Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Barkhorn Fw190D

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mskukan
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2006 6:35 pm    Naslov poruke: Barkhorn Fw190D Citiraj ovaj komentar

Pozdrav, molio bih link na profil i savjet za boje. Da li preporucate rlm81 i zelena, ili siva-zelena? Naime imam profile sa obje boje, a sa fotke koju imam ne mogu nista skuziti. Ja mislim da je smedja-zelena. Hvala, pozdrav

Marko
Natrag na vrh
ZacP

Član od: 30 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2006 8:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ak' te to može utješiti, i ja mislim da je bio smeđe zelen, glede fotki koje sam vidio.
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2006 8:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inače , vidio sam dva različita profila kako si i sam naveo .
Znači dva D-9 koja je on navodno letio .
Drugi bi i po meni bio prihvatljiviji .
Stavil bum fotke kasnije jer nekaj ne štima sa uploadom .

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
niko

Član od: 23 Sij 2006
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2006 10:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ak ti šta pomože od ovog Very Happy

to je iz knjige Aero Detail N02 FW-190D ak trebas javi
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2006 11:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo pronašao sam dva profila .
Ista shema samo druge boje ( koje si i sam naveo )

Barkhorns Fw 190 D-9,
Stab/JG 6, Sorau Deutschland, Februar 1945.

I odozgo .

Kao što sam rekao meni bi bila prihvatljivija tvoja druga ali i prva
nije nemoguča s obzirom na godinu i model aviona .
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 16, 2006 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boje Barkhornove Dore su vrlo različito interpretirane tijekom godina. Najnovija istraživanja ukazuju na kamuflažu 82/83/76. Kombinacija RLM 82/83 isto izgleda vrlo tamno na c/b fotografijama (vidi "crveni 1" iz JV 44). Boje se mogu odrediti dosta i po Werknummeru, jer su razne proizvodne serije u različitim tvornicama drugačije bojane. Ima i slučajeva da su krila i trup u drugoj kamuflaži, a i prednji dio nosa sa motorom, jer su komponente proizvođene u disperziranim radionicama, pa već obojane sklapane... Postoje i sumnje da njegova Dora uopće nikad nije imala identifikacijske trake oko repa! Proizvođač EagleCals radi takvu shemu, pa provjeri na njihovoj stranici Very Happy .
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Čet Velj 16, 2006 5:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Boje Barkhornove Dore su vrlo različito interpretirane tijekom godina. Najnovija istraživanja ukazuju na kamuflažu 82/83/76. Kombinacija RLM 82/83 isto izgleda vrlo tamno na c/b fotografijama (vidi "crveni 1" iz JV 44). Boje se mogu odrediti dosta i po Werknummeru, jer su razne proizvodne serije u različitim tvornicama drugačije bojane. Ima i slučajeva da su krila i trup u drugoj kamuflaži, a i prednji dio nosa sa motorom, jer su komponente proizvođene u disperziranim radionicama, pa već obojane sklapane... Postoje i sumnje da njegova Dora uopće nikad nije imala identifikacijske trake oko repa! Proizvođač EagleCals radi takvu shemu, pa provjeri na njihovoj stranici Very Happy .

Ne bih se složio. 82/83 je sasvim "legitimna shema" ali pak spada u rijeđe nego češće kategoriju. I sam sam u nedavnoj raspravi o Ta-152 zastupao tezu o 82/83 shemi, ali Fw-190D je ipak nešto drugo. Zašto?
Jer su propisane sheme bile 75/82, a kasnije 81/82. 82/83 se koristila kasnije kad je već sve "otišlo u Honduras". Ja bi glasao za 81/82 i to jer je to bila propisana shema tog razdoblja, a RLM 81 je varirala od zelene do smeđe. Stoga bi zelena RLM81/82 shema na fotki izgledala slično 82/83 (iako bi teoretski ova potnja trebala biti tamnija)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2006 9:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rasprave o bojenju njemačkih zrakoplova sa kraja rata nikad nemaju kraja i zaključka...to je na žalost tako zbog svima znanih činjenica. Mislim da bi se ipak trebalo pozabaviti istraživanjem putem Werknumera, jer se na taj način u zadnje vrijeme rješavaju dileme oko Bf 109. Prema tvornici i seriji se može dosta točno doći do boja. Donedavno su svi "zapeli" za kombinaciju 81/82/76, a sad se čini da je ona najrjeđa od svih na lovačkim zrakoplovima. Na netu ima par jako dobrih članaka na tu temu sa faksimilima naredbi o bojenju itd., kao npr. za bombardere Arado Blitz. Naime tvornica Arado je imala veće zalihe starih 71/72 boja, a naredba je glasila da se potroše prvo boje sa skladišta ili miješaju sa novima 1:1 do iscrpljenja zaliha, pa su Blitz-evi bili većinom bojeni odozgo 71/72...
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2006 8:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Rasprave o bojenju njemačkih zrakoplova sa kraja rata nikad nemaju kraja i zaključka...to je na žalost tako zbog svima znanih činjenica. Mislim da bi se ipak trebalo pozabaviti istraživanjem putem Werknumera, jer se na taj način u zadnje vrijeme rješavaju dileme oko Bf 109. Prema tvornici i seriji se može dosta točno doći do boja. Donedavno su svi "zapeli" za kombinaciju 81/82/76, a sad se čini da je ona najrjeđa od svih na lovačkim zrakoplovima. Na netu ima par jako dobrih članaka na tu temu sa faksimilima naredbi o bojenju itd., kao npr. za bombardere Arado Blitz. Naime tvornica Arado je imala veće zalihe starih 71/72 boja, a naredba je glasila da se potroše prvo boje sa skladišta ili miješaju sa novima 1:1 do iscrpljenja zaliha, pa su Blitz-evi bili većinom bojeni odozgo 71/72...

Da, ali to se treba promatrati u razdoblju kad je zrakoplov proizveden (tj. WkN kao što si rekao). Do kraja 1944. švabi su se dosta držali reda i propisa, a tu spada i ova Dora. A poslije je zbilja sve moguće.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma