Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Fi-156 Vladimira Krena
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lis 30, 2008 10:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
prelude Napisao/la:
a ako hoćeš mogu tu fotku u srijedu donijeti u klub da ti pokažem to što sam uočio.

Dapače, molio bih.

Obavještavam zainteresirane za ovu temu da je ekspertni tim forenzičara nakon pomne raščlambe i provedenog vještačenja sinoć na sastanku MKSP konsenzusom Grupni zagrljaj zaključio da je Krenova Roda bila u "splinteru" ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Pet Lis 31, 2008 1:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Budući da se za Splinter od Rode točno zna gdje su prijelazi između boja RLM 70/71, na fotkama smo znali gdje treba točno tražiti da bi se vidjeli prijelazi i definitivno je bio Splinter. Doduše, na fotkama je jako slab, gotovo nevidljiv.

Tako da sam odlučio da Roda ide definitivno u kombinaciju RLM 70/71/65.
Natrag na vrh
ozzie

Član od: 19 Sij 2006
Mjesto: izvan RH
PorukaUpisano: Sub Stu 15, 2008 11:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Treba pripaziti i na oblik i boje krenovog znaka koje se cesto pogresno interpretiraju.
Natrag na vrh
ZacP

Član od: 30 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Pro 08, 2008 11:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ozzie Napisao/la:
Treba pripaziti i na oblik i boje krenovog znaka koje se cesto pogresno interpretiraju.

Daj molim te objasni što se to krivo interpretira, kako bi trebalo biti i na čemu temeljiš sve to.
Naime, crtam nešto, pa da ne zalutam...
PS
Oprostite zbog kasne reakcije.
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 1:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da je mislio na redosljed boja trobojnice u znaku ,jel je bilo krivo štampanih dekala (Kora)...
ozzie

Član od: 19 Sij 2006
Mjesto: izvan RH
PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 9:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tocno, u pitanju je bio redoslijed boja a vidio sam u jednom magazinu i obratan/pogresan ugao jer krug nije bio jednostavno podijeljen na tri dijela kao "pepsi" vec pod otvorenim uglom unaprijed.
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 2:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novi topic, dali je popčetkom '45-e postojala koja Roda/e da je imala Z. križeve kako su ih neki Bukeri dobili pretpostavljam po tome da su bile i rode s istima?

Karaya: poruka promijenjena dana: Sri Pro 10, 2008 4:02 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 10:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
Da ne otvaram novi topic, a dlije je krajem rada ostojala koja Roda da je imala Z. križeve kako su ih neki Bukeri dobili pretpostavljam po tome da su bile i rode s istima?

Prije riješim križaljku s A3 formata nego shvatim kaj si htio napisati ... Jel si čuo za zareze ikad? Ostali šlamperaj bi ti još i oprostil ...

No, nakon pomne raščlambe smisla tvog priloga još uvijek nisam shvatio da li želiš pitati da li je koja Roda preostala "u stroju" do III. mj. 1945. ili pitaš da li je(su) ta koja je(su) preostala(e) imala(e) Zvonimirce.

No, odgovoriti ću ovako: ako je koja doživjela ožujak 1945. (u prilog tome nžl i nema pouzdanog podatka, tako da je za sada pretpostavka da nije) zasigurno je imala nove (Zvonimirac) oznake, no još uvijek je neizvjesno koliko je Fi-156 uopće koristilo ZNDH. Neke su pouzdano srušene ili su se "skraksirale", tako da sve ovisi o tome koja je brojka o ZNDH Fi-156 točna.
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sri Pro 10, 2008 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@Prelude Cool
Hvala na odgovoru.
Zar ZNDH nije imalo nekih 10tak Roda mislim da ta brojka stoji u knjizi zrakoplovstvo NDH, i sve su uništene prije kraja '44?
Da moje je pitanje bilo dali je neka od Roda ima Zvonimirce?
prelude

PorukaUpisano: Čet Pro 11, 2008 12:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
@Prelude Cool
Hvala na odgovoru.
Zar ZNDH nije imalo nekih 10tak Roda mislim da ta brojka stoji u knjizi zrakoplovstvo NDH, i sve su uništene prije kraja '44?
Da moje je pitanje bilo dali je neka od Roda ima Zvonimirce?

Sâm si si odgovorio na svoje pitanje, ako akceptiraš ono kaj sam naveo u svom odgovoru te ono što je navedeno u izvoru koji spominješ.
Međutim, nisam siguran koliko je podatak u toj knjizi točan i vjerodostojan, poglavito ako se ima u vidu da općenito takvi statistički podaci u istoj nisu obrazloženi, odn. potkrijepljeni (fusnotama) nekim dokumentarnim izvorom.
Dakle, zasad imamo na fotkama Fi-156C evid. br. 4102 i 4103 (za pretpostaviti je dakle da je postojala i 4101), te Fi-156D 4151 (navodi se i 4152, ali nisam vidio fotku). To je pet komada.
Prema mojim saznanjima, najvjerojatnije je zapravo jedna od Roda (nepoznatog evid.br.) oborena kod Bihaća, kada je poginuo suprug Katarine Matanović-Kulenović, Namik Kulenović. Dakle, ipak nije riječ o obaranju Puss Motha o čemu sam pisao u jednom od davnih topica, a prema navodu B. Puhlovskog u knjizi "Katarina na krilima" - koji podatak je očito netočan ili barem dvojben (obzirom se u nekim izvorima tvrdi da taj Puss Moth "Bjeli Orao" uopće nije dočekao rat, odn. da je ZNDH dva Puss Motha dobilo po drugoj osnovi):
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=4360&highlight=bjeli+orao

Ostali (potencijalni) gubici Roda mi nisu poznati.
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Čet Pro 11, 2008 5:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nevezano za Storch-ove, dva Puss Motha je Luftwaffe isporučio ZNDH-e 1943. Konkretnije, prvi je isporučen lipnju a drugi u listopadu 1943.

Prema istom dokumentu, 3 Rode (toliko ih je i naručeno) su isporučene. Dvije u siječnju 1943, a za treću nemam datum.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Pro 12, 2008 12:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

TangoHotel Napisao/la:
Nevezano za Storch-ove, dva Puss Motha je Luftwaffe isporučio ZNDH-e 1943. Konkretnije, prvi je isporučen lipnju a drugi u listopadu 1943.

Prema istom dokumentu, 3 Rode (toliko ih je i naručeno) su isporučene. Dvije u siječnju 1943, a za treću nemam datum.

Molit ću te za ovaj dokument u papirnatom obliku (kad se vidimo) ili u scanu, ako nemaš na papiru ... Wink
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Pet Pro 12, 2008 12:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nevjerniče! Wink
To su dvije, za ovu treću moram malo dublje kopati.

Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sub Lip 07, 2025 4:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slucajno naisao na fotku... znam da je forum gotovo pa mrtav, al eto...

ps ako ima neka grupa na facebooku ili kakav forum i sl koji je aktivan i objavljuju se rasprave kao sto je ovdje nekada bilo, please link u inbox.
lp

Izvor:
https://valterportal.ba/intervju-gaj-trifkovic-partizani-su-najteze-ispite-polozili-bravurozno/
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Lip 07, 2025 10:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlicna fotografija, dala Potez Very Happy

potez XXV Napisao/la:

ps ako ima neka grupa na facebooku ili kakav forum i sl koji je aktivan i objavljuju se rasprave kao sto je ovdje nekada bilo, please link u inbox.
lp

Sta se tice ovoga, zanima ista stvar i men, tako da ne morate slat u inbox nego javno Smile
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma