Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 10:49 am Naslov poruke: Savjet o radu s AB |
|
|
Dakle, molio bih neke generalne savjete o radu s AB od malo većih majstora...
Naime, uzeo sam već odavno nekog single action Badgera.
Radi solidno i nemam zamjerki, nego me zanima tehnika prostoručnog rada.
Naime, nikako ne mogu dobiti lijep mlaz da bi mogao prostoručno farbati npr. maskirne sheme.
Nikako ne mogu dobiti fin rub boje, uvijek mi je rub preširok i sastoji se od kapljica boje, a neke kapljice pobjegnu i okolo. Dakle rub nije jasno definiran.
Kako sam prije radio s nekim krampom od AB naučio sam se koristiti šablone, pa tako radim i s Badgerom.
Sad me zanima da nešto naučim.
Trebam par generalih naputaka o tlaku, gustoći boje i sl. da se ne moram zezati s šablonama za svaku glupost.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Goran
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 1423 | | Mjesto: Jastrebarsko |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 10:54 am Naslov poruke: |
|
|
Koji Badger koristiš?
Kvaliteta linije i njezina debljina su uvjetovane od dvije stvari; Igle i dizne (heavy/medium/fine) te dobrog /optimalnog/ pritiska.
Osim toga, boja i njeno razređivanje su također bitne. Teško je dat neku dobru formulu, jer ona zapravo ne postoji, koji puta treba eksperimentirati sa gustoćom i tlakom pa time sam doči do dobrog rezultata. Kvalitetan brush i kompresor također igraju važnu ulogu, naravno. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 11:20 am Naslov poruke: |
|
|
Brush : Badger Vega 600
Igla/dizna: imam medium i fine
Kompresor, ručni rad. Motor od frižidera, boca mala plinska, regulator pritiska.
Po mojem, oprema je solidna, mislio sam samo neke ugrubo savjete.
Tipa, rijetka boja i visok tlak daju ...to i to,
rijetak boja, nizak tlak daju ...to i to.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
Ja imam single-action Badger Vegu. Kao prvo, trebaš fine diznu i iglu. Tlak treba biti dosta nizak, oko 1 bar, pa i niži. Boju razrjeđuj "u hodu", jer nema neke gotove formule. Naime, različite boje od različitih proizvođača, razni pigmenti, akrilne ili enamel boje-sve to ima veliki utjecaj na postotak otapala koji dodaješ u boju. Važno je i kontrolirati konstantan tlak na izlazu iz AB-a. Oscilacije u tlaku mogu dovesti do problema. Ja boju razrijedim "odokativno", tako da bude ipak malo gušća, pa probam negdje sa strane kako radi. Ako nisam zadovoljan, onda dodam još malo otapala-i tako dok ne bude kako treba. Ako kreneš sa previše razrijeđenom bojom, onda možeš potrošiti gomilu boje dodajući je u mješavinu, da bi dobio pravu gustoću... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Goran
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 1423 | | Mjesto: Jastrebarsko |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 11:47 am Naslov poruke: |
|
|
Ja također koristim Vegu 600 pa ću ti probat svoja iskustva napisat.
Što se tiče razređivanja boje, kada koristim MM enamel boje njih obično razređujem 70/30, akrilne MM boje 80/20 ali neki puta ni to nije sretna formula, kao što sam rekao, treba prije špricanja isprobat, pa po potrebi dodatno razrijediti. U zadnje vrijeme koristim Vallejo Air boje koje ne treba uopće razređivati, one su "airbrush ready".
Mada ni to nije pravilo, evo baš jutros špricam sa Vallejo Air German Grey i trebalo je kapnut kap-dvije razređivača, boja je bila pregusta..
Radni tlak koristim od cca 1,0-2,0 bara, opet ovisno o boji i gustoći.
Evo, nadam se da sam ti malo pomogao, ali opet ponavljam, treba probavat svaki puta, ne postoji formula za sreću..  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
 | | Član od: 27 Lis 2005 | | Poruke: 319 | | Mjesto: Zagreb / Ravnice |
|
Upisano: Sub Kol 16, 2008 10:41 am Naslov poruke: |
|
|
jedno pitanjce
akrilne boje se razrjeđuju s vodom ili ?? pošto su na vodenoj bazi koliko sam skužio !?
i koliko treba akrilnoj boji da se osuši ( koliko sati )odnosno kad se može primit s prstima da ne ostavi trag na boji, znam da uljane treba cijeli dan sušiti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PowerPlant
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 3206 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Kol 16, 2008 11:06 am Naslov poruke: |
|
|
VooDoo, molim te da se ne mijesas sa svojim pitanjima u tudje teme...
Pogotovo kad je na tvoje pitanje odgovoreno vec mali milijun puta u rubrici "Radionica, savjeti, pitanja..."
Procitaj malo po forumu...zato i postoji
Ali da ti malo olaksam posao:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=6572 _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|