Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Bornjifiko
 | | Član od: 03 Velj 2008 | | Poruke: 120 | | Mjesto: Zagreb. Novi Zagreb. |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2008 1:44 pm Naslov poruke: Imate problema sa rubom skorene boje pri maskiranju ? |
|
|
Imate problema sa rubom sasušene boje koji ostane kada maknete traku kojom ste maskirali?
I ja također.
Vaše makete bojate kistom?
I ja isto.
Eh. Imam nekoliko naputaka za minimalizirati taj problem:
1. Nemojte bojati kistom svježe namočenim u boju uz rub trake. Radije povucite potez-dva sa strane (na papir ili krpicu) ili na dio koji se boja, a nije uz rub.
2. Nemojte vući boju prema rubu, već od ruba trake gdje je maskirano. Također, nemojte packati previše: povucite jedan siguran potez i to je to.
3. Ako vam već i nastanu te rubne ''stepenice'' nemojte očajavati! Uzmite žilet (ili maketarski nožić) i nježno, jako nježno sastružite taj rub. U većini slučajeva boja će se fino dati postrugati, no bitno je da je skroz posušena, najbolje 24 sata.
Eto.
Dodatni savjeti dobrodošli, iako je već o tome bilo riječi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2008 1:59 pm Naslov poruke: |
|
|
hm....jedno pitanje....cemu maskirati uopce maketu ako bojas kistom?.....ja sam se nabojao kistom....cijeli stos kad bojas kistom je to da imas, vise manje, aksolutnu kontrolu nad bojom pa nije problem ostvarit maskirnu shemu koju hoces.....kolko ja znam, svrha maskiranja je da kad se AB-om farba da slucajno ne ode mlaz boje nekam di ne bi trebao....pogotovo kad farbas sa srotnim ab-om sa kakvim ja farbam  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2008 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| torax Napisao/la: | kolko ja znam, svrha maskiranja je da kad se AB-om farba da slucajno ne ode mlaz boje nekam di ne bi trebao....pogotovo kad farbas sa srotnim ab-om sa kakvim ja farbam  |
Svrha maskiranja je i postić ravni rub neke obojane površine, toliko ravan da ga ni jedna ruka ne može dovoljno ravno napravit!  _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2008 3:05 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| flick
| | Član od: 24 Ruj 2007 | | Poruke: 559 | | Mjesto: mjesno |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2008 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| boja se da sastrugati cackalicom... puno je sigurnije nego nozicem ili ziletom, kasnije se samo lagano ispolira |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|