Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zgrušavanje boje na vrhu igle?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 10:33 pm    Naslov poruke: Zgrušavanje boje na vrhu igle? Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,

Evo danas me spopao jedan mali problem; bojam airbrushem maketu, pritisak je cca 1.8-2.0, boja je razrijeđena kao i uvijek i krenem raditi i nakon par sekundi špricanja, na vrhu igle mi se zasuši i zgruda boja. Radi se o MM German grey boji, probao sam Tamiyu, ista stvar.
Zadnja koju sam probao bila je Vallejo Air i s njom nije bilo problema.

U čemu je problem? Jel možda nisam dovoljno razrijedio boju ili nešto ne štima sa bojom?

Član od: 24 Ruj 2007
Mjesto: mjesno
PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 10:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm, meni se nekad zna grusati ak ne pogodim omjer vode alkohola i detergenta, al to je s akrilkama...
sa enamelkama nisam nikad imo problema sto se tice grusanja? Confused
cime si razrijedio?
jel ti dizna skroz cista iznutra? ak ne probaj bucnut par dana u bocicu s nitrom pa pocistit
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Goran

PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Točno, sa enamelkama ni ja nisam nikada imao taj problem..
Tamiya akrilke sam razrijedio Tamiya akrilnim r. a Model Master MM-ovim akrilnim r.
Brush je čist ko' suza, na to uvijek manijakalno pazim.

PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 10:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

spigan vrh igle Question
Natrag na vrh
Goran

PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 10:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nikako, to sam i ja pomislio, pa sam stavio drugu, novu rezervnu iglu, opet ista stvar.

PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ponestaje mi ideja...
Rolling Eyes
probaj jos vise razrijedit boju, ak to ne pomaze, bojaj sa valleyo NA vatri 2 Nemam pojma
Natrag na vrh
Trutek
Gost
PorukaUpisano: Sri Jul 02, 2008 11:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozda ti je zbog velike vrucine...znam da se meni dogodilo jednom mi se lak susio enormno brzo pri ovakvim vrucinama...tj. nedavno...al ja sam ipak imao srece pa sam uspio sve napraviti kolko tolko
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 7:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neznam uzrok ali imam povremeno sličan problem, meni se to dogodilo sa enamelkama. Ne mislim da je vućina uzrok, zadnji put mi se to gogodilo negdje u veljči, prema tome...
Naprosto se dogodi to opisano a onda odjednmom proradi. Isto opremu držim čistom tako da to ne može biti uzrok.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Goran

PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 8:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A ništa.. Jutros sam opet farbao brushem, opet ista stvar, čak sam malo prčkao po pritisku na kompresoru, ništa...
Nema veze, kad se to dogodi kistom lagano isperem vrh igle i to je to..
Btw. probao sam istu boju na druga dva brusha, ista stvar, dakle neki problem glede brusha nije..

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 8:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neobično Confused meni tamiya i mm akril boje rade savršeno, koji brush koristiš
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Goran

PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 8:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iwata Revolution BR, Badger Vega 600 i Badger Anthem 155, na svima ista stvar.

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 8:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda su stare boje
Natrag na vrh
Goran

PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 8:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To i mene muči, Tamiya i MM su stare cirka 4 godine, mada su dobro skladištene a Vallejo Air su stare par mjeseci.
Ništa, ove dvije idu u penziju..

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 8:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se to uvijek desava sa MM akrilima, kad farbam nesto malo ili tanko. Posto samo malo povuces trigger (da pustis malo boje) ide vise zraka kroz diznu nego boje, onda se cestice suse na vrhu igle, sto na kraju moze dovesti do toga da boja uopce ne izlazi, sve dok ne povuces trigger jace i pustis vise boje....

Probaj farbati tako da povuces trigger maltene do kraja, cisto za probu. Ako bude isti problem - boje u smece..... Wink

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Jul 03, 2008 12:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se to povremeno dešava skoro sa svim akrilima (MM, Revell) a neke boje (bijela npr.) prave veći problem od nekih drugih. Radi se o tome da se akrilka suši u 'letu' tj. zračna struja iz AB-a koja raspršuje boju je ujedno odmah i suši a na vrhu igle se događa kao kad u onim crtićima vidiš da grudu snijega gurnu niz padinu. Jednostavno, dosta je da se na vrhu igle uhvati jedna čestica boje koja se osuši, na nju se hvata druga i lančanom reakcijom nakon par sekundi-minuta imaš začepljen AB. Problem manje dolazi do izražaja kad razrjeđujem samo destiliranom vodom a ne mješavinom alkohol-voda, manje se pojavljuje u zimskim mjesecima tj. nižim temperaturama i pri većim pritiscima i većim količinama prskane boje (triger povučen skroz do kraja). Problem rješavam kako je već kolega opisao, malim kistom uronjenim u razrjeđivač ili nitro čistim vrh igle u toku rada.
Sa enamelkama mi se ovo nikad ne dešava.
Rješenje je možda u tzv. 'retarderima' tj. tekućinama za usporavanje sušenja akrilnih boja.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma