Pilot UTVE-75 iz spomenutog dogadjaja, Kekez, je kasnije stradao u An-2 koji se nedaleko Sinja zapetljao u zice dalekovoda. Tom prilikom poginula su jos 4 covjeka u spomenutom An-u

Mario Raguž: poruka promijenjena dana: Čet Velj 09, 2006 9:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 5:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
Sa srpske strane ucestvovala su dva Orla, a s nase jedna Mig-21. Nije bilo pogodaka ni zrtava u zraku ni s jedne strane. nas momak nije mogao, zbog kvara na raketi ispaliti istu.

Slucaj s Utvom-75 i Jastrebom, odigrao se iznad Sinjskoh polja.
Pilot UTVE-75 iz spomenutog dogadjaja, Kekez, je kasnije stradao u An-2 koji se nedaleko Sinja zapetljao u zice dalekovoda. Tom prilikom poginula su jos 4 covjeka u spomenutom An-u

Znaš li možda dali je to bila utva 001 ili 002?
Mario Raguž

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Utva-75 reg. oznake "001" je avion koji je zarobljen od agresora ("SVK") na Udbini kolovoza 1995. i ona nije ucestvovala u spomenutom dogadjaju.

Natrag na vrh
Mario Raguž

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 5:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

26.1.92. An-2 ex.YU-BOF SZV Split Sinj. Vojvoda, Škalić, Fridel, Kekez, Šabić su poginuli, Kovačević OK zakačio dalekovod, izgorio

Ispricavam se, pilot Utve-75 koju je preko Sinskog polja gonio "Jastreb" i koja je tek lagano ostecena se zvao Branko Friedel.
Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 8:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nismo se razumjeli mislio sam na ovu utvu 001 ona je za vriejme rata letila na području splita i D. zaleđa a prijerata je pripadala AK Split ili Sinj neznam točno.
Ovo na tvojoj fotki su nove oznake kad je utvama isteklo sve što može isteči pa nisu više mogle biti registrirane na civilnom registru pa su prebačene na vojni mislim 2003 ili 2004 god.

PS: skan je iz Frka/Jereb -ove knjige Hrvatski zrakoplovi 1991-'93
Mario Raguž

PorukaUpisano: Čet Velj 09, 2006 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Trebas specificirati na sto mislis Rolling Eyes

Utva-75 koju si ti postirao, pod reg oznakom "001" u vrijeme navedenog sukoba mislim da nije nosila te oznake (provjerit cu)

Medju pilotima, a i medju mojim poznanicima, ljubiteljima zrakoplova, pod oznakom "001" puno je poznatija ova "krajinska" Utva.
Inace ova "001" je poznata medju mehanicarima na Zemuniku kao najbolja Utva!
Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2006 10:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
Trebas specificirati na sto mislis Rolling Eyes

Utva-75 koju si ti postirao, pod reg oznakom "001" u vrijeme navedenog sukoba mislim da nije nosila te oznake (provjerit cu)

Medju pilotima, a i medju mojim poznanicima, ljubiteljima zrakoplova, pod oznakom "001" puno je poznatija ova "krajinska" Utva.
Inace ova "001" je poznata medju mehanicarima na Zemuniku kao najbolja Utva!

Mojih par frendova koji su piloti i školovali su se na UTVAM-a kažu za ovu Splitsku 001 utvu da je super zato što su je "frizirali" tj. bile su brušene glavi cilindara Rolling Eyes Wink

BTW malo mi je čudno tj. prazo izgleda "KNINska" 001 bez HRZ rondele samo s brojem ili ona još nije bila ucrtana u vijeme fotkanja.
Mario Raguž

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2006 2:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koja je razlika u oznacavanju ove dvije Utve??

Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2006 4:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
Koja je razlika u oznacavanju ove dvije Utve??

Ralika je što je ova druga A9- tj. na civilnom registru a ona 001 na vojnom, ali nema rondelu HRZ-a i u prvoj je pilot u kabini ( mehaničar) a na drugoj uživa u na platformi Zemunika! Very Happy
Mario Raguž

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2006 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
alika je što je ova druga A9- tj. na civilnom registru a ona 001 na vojnom, ali nema rondelu HRZ-a i u prvoj je pilot u kabini ( mehaničar) a na drugoj uživa u na platformi Zemunika!

Ova druga je "9A" a ne "A9", a moje pitanje se naravno, odnosilo na rondelu HRZ-a.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma