Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Čet Stu 27, 2008 8:44 pm Naslov poruke: Prebjeg 1953. ili 1954. |
|
|
Pozdrav,
Zna li netko kakav podatak o navodnom prebjegu iz Yu u periodu proljeće 1953. - proljeće 1954., po priči mlaznjakom, u vrijeme održavanja nekog natjecanja u padobranskim skokovima, odredište Poljska ili tamo negdje...? Izvor se dosad pokazao pouzdan, ali ja nigdje nisam našao baš ništa
Zanimljivo je da sam izvor kaže da je vjerojatno događaj simuliran u režiji obavještajnih službi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Blockaderunner
| | Član od: 05 Tra 2007 | | Poruke: 24 | |
|
Upisano: Čet Stu 27, 2008 10:56 pm Naslov poruke: Prebjeg... |
|
|
A o kojem je izvoru riječ? I zašto bi padobransko natjecanje imalo vezu s mlaznim zrakoplovom (predpostavljam lovcem)?
Prebjega je bilo u tim "kriznim" vremenima dosta. Mnoge su te priče skrivene, nema svjedoka, mnoge se nisu niti dogodile. Baš me zanima može li se tako "zakopana" priča iskopati ispod sada već pedeset godina stare prašine. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Sub Stu 29, 2008 2:58 am Naslov poruke: |
|
|
Gospodo...budite oprezni kad su priče o prebjezima u pitanju...jer su mnogi prebjezi, u stvari, namjerno ubačeni agenti...a UDB i ostale službe su u to vrijeme surađivale i s CIA i s MI6 i s KGB...podjednako onoliko koliko su se borile protiv njih.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Blockaderunner
| | Član od: 05 Tra 2007 | | Poruke: 24 | |
|
Upisano: Sri Pro 03, 2008 11:55 am Naslov poruke: Prebjezi |
|
|
Slažem se da su ta vremena (a pokazalo se da to vrijedi za sva vremena...) bila posebno krcata zakulisnim igrama, špijunskim, izdajničkim pa tako i igrama s prebjezima.
Kao što sam već rekao, tada nije bilo mogućnosti sve to (neovisno) dokumentirati kako bi barem činjenice mogle opstati za kasniju analizu pa nam tako ostaju priče ovog ili onog svjedoka (koji je na kraju tu priču čuo od onog jednog koji je to čuo od onog drugog koji je na tom aerodromu služio vojsku sedam godina kasnije...).
Mislim da u ovu temu spada i tvrdnja ( ) da je ex-JRViPVO praktično nastala i nestala s prebjezima, oni prvi mahom iz redova HRZ NDH, a ovi drugi u redove HRZ RH.
Ne bih htio od ovoga raditi spektakl, ali kako je ovdje riječ o sekciji foruma koja se bavi našom poviješću mislim da bi bilo dobro kada bi se barem nabrojali slučajevi (ne samo zrakoplovni) prebještva ( koga, čega) vezano uz našu povijest. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milan
| | Član od: 22 Svi 2008 | | Poruke: 410 | | Mjesto: Svicarska |
|
Upisano: Sri Pro 03, 2008 6:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Quote:
Mislim da u ovu temu spada i tvrdnja ( ) da je ex-JRViPVO praktično nastala i nestala s prebjezima, oni prvi mahom iz redova HRZ NDH, a ovi drugi u redove HRZ RH.
Ne bih se bas slozio u potpunosti sa ovim gore navedenim, jer je prva i druga eskadrila NOVJ-a stvorena velikim dijelom od zrakoplovaca sa prostora Istre i Dalmacije koji su bili pod talijanskom okupacijom i bili mobilizirani u zracne snage Italije i nakon kapitulacije Italije bili zarobljeni od engleza i onda se prijavili u Balkan force itd...Ja ih ne bi nazvao prebjezima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pet Pro 12, 2008 3:33 pm Naslov poruke: |
|
|
U najnovijem broju casopisa "Storia militare" nasao sam pricu iz 1953., kad se u talijanskom Avianu u nedjelju 13.9.53. usred njihove djelomicne mobilizacije i "totalne spremnosti" zbog "Trscanske krize", odjednom uz nekih pedesetak parkiranih F-84 Thunderjeta spustio jugoslavenski F-47D Thunderbolt, ciji je pilot zapanjenim strazarima (jedan karabinjer i jedan zrakoplovac) izjavio kako zeli azil. Avion pri dolasku i do spustanja nitko nije primijetio ni shvatio ozbiljno, a srecom po Talijane pilot nije imao lose namjere niti pune redenike strjeljiva, jer bi im potrosio barem pola nazocne 51. zracne brigade. Avion je imao serijski broj 13017, oznaku na repnom dijelu trupa (iza zvijezde) 17, a pilot je bio Nikola Jaksek iz Jasenacha (Jesenice?). On je dobio azil, a avion je prebacen do Roncchija, gdje ga je preuzeo drugi jugoslavenski pilot i vratio preko granice (zone B?), a dio puta su ga pratila cetiri F-84 (da opet ne zaluta?). _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Pet Pro 12, 2008 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Mislim da u ovu temu spada i tvrdnja ( Wink ) da je ex-JRViPVO praktično nastala i nestala s prebjezima, oni prvi mahom iz redova HRZ NDH, a ovi drugi u redove HRZ RH. |
Ni ja se ne bih slozio s tom tvrdnjom. JRV je na pocetku bila poprilicno heterogena sto se tice pilota jer su ju sacinjavale vise raznolikih grupa. tako mozemo reci kako se sastojala od prebjega iz ZNDH ( u njih bi ubrojili i one sto su prebjegli iz zrakoplovne legije zakljucno s Dukovcem) Zatim od pilota koji su prebjegli u afriku te su pocetkom 1944 izjavili lojalnost NOVJ te kokarde zamijenili petokrakama, nadalje tu su i istrijani i slovenci unovaceni u Italijansku vojsku, nadalje tu su piloti koji su preko raznih kanala otisli na skolovanje u SSSR tocnije Grozni te koji se krajem rata vracaju na tlo Jugoslavije i na kraju dio oficira koji se vracaju iz zarobljenistva. Mozda sam zaboravio neku od skupina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 13, 2008 3:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Alaska Napisao/la: | | U najnovijem broju casopisa "Storia militare" nasao sam pricu iz 1953., kad se u talijanskom Avianu u nedjelju 13.9.53. usred njihove djelomicne mobilizacije i "totalne spremnosti" zbog "Trscanske krize", odjednom uz nekih pedesetak parkiranih F-84 Thunderjeta spustio jugoslavenski F-47D Thunderbolt, ciji je pilot zapanjenim strazarima (jedan karabinjer i jedan zrakoplovac) izjavio kako zeli azil. Avion pri dolasku i do spustanja nitko nije primijetio ni shvatio ozbiljno, a srecom po Talijane pilot nije imao lose namjere niti pune redenike strjeljiva, jer bi im potrosio barem pola nazocne 51. zracne brigade. Avion je imao serijski broj 13017, oznaku na repnom dijelu trupa (iza zvijezde) 17, a pilot je bio Nikola Jaksek iz Jasenacha (Jesenice?). On je dobio azil, a avion je prebacen do Roncchija, gdje ga je preuzeo drugi jugoslavenski pilot i vratio preko granice (zone B?), a dio puta su ga pratila cetiri F-84 (da opet ne zaluta?). |
Pilot azilant bio je zapravo Nikola Jakšić, a pilot koji je vratio tog Thunderbolta zvao se Ivan Jugović. U njegovoj pilotskoj knjižici zabilježen je dana 15.11.1953. prelet iz Udina u Pulu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Ned Pro 14, 2008 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, Talijani i njihova ortografija nasih imena... No sad je slika kompletirana, mozemo ispraviti i njihove podatke. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|